Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вече при над 80% от децата с остра лимфобластна левкемия се постига напълно излекуване

Проф. Добрин Константинов

България става партньор на Европейската референтна мрежа за лечение на онкологични заболявания в детската възраст, чрез която децата получават възможност за най-добро лечение на тези заболявания - могат да бъдат консултирани от най-добрите специалисти в Европа, независимо в коя страна от общността се намират.

И възрастните, и най-малките пациенти вече получават безплатно един от най-модерните медикаменти за лечение на остра лимфобластна левкемия, обявиха водещи медицински специалисти и пациентски организации на събитие, посветено на напредъка в лечението на тези заболявания.

Острата лимфобластна левкемия е най-често срещаното онкологично заболяване при децата до 14-годишна възраст - близо 1/3 от всички случаи на злокачествени заболявания. Пикът е до 9-годишна възраст, като честотата се увеличава през последните 40 години. За разлика от миналото обаче, благодарение на съвременното лечение в последните десетилетия, в над 80 процента от случаите се постига напълно излекуване, посочи проф. Добрин Константинов, национален консултант по детска клинична хематология и онкология, председател на Българско научно дружество по детска хематология и онкология; началник Клиника по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Той съобщи, че от края на 2019 г. НЗОК покрива напълно един от най-съвременните медикаменти за лечение на тежкото заболяване - аспарагиназа. По думите му, от края на 2019 година НЗОК покрива напълно един от най-съвременните медикамети за лечение на тежкото заболяване - аспарагиназа. Страната ни вече достигна средноевропейски резултати и е релно постижима целта за пълно излекуване на 90 процента от пациентите. 

Проф. Жанет Грудева, национален консултант по клинична хематология, началник на Клиниката по клинична хематология в УМБАЛ "Св. Георги - Пловдив", отбеляза, че при възрастните съвременната диагностика различава над 40 типа левкемия и над 60 вида лимфоми. 44% от всички новодиагностицирани случаи на онкохематологични заболявания се срещат на над 20-годишна възраст, най-често при пациенти над 60 години. Успеваемостта в лечението при възрастните обаче е по-ниска.

Важна част от терапията на пациентите е и психологичната помощ, каза директорът на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания и председател на Българското медицинско сдружение по хематология доц. Бранимир Спасов.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

За диагностиката и лечението на онкохематологичните заболявания очаквайте в интервю с доц. Бранимир Спасов в предаването "Часът на здравето".
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вим Вендерс беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното кино през 2007 г.

Киноизкушения за идната седмица

На 15 март ще очакваме отново да видим името на Мария Бакалова сред номинираните – този път за „Оскар“, анонсира кинокритикът Деян Статулов . Преди това обаче, на 11 март започва 25-ият София Филм Фест . Светила на световното кино, носители на Наградата на София, ще представят лично своите филми. Програмата включва филми на Тери..

обновено на 05.03.21 в 19:33

БНР подготвя Green Deal Podcast

БНР подготвя Green Deal Podcast. Това е проект, който се изпълнява от “Евранет+”, в партньорство с Германското радио и Полското национално радио.  Ще бъдат изготвени 24 подкаста - достатъчно дълги и шарени, които ще говорят за т.нар. “зелена сделка”, но не по бюрократичния език на Брюксел, а през гледната точка на младите хора и това, което те..

публикувано на 05.03.21 в 19:29
Цветанка Шопова

Себепознанието като средство за трайно преобразяване на живота ни

Цветанка (Теа) Шопова работи като психотерапевт и психоаналитик в 18-ти район в Париж. Тя издава на български език една изключително полезна книга - “Седем ключа, за да събудим жизнената си сила” . Заминава за Франция, едва когато е на 19 години, но успява да се справи в чуждата държава и да стане психотерапевт. В книгата си тя разказва за седем..

публикувано на 05.03.21 в 18:32
Маестро Найден Тодоров

Маестро Найден Тодоров: За мартенската програма на Софийската филхармония идват световни звезди

Роденият в Париж композитор, пианист и писател Фредерик Шаслен  идва в България и на 7 март излиза с диригентската си палка на сцената на Зала „България“. В концертната програма са предвидени: Симфония №38 “Пражка“ от Волфганг Амадеус Моцарт; Четири последни песни за сопран и оркестър от Рихард Щраус със солистка Мария..

публикувано на 05.03.21 в 18:07
Деян Денев

Деян Денев, ARPharM: Видя се, че без добро здравеопазване не може да има силна държава

Здравната   система беше на изпит и на него не я „скъсаха“ . Здравеопазването в България по време на пандемията не се е променило, промени се очакването към системата, която по принцип се развива с бавно темпо. Така определи настоящата ситуация Деян Денев - директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в..

публикувано на 05.03.21 в 16:24
Д-р Светлана Хедер

Д-р Светлана Хедер: В Covid кризата храненето е още по-важно

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване , а по този показател страната ни е на челни места както в статистиките на Европа, така и по света. Тревожните данни са от Световната здравна организация (СЗО) по повод Световния ден за борба със затлъстяването, който отбелязахме вчера. Хората със затлъстяване са в риск да се..

публикувано на 05.03.21 в 15:27

Два дни „Миш маш" базар показва приложно изкуство в парка „Заимов"

На 6 и 7и март над 60 от най-талантливите български творци на приложно изкуство ще се съберат на едно място за първото издание на „ Миш маш фест “ за тази година, съобщиха пред Радио София организаторите. „На любимата ни локация в парка "Заимов" ще съберем най-добрите творци в областта на приложното изкуство“, каза пред Радио София Левена..

публикувано на 05.03.21 в 14:33