Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Мария Янкова: Възхищавам се на раждащата българка

Специалистът по майчино-фетална медицина за призванието и отдадеността в професията

Д-р Мария Янкова
Снимка: Личен архив

Един от водещите специалисти в областта на майчино-феталната медицина в България и председател на Асоциацията по майчино-фетална медицина д-р Мария Янкова е главен герой в предаването „Кой, кой е“ на 8 март.
Тя е завършила медицина в София. През 2006-а придобива специалност по Акушерство и гинекология. Има магистратура по Здравен мениджмънт. Ученик е на проф. Кипрос Николаидес - ръководител на водещата в световен план Фондация по фетална медицина към „King’s College Hospital“ в Лондон, където е специализирала и сертифицирана в областта на пренаталната диагностика, 1-ви триместър скрининг на бременността, фетална ехокардиография, инвазивната диагностика.

Д-р Мария Янкова извършва специализирана фетална диагностика в МЦ „Св. Петка“ и създава съвместно с д-р Стратиева през 2010-а O.S.C.A.R. Clinic - One step clinic of assesment of risks. Това е първата за страната специализирана клиника за намиране и профилактика на най-честите усложнения на бременността. От 2011 г. д-р Янкова е  Асистент в Катедра Акушерство и гинекология към Медицинския факултет на Софийския университет в Университетска болница „Лозенец“. През 2016-а защитава Докторска степен към Катедра Превантивна медицина във Факултета по Обществено здраве в Медицинския университет в София на тема “Управление на рисковете по време на бременност”.  Д-р Мария Янкова е съучредител и в момента председател на Асоциацията по майчино-фетална Медицина, която инициира провеждането на V Международен конгрес по майчино-фетална медицина от 7 до 10 май в Катарино.

Какво е да се посветиш на една от най-сложните и нови медицински специалности, как лекарите, владеещи тънкостите ѝ допринасят за по-високото качество и прецизност при проследяването на бременността и раждането, както и още лични моменти, свързани с професионалния избор и отдаденост в работата, чуйте в разговора с д-р Мария Янкова в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече може да си запазим час за ваксиниране онлайн

От 17 часа днес вече може да си запазим час за ваксиниране. Това обяви на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов, който заедно с представители на „Информационно обслужване“ показа електронния регистър за ваксинация, съобщава БГНЕС. Платформата ще работи с една седмица напред, затова може да се запази час най-рано на 11-и март...

публикувано на 04.03.21 в 18:50

Предстои деветото издание на наградата “Бисерче вълшебно”

Основната мисия и кауза, с която са се заели организаторите на наградата “Бисерче вълшебно” от Фондация “Детски книги” - да се насърчи четенето и функционалната грамотност при децата и подрастващите. Предстои деветото поредно издание на наградата, в която деца от 5-16 години отново ще изберат книгите, написани за тях и публикувани през 2020 г...

публикувано на 04.03.21 в 18:39

„Убийство без убийство“ - най-новото заглавие в афиша на Театър 199

„Убийство без убийство“ е най-новото българско заглавие в афиша на Театър 199 . Можем да гледаме спектакъла на 6 март от 19.30 часа. Пиесата разкрива Андрей Филипов - авторът на пиесата, в напълно нова светлина и дава поле на режисьора Емил Бонев да разгърне в максимална степен пластовете на смеха. Пиесата е написана в добрите..

публикувано на 04.03.21 в 18:17

Алпинистът Дойчин Боянов представи справочна книга за Витоша

Алпинистът Дойчин Боянов представи книга “Витоша - спортно-туристически сборник” . Книгата събира на страниците си почти всички възможности за спорт, които предлага планината Витоша. Книгата представя информацията като сборник. Може да се разбере повече за: някои основни характеристики на маршрутите основна информация за 25 спорта, които могат да..

публикувано на 04.03.21 в 17:36

Атанас Димитров, БХРА: Ако Столичната община сега подаде ръка, бизнесът някога ще се отплати

След затварянето на заведенията около една трета, за съжаление, няма да отворят никога повече. Други 10%, заради несигурността, се въздържат да отворят и след 1 март, въпреки разрешението. Това обяви пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).  По думите на..

публикувано на 04.03.21 в 16:14

Няколко съвета в борбата с главоболието

Всеки изпитва главоболие - от лека, но пробождаща болка от дехидратация до блокиращата мигрена. Когато усетят главоболие хората обикновено бързат да вземат обезболяващо средство, но по-добрият вариант е да разберат причините за него, пише Би Би Си и разкрива три основни начина за справяне с проблема. Мястото, където е локализирана болката , може да ни..

публикувано на 04.03.21 в 15:54

ВСС прие концепция за задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела

Висшият съдебен съвет прие Концепция за въвеждане на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела.  Концепцията е разработена във връзка със стратегическата цел, заложена в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, получила е и подкрепа от изпълнителната и законодателната власти, което реално гарантира..

публикувано на 04.03.21 в 13:03