Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университетите също мигрираха във виртуалното пространство

Снимка: unwe.acad.bg

Разпространението на коронавирус премести учениците от цяла България във виртуални класни стаи. Университетите също не остават по-назад в мерките по време на криза. В Софийския университет например студентите получават достъп до учебния материал в платформата Moodle. Този период може да продължи дълго, тъй като не е известно кога присъствените занятия ще бъдат възобновени. Всички студенти могат да ползват системата за електронно обучение (https://elearn.uni-sofia.bg и съответните адреси във факултетите, в които има самостоятелна Moodle платформа), до която имат достъп с потребителското им име и парола от Системата за управление на студентска информация (СУСИ).

Нов български университет също се възползва от платформата Moodle, за да продължи по график насрочените лекции и упражнения.

Техническият университет - София, както и прилежащите му Технологичното училище по електронни системи в София и Професионалната гимназия по компютърни системи и технологии в гр. Правец, преустановиха учебната дейност до отмяна на кризисното положение, обявено от Националния оперативен щаб.

В Университета за национално и световно стопанство предприемат иновативен „облачен“ подход за обучение.
След двудневна денонощна работа на своя ИТ екип, УНСС успя да премине към онлайн образование за всичките си близо 20 хиляди студенти. От 16 март със заповед на ректора проф. Димитър Димитров висшето учебно заведение премина изцяло на онлайн обучение, базирано на продукта Microsoft Teams. Университетът „мигрира“ от физическата си сграда на бул. „Осми декември“ в Студентски град към своя нов виртуален дом в рамките на домейна unwe.bg. Това стана благодарение на наличната Office 365 инфраструктура, към която са интегрирани електронните профили на преподавателите, студентите и служителите на УНСС. За всяка отделна дисциплина за различните специалности има създадени отделни виртуални „аудитории“, в които студентите и преподавателите се срещат посредством електронните си профили. Приложението може да се използва с лекота както на десктоп, така и на мобилни устройства.
За иновативната система чуйте повече от доц. Мартин Осиковски в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ангел Джоргов: Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" популяризира Боровец като лятна дестинация

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" се провежда за трета поредна година в курортния комплекс Боровец, с финансовата подкрепа на община Самоков. Това е най-скъпото събитие в културния календар на общината, но сме много щастливи от това, сподели пред Радио София кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов. "Всяка година фестивалът..

публикувано на 02.08.24 в 12:52

Богата програма с много музикални изненади на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев"

Елиана Захариева е човекът, който подрежда програмата на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Тя бе гост в мобилното студио на Радио София, за да разкаже повече. Фестивалът ще бъде открит от Биг бенда на Българското национално радио под диригентството на Антони Дончев, публиката ще се наслади на индонезийска група и португалска певица...

публикувано на 02.08.24 в 12:03

Биг бендът на БНР открива Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" със специално написана пиеса

Биг бендът на БНР тази вечер ще открие Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Това ще се случи със специално написана пиеса, сподели пред Радио София диригентът на Биг бенда на БНР Антони Дончев. "Тя се води химн на джаз фестивала. Написана е от композитора и пианист Ангел Котев, аранжирана е от Васил Спасов за Биг бенда. Това ще бъде..

публикувано на 02.08.24 в 11:31

От 2 до 7 август Боровец е домакин на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев"

За трета поредна година Боровец е домакин на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" . От 2 до 7 август, най-старият планински курорт на Балканския полуостров – Чамкория събира на едно място любими български и чуждестранни джаз изпълнители. Тази вечер фестивала ще бъде открит от Биг бенда на БНР, със солисти Васил Петров и Валерия..

публикувано на 02.08.24 в 10:02

Жълт код за опасно горещо време в почти цялата страна

Днес ще бъде слънчево. След обяд над западните райони ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места, към вечерта, е възможно да превали, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб, в Източна България - умерен вятър от изток-югоизток. Температурите ще се повишат още малко и максималните ще бъдат между 34° и 39°, в София - около 35°. В..

публикувано на 02.08.24 в 07:35
Диана Костова от Дирекция

Подкастите на БНР ще продължат да радват, вълнуват и предизвикват

Главният редактор на дирекция "Дигитални програми“ на Българското национално радио Диана Костова разказа за подкастите на БНР , които може да гледаме, слушаме и преживяваме в дигитална среда. За наличните и набрали значителен интерес от аудиторията, сред които „Патрулът“, „"Туристът“, "Тестът на Флора“, “Гласовете на Радиото“ както и за тези,..

публикувано на 01.08.24 в 18:30
Джейсън Майлс

Джейсън Майлс с Лисабонския си квартет - в първата вечер на Банско джаз фест

След броени часове на 3 август ще се открие 27-ото издание на "Банско джаз фест" . В продължение на 8 фестивални вечери - до 10 август, на сцената ще се изявяват музиканти от 18 държави. Едно от най-големите имена в програмата на фестивала тази година, е Джейсън Майлс . Той е продуцент, кийбордист, композитор, аранжор, носител на няколко..

публикувано на 01.08.24 в 18:10