Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Протест в София срещу проекта за АМ "Струма" през Кресна

Снимка: Божидар Янев

Гражданска коалиция „Да спасим Кресненски пролом“ организира протест пред сградата на представителството на Европейската комисия в София за спасяване на хората и природата на Кресна и Кресненски пролом от планирания строеж на автомагистрала „Струма“ през дефилето.

След няколко протеста в Кресна днес десетки жители, пряко засегнати от строежа, бяха в столицата, за да настояват за промяна в плана на АМ "Струма" през дефилето. Еколози и жители на Кресна се опасяват, че преминаването на магистралата през дефилето застрашава както биоразнообразието в района, така и поминъка на местните хора.

"Протестираме срещу бездействието и активното участие чрез финансиране от страна на ЕК в разрез с европейското законодателство при строителството и експлоатацията на трансевропейската магистрала "Струма" през гр. Кресна и Кресненски пролом на България", обясни пред Радио София Андрей Ковачев от сдружението за дива природа "Балкани".

Протестиращите внесоха протестна декларация до вицепрезидентът на Еврокомисията Франс Тимерманс и до еврокомисаря по околната среда, тъй като комитетът по граждански петиции на Европейския парламент отхвърли казуса им в края на миналата година.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.