Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Марко Марков в ателието си

ЕКСПО 

Галерия „Васка Емануилова“ отбелязва 130-ата годишнина от рождението на скулптора Марко Марков (1889 – 1966). Изложбата с избрани произведения създадени през първата половина на ХХ в. насочва вниманието към изкуството на портрета и на монументалната фигура в творчеството на скулптора.

Марко Марков е създател на емблематичния паметник на „Патриарх Евтимий“ и фигурата на Александър Стамболийски, които са важна част от културното лице на столицата ни. Въпреки това за този скулптор е известно малко и творчеството му не е популярно. Последната изложба на негови творби е през 1981 г. Освен на факта, че повечето му произведения са изгубени през войната, забравата се дължи и на неговия стремеж към перфектната форма, който го кара да унищожава своите произведения, в които намира недостатък.

По време на следването на Марко Марков в Париж през 1920-те, в ателието на Бурдел, там по същото време учат Алберто Джакомети и Жермен Ришие. Завръщайки се обратно в България той е единственият автор, пренесъл известни влияния на значими европейски течения в скулптурата като нео-барок и сюрреализъм, на чиито фон се разгръща авангарда и чиято историческа тежест днес е под въпрос.

Съществена е преподавателската дейност на Марко Марков в Художествената академия и може да се каже, че той възпитава голяма част от творците от следващите поколения, някои от които са активни до днес.

Експозиция включва 18 произведения от фонда на Софийска градска художествена галерия, Националната галерия, Художествена галерия „Илия Бешков“ Плевен и частни колекции. Част от нея е посветена на паметника „Патриарх Евтимий“ открит през 1939.

  • В Централното фоайе на Интер Експо Център от 14.00 часа ще се проведе церемонията по откриване на изложението „Архитектурно-строителна седмица 2020“.

  • В Зала „Райко Алексиев“ д-р Гатев кани нахудожествен проект по повод липсата на универсален модел“, озаглавен „Това е“. Откриването е от 18.30 часа.

„Това е“ е съставен от няколко инсталации и анимирана фотография, които функционират заедно и подлагат на дебат теми в основата на взаимодействието между общество и изкуство. Проектът коментира подмяната на: неставащото с неставащо; кавалетното с просто вятърничавото; студена с топла светлина и т.п.

Ето че отново поставяме въпрос извън приличното: Къде в културата е изкуството? Какви визуални проблеми решава, след като не може да решава други? Може ли всичко да е вярно и да я няма алтернативата, либералното „да=не“? Въпросите на Д-р Гатев / Й. Панчев продължават.

  • „Късчета от България“ показва в Галерия ИКАР Цветелина Цонева от днес до 20 март.
  • Галерия Ракурси открива тази вечер изложба живопис „Репортажи в цвят“ на Мариана Маринова.

ЛИТЕРАТУРА

В Литературен клуб „Перото“ от 19.00 часа в ще се състои премиера на книгата „Цвете за откъсване“ на Младен Стоянов.

ДИСКУСИЯ

От 14.15 часа в зала „Мусала“ в Интер Експо Център ще се проведе дискусията „Обществени поръчки и градска среда“.

ПРИКЛЮЧЕНИЯ

Що е то байкпакинг и има ли почва у нас? Какво ни трябва за да се впуснем в първото си приключение на две колела?
Така – с въпроси, започва поканата на Петър Христов за Клуб на пътешественика от 19.

В рамките на около час и половина посетителите ще се разходят на две гумиоколо Фарьорските острови. Ще научат някои интересни факти за местното население и начините, по които фарьорците се опитват да развиват устойчив и природосъобразен туризъм.

СЦЕНА

Моноспектакълът „Любовта не може просто да отмине“ на Симеон Владов ще бъде представен от 18.30 часа в театър „Азарян“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Търсете сянката, носете вода

Става още по-горещо

Днес ще бъде слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали краткотрайно. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София - около 34° . По..

публикувано на 10.07.24 в 07:15

Какви са нашите права като туристи?

Туристическият сезон набира скорост. Какво е нивото на предлаганите туристически услуги, отговарят ли те на реалността. Какво следва да предприемем, ако не е така. Събеседник в  предаването "Ритъмът на столицата" е Габриела Руменова от "Ние, потребителите".  Оплаквания за туристически услуги има както от потребители, които са ползвали туристическа..

публикувано на 09.07.24 в 15:45

Парамедиците в България

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове...

публикувано на 09.07.24 в 15:34
СУ

СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Сливница - иновативно училище с история

В средното училище "Св.св. Кирил и Методий" в гр. Сливница днес се обучават 548 ученици, от които 46 деца - в предучилищната група. Изградено е върху площ 14 800 кв.м. с две сгради. Към училището има две конферентни зали с 200 места, фитнес зала, 3 кабинета по информатика, библиотека, игрища за футбол, волейбол, баскетбол и хандбал...

публикувано на 09.07.24 в 12:27
Снимки: Топлоцентрала

Два дни "Топлофест" ни държи "високо във въздуха" с цирк и музика

Петото издание на фестивала на РЦСИ „Топлоцентрала“, с който центърът закрива артистичния сезон, тази година ще се проведе на 13 и 14 юли, а водещ акцент на събитието ще бъде темата "Високо във въздуха" . "Интензитетът, с който работим, ме кара да се чувствам преял (от културни събития) – полу нашега отбеляза пред БНР-Радио София..

публикувано на 09.07.24 в 11:28

Биляна Цолова ще представи България на световния финал на "Dance Your Style"

23-годишната хореографка Биляна Цолова-Bibliq ще представи България на световния финал на Dance Your Style в Мумбай на 9 ноември т.г.. Тя е победител в третото издание на Dance Your Style България 2024.  След поредица оспорвани танцови "битки" срещу едни от най-опитните танцьори и хореографи у нас, младата надежда заминава към глобалния финал на..

публикувано на 09.07.24 в 10:10

Модни дизайнери "потопиха" 200 кг дрехи на морското дъно

Арт инсталация , направена от 200 кг дрехи , изненадва от началото на юли посетителите на софийски търговски център. В нея могат да се видят медузи от памучни ризи върху конструкции от банели, риби от суичъри и детска карнавална рокля, скат от ризи, сака и поли, корали от шалове и ръкавици. Инсталацията е озаглавена "Морски свят"..

публикувано на 09.07.24 в 09:49