Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

СЕТА - рискове и ползи за малкия бизнес

Ратифицирането на първо четене в края на януари на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз, по-известно като СЕТА, предизвика поредица от протести. Според недоволстващите подписването на търговската спогодба ще наруши правата на българските граждани и ще постави корпорациите и едрия бизнес над държавата в Арбитражния съд, предвиден в СЕТА.

Споразумението премахва 98% от митата между Канада и ЕС, като цели да подпомогне растежа и работните места чрез подобрен достъп до пазара за стоки, услуги и инвестиции.
 
„Ще бъдат подложени на натиск традиционни продукти, доколкото вече ги имаме в България“, заяви Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“ и автор на изследвания за въздействието на т. нар. договори за свободна търговия върху българската икономика и социална сфера. „Има и друг начин, по който малките производители ще бъдат засегнати, и това е през регулациите и стандартите.“ 
Споразумението не е толкова икономическо, колкото политическо, допълни Ваня Григорова. 

Според Ваня Григорова не можем да очакваме значително увеличение на износа на България към Канада, тъй като Канада никога не е била значим търговски партньор на България. Най-високи стойности на износа са били отчетени през 2000 г., когато не е действало никакво такова споразумение. Значима пречка е географското раздалечение между Канада и България. 

„Ползите както от всяко търговско споразумение са в повече търговия, оттам и повече работни места, по-добри социални придобивки и по-висок стандарт“, обясни евродепутатът д-р Андрей Ковачев. „В конкретния случай това споразумение с Канада в голямата си част вече е в сила от 21 септември 2017 и вече ние имаме първите положителни резултати - за 2018 е увеличен с 29% стокообменът между България и Канада. Отпаднаха визите за български граждани, които пътуват за Канада.“, допълни още той. 

Според д-р Андрей Ковачев по никакъв начин не може да има риск за малкия и средния бизнес в България. В споразумението, обясни той, ясно е записано, че никой стандарт няма да бъде понижен и че няма да има намеса в регулаторните механизми на страните-членки. Няма да бъдат необходими промени и на конституционно ниво. 
Още по темата - чуйте в звуковия файл. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Портрет на Александър Пушкин от Василий Тропинин

Пушкин е бил най-продуктивен през 3-месечна карантина в Болдинската есен на 1830 г.

По време на епидемията от холера през 1830 г. Александър Пушкин прекарва три месеца в карантина в имението Болдино. Там той написва някои от най-добрите произведения на руската литература, припомнят запознати с неговата биография. Епидемията от холера през 1830 и 1831 г. в Русия е част от първата официално регистрирана пандемия на холера,..

публикувано на 28.03.20 в 10:57

"Часът на Земята" - виртуално, но с глобална казуа

На 28 март ще се проведе добре познатата вече екологична инициатива "Часът на земята", чиято цел е да насочи общественото внимание към свръхконсумацията на енергия и влиянието ѝ върху околната среда. Всеки може да се включи и да изрази своята съпричастност към глобалния проблем с измененията в климата, като в продължение на час, между 20.30 и..

обновено на 28.03.20 в 08:25

В Самоков възрастни хора в дом шият маски

Хората в Дома за възрастни „Семейство д-р Калинкови“ в град Самоков , шият предпазни маски като терапия. След като за тях, мерките трябва да са още по-строги, възрастните заменят обичайните си занимания и разходки с игра на табла и трудотерапия. Вместо да се поддадат на паниката и страха от коронавируса, те избират да бъдат полезни за..

публикувано на 27.03.20 в 17:58

Кибервируси по време на коронавирус

Пандемията от коронавирус, работата на компютър от вкъщи и дистанционното обучение създават благоприятна среда за съществуването на един друг вид вируси – компютърните. За какво да внимаваме, докато сме онлайн, и как да не се хванем на „въдицата“ на фишинг имейлите? Пред Радио София Павел Георгиев от Българската асоциация на..

обновено на 27.03.20 в 16:53
Ваня Григорова

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Трябваше навреме нов дълг за подпомагане заетостта

Категорично недостатъчна е помощта от държавата, с която се поемат 60 % от заплатите на служителите в няколко сектора. Това каза Ваня Григорова , икономически съветник на КТ „Подкрепа“. Според нея правителството е пропуснало момента, в който да вземе заем от Евросъюза за отрицателни лихви. Припомняме, че правителството анонсира..

обновено на 27.03.20 в 14:58
Доц. Петя Банкова

Доц. Банкова: Уроците на традицията казват - в такива ситуации хората се справят заедно

В дни на   изпитание, човек „изважда“ най-доброто от себе си – солидарност, съпричастност, опита си да реши проблемите си като общност. Индивидуалното оцеляване може би е възможно, но ние сме социални същества и ако слушаме уроците на традицията, хората се справят заедно. Това обясни в ефира на Радио София доц. Петя Банкова – етнолог от..

публикувано на 27.03.20 в 13:21
Снежина Петрова

Реалността конкурира всяка фикция, тя е неразгадаема

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра.  Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е френският творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на..

публикувано на 27.03.20 в 10:53