Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Из Софийска област, но не само

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата
Снимка: Сдружение Безопасни детски плокщадки

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града, в това да взаимодействат с институциите, за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление, това все още не се случва достатъчно често, смята Мая Цанева от сдружението „Безопасни детски площадки“.

Затова от организацията са решили да подходят към този относително скучен въпрос по нов начин.

Тръгвайки от известния филм „Ghosts Busters”, започват да потърсят млади разбивачи на градски митове – тези, които имат интересен поглед  към света около нас, активни са, интересуват се какво става около тях, искат на живеят по-добре и на по-хубаво място, не вярват много на родителите си, както повечето младежи.

"Такива хора биха могли да покажат на своите връстници и на своите родители, че имат мнение за това, което се случва около тях" – отбеляза пред БНР-Радио София Мая Цанева.

Така че точно сега се търсят младите активисти, които искат да "разбият" стената на незнанието, дезинформацията и заблудите как гражданите могат да участват в живота на своето населено място.

Инициативата се осъществява с младежи от Софийска област и от област Благоевград, на възраст от 15 до 21 г. Те трябва да си изберат градски мит или митове и да създадат видео материал, който да споделят в социалните медии, с който да „разбият“ този мит.

Експерти по медийно съдържание и представители на регионални медии, ще подготвят младежите и през юни се очаква те да представят своите клипове в социалните мрежи. Проектът стартира със срещи на Гергана Тренчева, Цоня Кръстева и Иван Узунов, експерти по медии и по видео обработка с ученици от 11. и 12. клас в Професионална гимназия по строителство, архитектура е геодезия “Васил Левски” - Благоевград.

В Софийска област предстои набирането на участници, като своевременно ще обявим старта на кампанията в ефира, и на нашия сайт.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

  • Проектът "Млади разбивачи на градски митове" се изпълнява от Сдружение "Безопасни детски площадки" в партньорство с balkanite.net и Сдружение "Форум Регионални медии", с подкрепата на Google.org, по програма за дигитален активизъм и малки грантове на TechSoup Network, която Коалиция за медийна грамотност реализира в партньорство с Funky Citizens.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверките на НАП се концентрират по морските ни курорти

Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 6000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по..

публикувано на 04.07.24 в 18:51
Андрей Велчев

И в България идват доста гурме туристи, кухнята се отразява пряко на репутацията

През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна . Хората научават за български дестинации от споделени..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Атанас Димитров

Атанас Димитров: Туризмът ни трябва да усеща гърба на държавата

Туризмът е пътуване, настаняване, хранене, преживяване.  България има много какво да покаже и да даде и като атмосфера, и като природа, и като интериор на местата за отсядане. Секторът обаче се нуждае от държавен гръб – дори само за реклама. Това коментира пред БНР-Радио София Атанас Димитров  - зам.-председател Българската хотелиерска..

публикувано на 04.07.24 в 16:43

Един убит и двама ранени при престрелка в кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..

публикувано на 04.07.24 в 16:05
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Да не забравяме за заплатите и КТД не само заради евродирективата

Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, независимо от срока (15 ноември-бел.ред.), независимо от възможните санкции и от това, че България може да се „шмугне“ някак си. Това коментира пред БНР-Радио София президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ...

публикувано на 04.07.24 в 15:17

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..

публикувано на 04.07.24 в 12:26

Велосипедното движение в центъра на София се е увеличило двойно

Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които..

публикувано на 04.07.24 в 11:23