Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Осми март е важен не само за жените, а за цялото общество

Надя Синигерска (вляво) и Илияна Захариева
Снимка: Ани Петрова

Независимо от шегите, от девалвацията и промяната във възприятията на хората към Международния ѝ ден, жената заслужава уважение и признание.

Може би вече не се говори толкова за равноправие, но има още актуални теми, например свързани с насилието. Денят 8 март е важен не само за жените, а за цялото общество.

Това отбеляза Илияна Захариева - председател на  Българското дружество за връзки с обществеността и директор „Корпоративни комуникации” в една от компаниите за мобилни услуги у нас.

Седмицата преди 8 март „Радиоприемница“ посвещаваме на съвременните български жени - тези, които са лидери, които са пример и вдъхновение.

„Изоставяйки идеологическия нюанс, който понякога се прибавя, трябва да отбележим, че това не е празник на жената тракторист, не е и ден само на жената майка. Това е празник на жената във всичките ѝ роли, а тя може да изпълнява всичко, което си поиска“, допълни Надя Синигерска - мениджър Корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие в компания - лидер в енергийния сектор.

В проучване, проведено в САЩ, според 57% от попитаните мъжете и жените имат различен лидерски стил. В политиката (а и в бизнеса) жените печелят с емпатия, състрадателност, те са много по-добър ролеви модел за децата, сред силните им качества са и етичност, честност, уважение към останалите, много по-лесно приемат различността, те са и по-убеждаващи комуникатори. Не са толкова добри в поемането на рискове.

„Светът за младите жени вече е по-различен от - да речем - преди около 20 години. И това много ме радва. Това, което на мен ми е липсвало, вече е разпространено и широко прилагано – подкрепата от други жени, менторството“, отбелязва Илияна Захариева.

Макар че България е поизостанала в това отношение, вече и тук подкрепящата среда помага на младите жени, които прохождат в различни сфери.

Надя Синигерска не е забравила първите инженери, които са ѝ помогнали при навлизането в професионална среда, но потвърди, че жени да подават ръка на жени не е дългогодишна корпоративна практиката у нас.

И Илияна Захариева, и Надя Синигерска ще участват в специална дискусионна среща, посветена на хибридните професии.
Хората с такива дейности са съвременните ренесансови личности. В този контекст жените много успешно упражняват хибридни професии, свързани с комуникациите.

Един от основните проблеми сред жените днес е насилието над тях, отбелязаха гостите. Някои не осъзнават, че са в среда на насилие. За това са нужни кампании, повече информация, обясняване, говорене…, за да се стигне и до противодействието.

Красотата е субективно възприятие. Ако жената знае какво иска да постигне и е достатъчно амбициозна, за да се развива в желаната насока, тя не би станала жертва на стереотипите за външна красота и успехът може да бъде постигнат с безспорните ѝ предимства.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от филма

В дебюта на Петринел Гочев като кинорежисьор корабът не потъва

Дебютният пълнометражен филм на Петринел Гочев "Български кораб потъва в бурно море" беше показан в първите дни на фестивала "Златна роза" във Варна (на 25 септември). "В основата на историята е сблъсъкът на детето с големия свят. Но я има и обратната гледна точка – сблъсъкът на възрастния човек с непознатия детски свят ", каза пред..

публикувано на 26.09.22 в 18:36
Спортният журналист Стефан Георгиев

Мачът "България" - "Северна Македония" в прогнозата на Стефан Георгиев

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 25 септември 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти в предаването от 25 септември..

публикувано на 26.09.22 в 16:15
Росица Кратункова от сдружение „Лекари на света”

България още няма национална програма за сексуално и репродуктивно здраве

Въпреки обсъжданията от 1993 г. насам с участието на експерти, национални институции, неправителствени организации и структури и програми на ООН в България и до днес няма приета национална програма по сексуално и репродуктивно здраве (СРЗ). Затова коалиция от неправителствени, правителствени и международни организации инициират поредица от събития,..

публикувано на 26.09.22 в 16:06
Дивна - специален гост в

Приемете „Витамин Дивна“ - еднократно, на 27 септември

Певицата Дивна беше специален събеседник в ефира на „Добър вечер, София". В първия ден на есента тя отново ни поднесе своя „Витамин Д“ и разказа с въодушевление за новата лайв-версия на песента, като радостен повод за предстоящия лайв концерт „Витамин Дивна“.  Певицата  подготвя уникалното  събитие с помощта на много музиканти,..

публикувано на 26.09.22 в 15:48

Мирослава Кацарова отново пее на софийска сцена

След дълго отсъствие от софийска сцена и повече музикална и организационна дейност за Пловдив, Мирослава Кацарова ще представи специален камерен концерт в Sofia Live Club на 27 септември, с участието на Мирослав Турийски (пиано) и Младен Димитров (барабани), както и актрисата Маргита Гошева. Пред Радио София Кацарова анонсира, че ще изпълни..

публикувано на 26.09.22 в 15:06

Популярни личности имат чатботове, но има и чатботове, които са популярни личности

Имаше време, когато чатботът беше иновация, предизвикваща любопитство и колебания за бъдещето му. Днес дигиталните роботи се ползват доста по- смело и широко, благодарение на безспорните му предимства. Сред тях са спестяването на време и човешки труд, бизнес инструмент за дигитализация на комуникацията, денонощно обслужване на евентуалните..

публикувано на 26.09.22 в 13:46

Представят работата на основоположниците на българската фотография в Галерия "Синтезис“

Днес (26 септември 2022 г.), в Галерия „Синтезис“ отваря врати „Библиотека Фотосинтезис“ . От 16.00 до 19.30 часа посетителите могат да видят 10 фотокниги, които представят работата на фотографи, поставили основите на българската фотография в края на XIX и началото на XX век. Събитието се организира за втора поредна година, каза в предаването..

публикувано на 26.09.22 в 12:35