Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виртуална реалност за опазване на културното наследство

Идеята за виртуална реалност за културно и историческото наследство носи на Ния Петрова и стартъп компанията ZenART наградата за Иновативно предприятие на годината в категорията “Иновации в креативната индустрия”. 

Идеята е буквално да се “потопите” в музея чрез виртуална реалност, която позволява да се преживее историята. Ния е убедена в победата в конкурса заради факта, че дори световни студиа нямат толкова добър продукт по отношение на визуалната достоверност на кинематографичното качество на образа, което те предлагат. Това се постига с много добри 3D артисти, които са бивши служители на известни световни студиа. Към компанията те се присъединяват заради възможността да участват по-активно във взимането на решения.

Компанията създава "преживяване", което позволява на потребителите на софтуера да се пренесат в дадена дестинация. Младите иноватори работят върху каталог от дестинации, като към момента са готови две - Белоградчишките скали и Олимп, от общо 15 дестинации, които са замислени. На втората готова дестинация - Олимп, интерактивно се разказва старогръцката митология. 

Компанията печели и гранд от Epic Games - разработчикът на популярната сред децата игра Fortnite. Те дават грантове до 50 хил. долара на фирми, за които считат, че постигат много високо качество, използвайки техния engine, (за разработката на виртуалната реалност се използва “платформата” за създаване на VR на игри на Epic Games).

Заради използваната фотограметрия (множество снимки, които се използват за създаване на виртуална реалност) може да се запазват различни исторически обекти. С помощта на тази техника се възстановява в момента катедралата "Нотр Дам" в Париж, която пострада сериозно при пожар.

Компанията може да се развива в различни посоки, свързани с виртуалната реалност. Екипът е едва от 15 души, а основният проект, по който работят, е виртуален каталог за дестинации, който позволява да се "посети" всяка дестинация в пълно преживяване. Виртуалната реалност, която създават Ния и екипът, с който работи, намира приложение в медицината, в големи корпорации, които провеждат обученията си във виртуална реалност.  

Чуйте повече за иновативната компания от разговора на Лили Големинова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йордан Николов: Енергийната ефективност е най-бързият начин за излизане от Covid кризата

БАИС и КСБ провеждат кампания “Обнови България - спести енергия! ”. Тази кампания е част от паневропейската кампания Renovate Europe (Обнови Европа). БАИС са партньори за България на тази кампания, в която се включват и много ръководители на ЕС. „Обнови България – спести енергия!“ е част от Европейската инициатива REDay 2020 на Renovate Europe ,..

публикувано на 29.10.20 в 19:10
Въпреки мерките, които се прилагаха в заведенията, здравните органи ги затвориха

Мениджъри на заведения "ближат рани" от принудителното затваряне

От днес противоепидемичните мерки затвориха нощните заведения. Собствениците им всячески се опитваха да предотвратят затварянето, но все пак се наложи да го направят. Някои, като Радослав Мирчев, признават, че действително на такива се създават условия за по-лесно разпространение на коронавируса, правят всяка седмица тестове на целия..

публикувано на 29.10.20 в 17:52

Правителството “напипа златната среда" между рестрикциите

Само преди няколко дни Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация излезе със своя позиция срещу приетите от правителството противоепидемични мерки. От 28 октомври има и нови мерки - до 12 ноември се забраняват посещенията в нощни заведения. Всички заведения за хранене и развлечения, включително ресторанти и заведения за бързо хранене, трябва..

публикувано на 29.10.20 в 17:13

Народният театър "Иван Вазов" отменя всички спектакли до 15 ноември

Народният театър "Иван Вазов" отменя планираните от 1 до 15 ноември 2020 г. спектакли и на трите си сцени, съобщават от трупата. Решението е взето на основание насоките, дадени от министъра на здравеопазването през последните дни и данните за усложняващата се епидемиологична обстановка. "Отговорността, която носим пред актьорите, техническия състав,..

публикувано на 29.10.20 в 16:23

Ивайло Богданов: Посрещането на Нова година няма да е същото

България е по-позната сред чужденците като лятна дестинация. След разпространението на коронавируса, туристическият сектор изкара тежък летен сезон. Сега прогнозите за зимния туризъм, с оглед липсата на руски, британски и немски туристи, както и такива от съседните държави, може да доведе до това, че основните потребители да останат българските..

публикувано на 29.10.20 в 16:15
Никой в Банско не иска това да се повтори

Липсата на чужденци ще се отрази по-сериозно на зимния ни туризъм

Свитият туристически летен сезон се отрази с над 1 млрд. лева загуба за икономиката на България, от тях 600 милиона – от област Бургас. Вторичните последствия по-трудно подлежат на изчисления, но относно доходите и заетостта на населението в туристически развитите региони нещата ще се усложнят, ако кризата продължи. „В началото на коронакризата –..

публикувано на 29.10.20 в 16:02

Адв. Лачева: Трябват промени в НК по отношение на домашното насилие

Бум на домашното насилие над жени и деца в обстановката на коронакризата са установили експерти и сътрудници на фондация „Аме“. „Не се говори достатъчно, не се работи върху превенцията, много жени загубиха живота си“, обясни пред Радио София адвокат Биляна Лачева , председател на организацията. В сравнение с миналата година, през 2020-а са..

публикувано на 29.10.20 в 14:44