Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Училището се намира в село Черни Осъм

Единственото училище за планински водачи в Европа стана на 20 години

Знаете ли, че село Черни Осъм е станало прочуто като Малката Швейцария?! И чували ли сте, че там се намира единственото училище за планински водачи у нас?! И не само у нас, не само на Балканите, но и в Европа. Съвсем сериозно!
Единственото друго подобно училище се намира в Шамони, но там приемат кандидати, навършили 21 години и вече с ярки спортни постижения. А тук, в Черни осъм, обучението започва след VII клас и се изучава (освен всички общообразователни предмети) топография, спелеология и пещерно дели, ориентиране, опасности в планината, планинска медицина и, разбира се, ски, планинско катерене и алпинизъм. Именно в тази гимназия, кото носи името на Васил Левски, гостува нашето пътуващо Радиокафе.А селото, в което се намира и вторият най-голям природонаучен музей в България след софийския (който се е зародил именно във въпросното училище), се намира на 4 километра над Троянския манастир.

Първата ни гостенка е дамата, която вече 19 години е директор на училището в Черни Осъм. Откакто се е дипломирала, Румяна Велешка е работила само и единствено тук - вече 36 години. От нея разбираме, че паралелката за планински водачи е създадена през 2000 година, а човекът, заради когото се случва всичко, се нарича Минко Занковски. Той е нещо като местна легенда, алпинист, естествено. Той е учил в ОУ "Васил Левски" от първи клас, а впоследствие става и директор. Именно негова е идеята за такава специализирана паралелка. След доста тичане по институции и получаване на разрешения, идва време за първия прием.

"Имайте предвид, че до този момент професията планински водач не беше вписана в официалния регистър на професиите у нас. Вписаха я едва след като направихме програмата" - обяснява Румяна Велешка и си спомня как са обикаляли училищата в България, за да разказват за новата програма и как с трепет всички учители са седяли в училището в дните за прием на документи, чудейки се дали ще има кандидати.

Е, имало е, цели 26 при това. Втората година е рекордна - випуск от 29 кандидат-планински водачи. Макар че това е само една от посоките, в които могат да се реализират. Поради факта, че ските са изключително силно застъпени в програмата, мнозина стават ски-учители, други продължават с алпинизма; тъй като се изучава маркетинг и икономика на туризма, някои продължават в тази посока и отиват в университет; разбира се, немалко стават част от екипите на планинските спасителни служби (една трета от планинските спасители в пункта в Троян, са техни кадри), но също и в Боровец, на Витоша, в Банско; има интерес от страна на военните, а немалка част са из зимните курорти на света - от Швейцария до Аляска. Всички обаче ще се съберат в Черни Осъм на 21 март, защото тогава тържествено ще се отбележи 20-та годишнина на програмата за планински водачи. И не само - през 2020-а се навършват 130 години училищно дело в селото, така че поводи за празнуване има много.

Междувременно учениците са непрестанно навън, сред природата, имат база под връх Ботев, предоставена им безвъзмездно от горското стопанство, участват в различни състезания и зимни събития в Банско, Пампорово, на Беклемето... Поради факта, че е единствена у нас, в гимназията в Черни Осъм (която до VII клас си е иначе обичайно училище) има ученици от цяла България.

"Напоследък нараства интереса и имаме все повече деца от големите градове, особено от София, защото родителите искат да ги изпратят далеч от лошия въздух, кафенетата и затворения живот - казва Румяна Велешка, - но имаме деца и от морскте градове, отвсякъде". Тези, които не са от Троян и региона, живеят в общежитие, което пък се предоставя от действащата кооперация в селото, която е свързана с дърводобива. Капацитетът е 50 места, "тук те са заедно по цял ден, делят си храната, мечтите, помагат си" - отново думи на Румяна Велешка. Затова и усещането за общност е много силно.

Освен из България, където често се правят лагери из планината на палатки, например,  има експедиции и изкачвания на върхове из околните дъжави (10 пъти са изкачвали връх Олимп, били са на Триглав в Словения, а 5-ма са имали шанса да изкачат Монблан, при това в доста лоши атмосферни условия). За тези пътувания плащат родителите, защото въпреки че е единствена с такава паралелка, гимназията няма официален статут на национална. Но има дух, чудесни, предимно млади преподаватели, които са много посветени на това, което правят, има и доайени, оставили сърцето си в училището. И така вече 20 години в Черни Осъм децата се учат да обичат природата и да се справят.

Чуйте разговора с Румяна Велешка. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите отново с апел за помощ към институциите

Една година след протестите на туристическия бранш, в които екскурзоводите взеха участие с искания за подпомагане, от Обединени лицензирани български екскурзоводи казват, че все още няма резултат от дадените обещания. Те настояват за осигуряване на пряка компенсация на хората за 14 месеца невъзможност за работа. “Това, което беше обещано последно беше..

публикувано на 22.06.21 в 18:37

Раздават Черноморските бизнес Оскар-и

Най-успешните компании и общини в Черноморския регион ще бъдат отличени на официална церемония в курорта “Слънчев бряг” на 6 август.  Подобни конкурси стимулират и популяризират успешните практики и дават стимул за развитие на бизнеса. Наградите се присъждат за изключителен успех, иновации и етика, които са задължителни за просперитета на всяка..

публикувано на 22.06.21 в 17:57

Малки и големи джазмени излизат на Лятната естрада в Борисовата градина

Един джаз ден в Борисовата градина – това не е тема за съчинение по преживяно събитие, но може да стане заглавие на страница в дневник, например. Засега е само име на първия по рода си музикален фестивал , насрочен за 27 юни, неделя . Организатор е училището за певци D Stars , а поканата е към всички малки и големи любители на..

публикувано на 22.06.21 в 16:47

Филмът "Брайтън 4" с три награди от фестивала в Трайбека

Филмът с българско участие „Брайтън 4“ на грузинския режисьор Леван Когуашвили спечели три отличия на 20-ия юбилеен кинофестивал в Трайбека, основан от Робърт де Ниро в Ню Йорк. Кинотворбата участва в международния игрален конкурс и  спечели наградите за най-добър филм, актьор и сценарий . „Брайтън 4“ е копродукция между Грузия, Русия,..

публикувано на 22.06.21 в 15:56

“Албена” позволява разплащане с криптовалута това лято

Курортен комплекс “Албена” позволява разплащане с криптовалута това лято. Към момента плащания биха могли да се направят чрез системата на BitPay с утвърдените валути като BitCoin, Ethereum, BitCoin Cash, XRP и др. “Тази инициатива имаме от няколко седмици и всичко в КК ”Албена” реално - не само нощувка, резервация, както и плащане на място може да..

публикувано на 22.06.21 в 15:15

Над 40 прожекции и дискусии в започващия фестивал "Срещи на младото европейско кино"

Седмото издание на " Срещи на младото европейско кино " се открива тази вечер (18:00 ч.) и ще продължи до 30 юни с прожекции и срещи във филмотечното кино "Одеон", Френския институт в България, кино "Влайкова", Чешкия център в София и Гьоте институт. на фестивала тази година е по-обширна и богата след пропуснатата заради пандемията 2020-а,..

публикувано на 22.06.21 в 15:04

Сватбата – любимото работно място на Любомир Жипонов

Какво е да се снима любовта? Лесно ли е, трудно ли е, забавно ли е? Това може със сигурност да каже сватбеният фотограф Любомир Жипонов , който в портфолиото си освен списък и примери с булки и церемониални или романтични моменти има и много награди. Както всяка друга снимка и при сватбата всеки миг е..

обновено на 22.06.21 в 13:13