Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В 22 ч. всеки ден

Мартин Петрушев провокира с четене на класика във Фейсбук

Кадър от последното видеочетене
Снимка: Личен архив

Четенето е най-добрият начин човек да се развива, да потъва в себе си. Бавното четене е изкуство.

На това мнение е Мартин Петрушев - млад човек с различни интереси, качества и прояви – актьорски, литературни, преводачески, импровизаторски.

През последната седмица той предлага интересно съ/преживяване всяка вечер - своеобразно литературно четене, опосредствано от социалната мрежа.

„По този начин исках да провокирам хората да четат, да четат повече“, отбеляза актьорът в ефира на Радио София.

Засега чете от богатството на световната класика.

„Човек има навика за забравя корените и миналото си. В литературната класика е казано всичко за човешката същност.“

За този вечер от 22 ч. Мартин Петрушев е намислил да посегне към философията. Ако имате любим автор, може и вие да му предложите произведение, което той да прочете и да достави удоволствие на стотици зрители и читатели.

Елмира Джома разговаря с Мартин Петрушев.

Чуйте.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акселератор подкрепя млади артисти, 10 ще запишат авторска музика

“Музикален акселератор за млади артисти” се наричанай-новият проект на фондация "Музика за България“, която основа и повече от 10 години развива RockSchool . Програмата на проекта предвижда да помогне на 10 артисти да ускорят своята кариера в текущата предизвикателна среда, обясни пред Радио София Боян Симеонов, основател на RockSchool...

публикувано на 11.05.21 в 15:17

За ускорено технологично обновяване на библиотеките са усилията на бранша

За 15-а поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) организира застъпническата кампания Национална библиотечна седмица . Тя ще се проведе от 17 до 21 май 2021 г. под надслов „Библиотеката ще ти помогне!“ , а програмата включва инициативи от 11 до 24 май. Целта е да се фокусира вниманието на различните власти и..

обновено на 11.05.21 в 14:41

Българи от Чикаго в помощ на хор "Мистерия на българските гласове"

Хор “Мистерия на българските гласове” има нужда от средства, за да бъдат ушити костюми за предстоящите им турнета. Българи, живеещи в Чикаго, САЩ събират необходимата сума, за обновяването на костюмите, които не са променяни през последните 30 години. Те събират сумата от 2500 долара, която е необходима за да бъде довършена поръчката и досега са събрали..

публикувано на 11.05.21 в 13:58

Стайни растения помагат за пречистването, дезинфекцията и овлажняването на въздуха

Има стайни растения, които помагат за пречистването, дезинфекцията и овлажняването на въздуха в жилищата. Микроклиматът в едно жилище зависи от много фактори. Важен е съставът на въздуха и неговата влажност, температура, както и наличието или отсъствието на патогени в него. Стайните растения имат способността да влияят на някои от тези параметри...

публикувано на 11.05.21 в 12:05

Безконтакнто плащаме за пътуване в столичния транспорт

В столичния градски транспорт вече трябва да функционира системата за безконтактно плащане на билети, както и използване на нови карти пластики за пътуване в наземния транспорт, съобщи директорът на Центъра за градска мобилност Димитър  Дилчев. На 17 май в Столичния общински съвет ще бъде внесено предложение за пътуване в София да се..

публикувано на 11.05.21 в 09:33

Летни температури - до 25 градуса в София

Ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони - до умерен вятър от изток-югоизток. Дневните температури още малко ще се повишат и максималните ще са предимно между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието - под 20°. За София минималната температура ще бъде 6°, а максималната 25. Атмосферното налягане е..

публикувано на 11.05.21 в 08:10
Весела Морова

Без публика изкуството губи споделянето, но вдъхновението е вълнуващо

Четири визуални истории за творчество по време на изолация, заснети от декември 2020 до април 2021 г., влизат в проекта „Без публика“ на Росина Пенчева . Тя е фотограф и от години изследва и документира визуално творчески процеси в областта на занаятите, сценичните, изящните и приложните изкуства. „Продължих да го правя и в условията на..

публикувано на 10.05.21 в 20:19