Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виртуална реалност за опазване на културното наследство

Идеята за виртуална реалност за културно и историческото наследство носи на Ния Петрова и стартъп компанията ZenART наградата за Иновативно предприятие на годината в категорията “Иновации в креативната индустрия”. 

Идеята е буквално да се “потопите” в музея чрез виртуална реалност, която позволява да се преживее историята. Ния е убедена в победата в конкурса заради факта, че дори световни студиа нямат толкова добър продукт по отношение на визуалната достоверност на кинематографичното качество на образа, което те предлагат. Това се постига с много добри 3D артисти, които са бивши служители на известни световни студиа. Към компанията те се присъединяват заради възможността да участват по-активно във взимането на решения.

Компанията създава "преживяване", което позволява на потребителите на софтуера да се пренесат в дадена дестинация. Младите иноватори работят върху каталог от дестинации, като към момента са готови две - Белоградчишките скали и Олимп, от общо 15 дестинации, които са замислени. На втората готова дестинация - Олимп, интерактивно се разказва старогръцката митология. 

Компанията печели и гранд от Epic Games - разработчикът на популярната сред децата игра Fortnite. Те дават грантове до 50 хил. долара на фирми, за които считат, че постигат много високо качество, използвайки техния engine, (за разработката на виртуалната реалност се използва “платформата” за създаване на VR на игри на Epic Games).

Заради използваната фотограметрия (множество снимки, които се използват за създаване на виртуална реалност) може да се запазват различни исторически обекти. С помощта на тази техника се възстановява в момента катедралата "Нотр Дам" в Париж, която пострада сериозно при пожар.

Компанията може да се развива в различни посоки, свързани с виртуалната реалност. Екипът е едва от 15 души, а основният проект, по който работят, е виртуален каталог за дестинации, който позволява да се "посети" всяка дестинация в пълно преживяване. Виртуалната реалност, която създават Ния и екипът, с който работи, намира приложение в медицината, в големи корпорации, които провеждат обученията си във виртуална реалност.  

Чуйте повече за иновативната компания от разговора на Лили Големинова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията “Отворете вашите прозорци” в подкрепа на борбата срещу коронавируса

Къщата музей и галерия “Андрей Николов”, която трябваше официално да отвори врати за своите посетите и ценители на изкуството през месец март, организира социална инициатива под надслов “Отворете вашите прозорци”.  Първото издание ще бъде на 4 април от 18.30 ч.   В събитието ще се включат квартет “Ирмена” - четири талантливи солистки от Националния..

публикувано на 03.04.20 в 18:45

Тежка ситуация за жриците на любовта в Германия

Хиляди труженички в Германия се оплакват от затворените публични домове и невъзможността да се върнат по родните си места заради коронавируса, съобщи Ройтерс.  Много от тях са останали без жилища, а заради затворените граници няма как да се приберат в родината си. За тях пандемията от коронавирус се превърна в катастрофа – някои от тях са останали не..

публикувано на 03.04.20 в 17:30

Преди 141 години София е обявена за столица на България

На 3 април 1879 година София е избрана за столица на Княжество България от Учредителното събрание. През 1879 г. е изготвен първият градоустройствен план на София от градския инженер С. Амадие. Той преобразява силуета на града и оформя в голяма степен облика и на днешния център на града. За..

обновено на 03.04.20 в 16:04

Не се очакват резки промени в цените на стоките в супермаркетите

Не се очакват резки промени в цените на стоките в супермаркетите , това коментират от някои от големите вериги магазини у нас. Забавяне на част от доставките има, но то е в следствие на пропускателните режими на границите. “Няма преустановени доставки на стоки. Дари в определени моменти има някакво забавяне на доставките, нашите процеси се..

публикувано на 03.04.20 в 15:48
Мерките са задължителни не само за жителите на градовете

Софиянци са добре дошли в село Поповяне, ама да спазват изолация!

Самоковското село Поповяне по принуда е гостоприемно за мигранти от София. 47 души са сменили адресната си регистрация на улица в селото, само за последните два дни, коментира Елена Михайлова , кмет на Поповяне. Чакащите да направят същото стават все повече. Желаещите са предимно софиянци, които са си закупили имоти там, но ежедневно пътуват..

обновено на 03.04.20 в 15:47
Сблъсъкът е между 22 ТИР-а, частни автомобили и служебен на ДАИ

Верижна катастрофа на тирове затвори АМ "Марица" край Харманли

Двама души загинаха при верижна катастрофа на тежкотоварни автомобили на магистрала "Марица" край Харманли, а шестима бяха ранени.  50 тежкотоварни автомобили са се движили с ескорт от граничния пункт Капитан Андреево към буферния паркинг на летище Узунджово. На 66-ия километър на магистрала "Марица", на пътна отбивка Симеоновград-Тополовград, е..

обновено на 03.04.20 в 15:33

80 български ученици мерят сили в състезание за франкофони

Франкофонската общност организира днес от 15 до 17 часа голямо онлайн състезание за ученици , в което ще бъдат представени България, Румъния, Северна Македония, Армения, Албания, Полша и Сърбия. От българска страна участниците са 80, като голяма част от тях са от 9-и и 10-и клас. Състезанието се провежда в рамките на честванията на..

публикувано на 03.04.20 в 14:49