Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Истерия около опасността от коронавирус тресе България. Въпреки че, няма доказан случай на болен от Covid-19 у нас, хората са притеснени и се запасяват с трайни хранителни продукти, витамини, противовирусни и противогрипни препарати. Маските и дезинфектантите свършиха преди седмици, затова народът масово купува медицински спирт и марли, с които да си направят собственоръчно маски, показа проверка на ТРУД. Хората в София, Пловдив, Благоевград и Велико Търново се презапасяват с хранителни продукти. Те са притеснени, че ако в България се обяви карантина, магазините ще се опразнят, както стана в Италия и Гърция. Изкупуват се брашно, ориз, олио, захар, сол, спагети и макарони, вода, чай, боб, леща консерви и препарати за почистване. Освен пакетирани продукти се купуват и салами с дълъг срок на годност и замразени меса.

За 115 км пътни участъци около София, включително Софийския околовръстен път и Северната скоростна тангента, няма да се дължи винетна такса. Винетка няма да е необходима и за 40 км около Варна, в това число пътят до пътния възел за летището на автомагистрала „Хемус“, съобщава МОНИТОР. Решението беше взето по време на заседание на правителството, а пред това беше обявено от премиерът Бойко Борисов в парламента. В участъците около София попадат още отсечките София - Владая, София - Долни Богров - Горни Богров - Елешница, София - с. Пролеша, пътят от Софийския околовръстен път до Нови Искър. Винетка няма да е необходима за пътя София - Волуяк, Кокаляне - Долни Пасарел, Софийски околовръстен път - Панчарево, Софийски околовръстен път – Бистрица – Железница, за двата третокласни пътя София - Банкя, както и за отсечката от Софийския околовръстен път в района на кв. Суходол до автомагистрала „Струма“ при пътния възел за Мало Бучино.

600 хил. лв. планира да отпусне просветното министерство на училищата у нас през тази година за организиране на родителски срещи и други съвместни мероприятия между учители и родители, пише СЕГА. Толкова е бюджетът на една от 4-те нови национални програми в средното образование, озаглавена "Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот". Родителските срещи по принцип влизат в задълженията на педагозите, които и в момента ги организират традиционно в началото на първия и втория срок. Някои училища вече започнаха да си спестяват вторите родителски срещи уж с аргумента, че е нужна по-модерна комуникация, при която класните да се срещат индвидуално с родителите на всяко дете. Въпреки това обаче родителските срещи са нещо рутинно, като според колетивния трудов договор класните ръководители дори могат да получават допълнително възнаграждение от 36 лв. на месец за дейности като водене на документация и консултиране на родители и ученици.

40% от водовземните съоръжения към ВиК дружествата работят без разрешително. Това обяви екоминистърът Емил Димитров след правителственото заседание в четвъртък, пише МОНИТОР. „Водовземните съоръжения на ВиК операторите за питейно-битовите води са 7400 броя. 40% от тях се използват без издадено разрешително и ние трябва да ги затворим. 60% пък нямат определени санитарно-охранителни зони“, каза Димитров. Той обясни, че ако МОСВ изпълни указанията да затвори всички водоизточници, които нямат издадено разрешително, половината страна ще остане без вода. „Ако бъде спазена буквата на закона, трябва да спрем в села, градове, старчески домове и отдалечени населени места водоподаването на половин България”, коментира екоминистърът. Той посочи, че ВиК-та в България дължат в момента 32 млн. лв., а за 17 млн. лв. се водят съдебни дела.

Всеки десети проверен кантар ни удря в грамажа, защото не съответства на законовите изисквания, е темата на МОНИТОР. Това са установили проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в магазини, на пазари и тържища в цялата страна. От инспектирани 5460 везни в 3844 търговски обекта са установени близо 560 или над една десета, които не съответстват на нормативните изисквания. Стотина от тях не отговарят на Закона за измерванията или Закона за техническите изисквания към продуктите и приложимите към тях наредби, за да се използват за търговски плащания. На практика това са везни за битова употреба.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.