Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартина Апостолова: Да имаш избор те прави свободен

Снимка: София Филм Фест
На финала на тази силна и харизматична седмица, посветена на жените, фокусът е към изкуството, защото чрез него може да каже всичко. Думите на Мартина Апостолова „We’ve made it!“ от сцената на Берлинале събира цялата женска енергия и сила в едно. Мартина Апостолова е българската европейска изгряваща звезда на Берлинале тази година.

Ролята на Мартина от пълнометражния дебют на Надежда Косева "Ирина", освен това признание в Берлин ѝ донесе още осем награди за най-добра актриса, включително и „Златна роза“ от фестивала за българско игрално кино.

"Зад блясъка на Берлинале седи много работа и преди статуетката стоят едни четири дни, в които аз и останалите 9 актьори бачкахме здраво, защото това събитие и концентрирано върху промоцията на самия актьор, върху това той да се запознае с максимално много професионалисти, хора, които работят в тази индустрия в Европа и в целия свят, така че седи много умора зад този блясък, защото в рамките на тези 4 дни едва успяхме да спим нормално, камо ли да се храним", казва актрисата.

В Берлин тя се среща професионално с около 80 кастинг директори, както и кастинг агенти от Европа и целия свят.

В България се правят много добри фестивали, които са на световно ниво и показват филми, които са много добри и трудно могат да бъдат гледани извън фестивалите. В същото време обаче хората, които се занимават с кино в страната, сякаш нямат необходимото самочувствие.

“Не се обръща толкова голямо внимание на самочувствието, колкото хората наистина съдят чисто професионално по работата, която си свършил, обаче има много филмови дейци в България, които има защо да бъдат по-уверени и да застанат с гордо вдигната глава”, казва Мартина и допълва, че има много български режисьори, оператори, артисти, които са по-познати извън България, отколкото тук и много по-добре признати отколкото тук. На кинодейците им липсва това да бъдат добре оценени в родината им.

Да имаш избор, според актрисата, е възможност да покажеш, че си свободен. “Аз се старая от ученичка да имам избор и да ме зачитат като човешко същество. Впоследствие Цветана Манева още повече ме научи на това нещо и ме научи да държа на себе си и да бъда зачитана като човек”, казва тя.

В същото време да имаш избор в професията е много трудно и означава да си много гъвкав, за да се бориш за изборите си, казва още Мартина.

Като част от свободата да прави това, което иска, Мартина се е занимавала професионално с футбол, освен това обича да прави и коктейли и тази нейна любов я прави управител на заведение, което пък става нейна втора професия и ѝ дава свободата да избира участията си като актриса.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Крайградските зони на София ще бъдат застроени

Ограниченията за строителство в крайградски зони на София падат от 2025 година, като огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено по-високо и по-плътно застрояване. Малка част от тях е предвидена за паркове. В Общия устройствен план..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
Десислава Алексиева и Петко Славов

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен. От 17 юли до 6 септември 2024 г. гостите и жителите на лятна София ще могат да се насладят на четири представления на открито с..

публикувано на 16.07.24 в 15:41

Повече контейнери за събиране на текстил

От Столичната община (СО) планират изграждане на система за разделно събиране на текстил, тъй като т. нар. "бърза мода" е много вредна за околната среда. Коментар по темата направи Надежда Бобчева, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване". По думите й към момента има три фирми, с които СО работи и които са специализирани..

публикувано на 16.07.24 в 15:24

Световни музикални виртуози на една сцена на "Pravets Art Nights"

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Първият концерт е на 19 юли, а вечерта е посветена на музиката на Гершуин. Заедно с оркестъра на Филхармонията, ще чуем и виртуозния немски пианист Себастиан Кнауер, каза пред Радио..

публикувано на 16.07.24 в 13:21
Никул Георгиев

Независими български музиканти представят проектите си в онлайн поредицата Lampa Sessions

Петима музиканти от българската независима сцена представят своите експериментални  музикални проекти в рамките на Lampa Sessions - авторската oнлайн поредица на творческия  колектив Lampa Collective.  Проектът може да бъде гледан в канала на организацията в YouTube,  слушан в Spotify, а всичко за артистите и техните сесии можете да..

публикувано на 16.07.24 в 12:30

Родопската теснолинейка с атракционни пътувания от Септември до гара Цветино всеки уикенд на юли

Атракционни пътувания с ретро-теснолинейката по живописните маршрути на линията от град Септември до гара Цветино предлагат от БДЖ всеки уикенд на юли. Едно от имената, които стои зад идеята е това на Кристиан Ваклинов. Пред Радио София той разказа, че преди 20 години група ентусиасти, служители на държавните железници, решават с много..

публикувано на 16.07.24 в 11:29

На 16 юли почитаме Света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 09:06