Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В България

Липсата на време и пари са основните предизвикателства пред рекламната индустрия

Гергана Иванова - управляващ партньор в The Smarts и Дамяна Генчева - акаунт мениджър
Снимка: Ани Петрова
Рекламната индустрия в България страда от липса на време за разработване на работещи идеи и на средства за реализирането им и за възнаграждения на специалистите. Това създава пречки за задържането и развитието на талантите. Върши се твърде много работа за прекалено кратки срокове, а това има потенциал да окаже негативно влияние върху бизнеса като цяло.

Това са част от изводите от проекта „Талантът да задържиш талантите или как рекламната индустрия да стане отново привлекателна за младите“, реализиран от платформата PRAKTIKA с техниката Lego Serious Play по идея и реализация на Василиса Иванова и Николай Тинков. Официалното представяне на пълните резултати от проекта ще бъде на 25 февруари от 18:30 ч в Клуб Грамофон.

И мениджърите, и талантите ясно осъзнават проблемите в индустрията и факта, че те са общи. Има желание за по-често иницииране на професионални срещи между агенциите, на които участниците да могат да обсъждат и търсят решения на предизвикателствата, които срещат. При работодателите има очаквания тази роля да се изпълнява от БАКА, като считат, че към момента това не се случва, а проблемите само се натрупват.

Едно от важните предизвикателства е, че работата е разпределена между малко хора, понякога с недостатъчно опит. Талантите се налага бързо да се гмуркат в проектите, което не им дава възможност да се задълбочат и да развият стратегически идеите. Работодателите отбелязват заплащането като сравнително водещ фактор при задържането и развитието на хората, докато - впечатляващо - при талантите това стои на доста по-заден план. На преден план те посочват нуждата от коучинг, менторство и обучение, което да гарантира дългосрочни резултати.

„В агенциите са останали малко старши специалисти и върху тях падат тройни очаквания: да създават продаваем криейтив; да следят за високото качество на работа и спазването на критериите с цел агенцията да участва и на фестивали и да развиват младите. При така поставените приоритети развитието на талантите остава на заден план, а от това страда и текущата работа, защото има нужда от преправяне преди да стигне до клиента“ - отбелязват авторите на проекта.

Lego Serious Play е техника, която подобрява решаването на проблеми в екип. Използвайки зрителни, слухови и кинестетични умения, методът повишава способността на участниците да учат и слушат, и служи като споделен език, независимо от културата или положението им.

Още за предизвикателствата пред рекламната индустрия, в това число да задържи и талантите в нея, чуйте от разговора на Катя Василева с Гергана Иванова - управляващ партньор в една от големите рекламни агенции и сред водещите фигури в платформата PRAKTIKA и Дамяна Генчева - акаунт мениджър в агенцията и представител на талантите в проекта.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичната община търси нови възможности за изграждане на паркинги в София

"Имаме няколко форми на осигуряване на възможности за паркиране на столичани. Това са зоните за платено паркиране. Знаете, че първоначално те бяха посрещнати с недоволство, но в последствие живущите в зоните, където те са въведени, останаха доволни от това, че се въвежда ред в начина на паркиране. Освен това голяма част от придошлите автомобили на..

публикувано на 11.08.20 в 19:43

Изграждат последния участък от бул. "Монтевидео"

Изгражда се последният участък от бул. "Монтевидео", който прави връзка с новата метростанция в столичния квартал "Овча купел". Целта е до началото на учебната година да приключат пътните работи и да бъде пуснато движението по булеварда, съобщават от Столичната община. Продължава работата по тротоарите. В момента по този участък се изгражда..

публикувано на 11.08.20 в 19:02

Йордан Ефтимов за симптоматиката на литературните скандали у нас

Литературният живот у нас често е арена на сблъсъци между писатели, издатели и читатели, а понякога скандалите се оказват по-интересни от книгите. Всъщност, има аргументирани дискусии и други, които са по-популистки и с търговска цел. По този повод и за да се опитаме да вникнем в симптоматиката на литературните спорове у нас, поканихме доц. Йордан..

публикувано на 11.08.20 в 18:03

Хранителните разстройства - не изход от трудностите, а задънена улица

Инициативата "Живот на килограм" организира днес онлайн група на тема "Какви са дълбоките причини за проблемната връзка с храната и как да се справим с тях."  В последно време особено покрай пандемията от Covid-19 много хора започват да намират утеха в храната, но нерядко се стига до хранителни проблеми. Любомира Манчева от "Живот на килограм"..

публикувано на 11.08.20 в 17:50

Професионалното прегаряне засяга хората, загубили смисъл и удоволствие от работата си

Въпросът “Как виждате бъдещето си в професията след 10 години?” е част от сценария на всички HR експерти. Опитът на специалистите по човешки ресурси показва от самото начало как кандидатите за работа ще отговорят на този въпрос.  “Някои може и да са наясно със себе си, но във връзка с несигурността, която дебне както на пазара на труда, така и в..

публикувано на 11.08.20 в 17:25

Орлов мост е акцентът, но къде е ударението

Във времето на протестни събития неизменно в медиите се споменава едно наименование на известна столична забележителност, записана вече в историята със значението на място, символизиращо гражданското недоволство. Да, става дума за Орлов мост . И няма как да не ви е направило впечатление, че прилагателното в това словосъчетание доста често се..

публикувано на 11.08.20 в 16:45
Двете издания на Яна Язова.
Вдясно е пълният вариант от 2003 г.

„Война“ на Яна Язова предизвика спор сред издатели и изследователи

Малко са книгите в българската литература, които биват обречени на забвение в продължение на повече от половин век след написването им. Една от тях е романът на Яна Язова „Война“ . Така издателите от „Българска история“ информират появата на книгата преди броени дни. Произведението е завършено през 1946 г., а ръкописът дълго време остава..

публикувано на 11.08.20 в 16:26