Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем български премиери на "София Филм Фест"

Снимка: https://siff.bg

Повече от 150 пълнометражни игрални и документални филми, както и над 20 късометражни ще представи на 24-о си издание международният кинофестивал "София Филм Фест". Той започва на 12 март и ще продължи до края на месеца, като прожекции ще има и в Бургас, Пловдив и Варна.

Основен акцент на кинофорума ще бъде българското кино и за първи път ще има осем български премиери. Една от тях е "Петя на моята Петя" на режисьора Александър Косев, филмът с който ще бъде открит фестивала. Тогава художникът, карикатурист и режисьор Анри Кулев ще получи и Наградата на София за приноса си в киноизкуството.

Директорът на фестивала Стефан Китанов заяви, че статистиката на показаните филми на "София Филм Фест" показва, че българското кино се развива възходящо и има хора, които дръзват да инвестират в българско кино с идеята след това от бокс офиса да си върнат парите. Може да се твърди, че се намираме в световен контекст с качеството на част от филмите, които произвеждаме, посочи Китанов.

За 18-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София - град на киното“. Звездната петорка, която ще оценява филмите, стои общо зад 3 награди и 10 номинации за Оскар, „Златна палма“ от Кан, „Златна мечка“ в Берлин, „Златен лъв“ във Венеция и още много фестивални отличия.

Председател на журито ще бъде режисьорът на „Момичето с перлената обица“ Питър Уебър. Членове ще бъдат продуцентът на „Рома“ Николас Селис, продуцентът на носителя на „Златна палма“ от Кан 2010 „Чичо Бунми си спомня предишните животи” Луис Миняро, независимият американски продуцент Джим Старк. Българската публика го познава като продуцента на ранните филми на Джим Джармуш. В последните няколко години Джим Старк работи като копродуцент в много филми като „Фокстрот“ (2017) на Самуел Маоз, удостоен със "Сребърен лъв" на фестивала във Венеция, „Our Time“ (2018) на Карлос Рейгадас и „Свирукащите“ (2019) на Коренелиу Порумбою, номиниран за „Златна палма“ в Кан, който ще гледаме през март в София. Българският представител в международното жури на 24-тия София Филм Фест ще бъде актрисата Ирмена Чичикова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кое е доброто изкуство?

Какви са кражбите в изкуството и каква е ролята на AI? По темата говориха художникът Иван Мудов и неговата кураторка Бояна Джикова.Мудов отбеляза, че изкуственият интелект е "софтуер за кражба" и проблемът при него е, че не може да създаде контекст. Той може да събере различни парчета, да ги сглоби, но те "седят така празни в нищото". По думите им..

публикувано на 29.03.24 в 14:50

Лицата на фантастиката

Интересни факти за научната фантастика и фантазията разказа Жоро Пенчев. Той е редактор на едно от най-големите онлайн списания за фантастика у нас. Къде се намираме днес между фантастиката и фантазията? "Фантастиката има доста лица и ние я намираме навсякъде в света, в живота, в комуникацията помежду си. Тя има едно доста важно призвание -..

публикувано на 29.03.24 в 13:19

Изкуственият интелект и влиянието му върху живота на човека

Новите технологии и изкуственият интелект промениха света драстично през последните години. Хуманоидните роботи все повече се запътват към домовете на обикновените граждани в Китай, пише в своя статия Никола Папукчиев от HiComm. Пред Радио София той сподели как изкуственият интелект ще повлияе на живота ни от тук нататък. „Преди..

публикувано на 29.03.24 в 12:16

Джип избухна в пламъци в центъра на София

Инцидент в центъра на София – джип избухна в пламъци в района на площад "Руски паметник". Пожарът е възникнал тази сутрин, съобщиха очевидци на стихията, които качиха клип от пожара в социалните мрежи. Към момента няма данни за пострадали.  Очаквайте подробности!

публикувано на 29.03.24 в 10:08

Около 1000 деца годишно остават извън детските градини в столичния район "Триадица"

„Триадица“ е един от столичните районите с най-много чакащи за детските градини. Около 1000 деца годишно не успяват да се класират в детско заведение. Анализ, направен от районната администрация на „Триадица“ показва, че в рамките на следващите 3-4 години най-вероятно проблемът ще се прехвърли и в училищното образование. Тогава няма да достигат и..

публикувано на 29.03.24 в 09:53

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват..

публикувано на 29.03.24 в 08:23

Работната седмица завършва със слънце и температура в София около 21°

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт, съобщиха от НИМХ. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°; минималните ще са предимно между 4° и 9°, малко по високи в Северозападна България, в София – около 5°. Над планините ще бъде предимно..

публикувано на 29.03.24 в 07:35