Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището се намира в село Черни Осъм

Единственото училище за планински водачи в Европа стана на 20 години

Знаете ли, че село Черни Осъм е станало прочуто като Малката Швейцария?! И чували ли сте, че там се намира единственото училище за планински водачи у нас?! И не само у нас, не само на Балканите, но и в Европа. Съвсем сериозно!
Единственото друго подобно училище се намира в Шамони, но там приемат кандидати, навършили 21 години и вече с ярки спортни постижения. А тук, в Черни осъм, обучението започва след VII клас и се изучава (освен всички общообразователни предмети) топография, спелеология и пещерно дели, ориентиране, опасности в планината, планинска медицина и, разбира се, ски, планинско катерене и алпинизъм. Именно в тази гимназия, кото носи името на Васил Левски, гостува нашето пътуващо Радиокафе.А селото, в което се намира и вторият най-голям природонаучен музей в България след софийския (който се е зародил именно във въпросното училище), се намира на 4 километра над Троянския манастир.

Първата ни гостенка е дамата, която вече 19 години е директор на училището в Черни Осъм. Откакто се е дипломирала, Румяна Велешка е работила само и единствено тук - вече 36 години. От нея разбираме, че паралелката за планински водачи е създадена през 2000 година, а човекът, заради когото се случва всичко, се нарича Минко Занковски. Той е нещо като местна легенда, алпинист, естествено. Той е учил в ОУ "Васил Левски" от първи клас, а впоследствие става и директор. Именно негова е идеята за такава специализирана паралелка. След доста тичане по институции и получаване на разрешения, идва време за първия прием.

"Имайте предвид, че до този момент професията планински водач не беше вписана в официалния регистър на професиите у нас. Вписаха я едва след като направихме програмата" - обяснява Румяна Велешка и си спомня как са обикаляли училищата в България, за да разказват за новата програма и как с трепет всички учители са седяли в училището в дните за прием на документи, чудейки се дали ще има кандидати.

Е, имало е, цели 26 при това. Втората година е рекордна - випуск от 29 кандидат-планински водачи. Макар че това е само една от посоките, в които могат да се реализират. Поради факта, че ските са изключително силно застъпени в програмата, мнозина стават ски-учители, други продължават с алпинизма; тъй като се изучава маркетинг и икономика на туризма, някои продължават в тази посока и отиват в университет; разбира се, немалко стават част от екипите на планинските спасителни служби (една трета от планинските спасители в пункта в Троян, са техни кадри), но също и в Боровец, на Витоша, в Банско; има интерес от страна на военните, а немалка част са из зимните курорти на света - от Швейцария до Аляска. Всички обаче ще се съберат в Черни Осъм на 21 март, защото тогава тържествено ще се отбележи 20-та годишнина на програмата за планински водачи. И не само - през 2020-а се навършват 130 години училищно дело в селото, така че поводи за празнуване има много.

Междувременно учениците са непрестанно навън, сред природата, имат база под връх Ботев, предоставена им безвъзмездно от горското стопанство, участват в различни състезания и зимни събития в Банско, Пампорово, на Беклемето... Поради факта, че е единствена у нас, в гимназията в Черни Осъм (която до VII клас си е иначе обичайно училище) има ученици от цяла България.

"Напоследък нараства интереса и имаме все повече деца от големите градове, особено от София, защото родителите искат да ги изпратят далеч от лошия въздух, кафенетата и затворения живот - казва Румяна Велешка, - но имаме деца и от морскте градове, отвсякъде". Тези, които не са от Троян и региона, живеят в общежитие, което пък се предоставя от действащата кооперация в селото, която е свързана с дърводобива. Капацитетът е 50 места, "тук те са заедно по цял ден, делят си храната, мечтите, помагат си" - отново думи на Румяна Велешка. Затова и усещането за общност е много силно.

Освен из България, където често се правят лагери из планината на палатки, например,  има експедиции и изкачвания на върхове из околните дъжави (10 пъти са изкачвали връх Олимп, били са на Триглав в Словения, а 5-ма са имали шанса да изкачат Монблан, при това в доста лоши атмосферни условия). За тези пътувания плащат родителите, защото въпреки че е единствена с такава паралелка, гимназията няма официален статут на национална. Но има дух, чудесни, предимно млади преподаватели, които са много посветени на това, което правят, има и доайени, оставили сърцето си в училището. И така вече 20 години в Черни Осъм децата се учат да обичат природата и да се справят.

Чуйте разговора с Румяна Велешка. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24