Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Без наказателни лихви по кредитите при извънредното положение

Снимка: БГНЕС

Законът за мерките и действията по време на извънредното положение бе приет на второ четене от Народното събрание в петък. Документът веднага предизвика разгорещени дебати, а президентът Румен Радев наложи частично вето. Днес парламентът подкрепи частичното вето и отмени двете разпоредби, предизвикали реакцията на президента..

Какво се случва със задълженията ни по договори и кредити и възможни ли са действия по принудително изпълнение върху наше имущество по време на извънредното положение, коментира пред Радио София адвокат Валя Гигова, член на Висшия адвокатски съвет и участник в работните групи към Комисията по правни въпроси към Народното събрание.

Адвокат Гигова обясни, че договорените срокове между страните не се променят, но не се прилагат последиците на забавата. С други думи, ако някой не може да плати навреме задълженията си по кредит в периода на извънредното положение, на него няма да му бъдат начислявани наказателни лихви.

Освен това банките няма да могат да обявят кредита за предсрочно изискуем и вместо търсене на конкретните вноски, които не са били платени по време на извънредното положение, да търсят целия размер на задължението.

Няма забрана за извършване на сделки пред нотариус, но има разпоредба, според която нотариалните производства могат да се концентрират единствено до неотложните такива, при спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Критерият “неотложност” трябва да бъде преценяван за всеки отделен случай.

Ако ни изтича разрешението за строеж, не е необходимо да ходим в общината, защото срокът се удължава с един месец, считано от датата на отмяната. 


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йорданка Фандъкова

Материалните дарения за София срещу коронавируса - над 414 хил. лева

Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи данни за получените дарения от Столичната община за справяне с кризата с новия коронавирус на заседание на Столичния общински съвет. Т я благодари на всички хора и фирми дарители на храна, предпазни средства, дезинфектанти и апаратура:  "Общата стойност на даренията в полза на Столичната община за..

публикувано на 28.05.20 в 16:01

Социално предприемачество и финансова устойчивост в онлайн обучение

До 11 юни се провежда „Пролетната обучителна програма“ на Къщата на гражданските организации. Програмата се организира от Български център за нестопанско право  за трета поредна година, за да мотивира гражданските организации да бъдат по-можещи, знаещи, успешни и устойчиви.   Темите са специално избрани заедно с участниците в програмата..

публикувано на 28.05.20 в 15:45
Сами преценете кой танцува безопасно

Да танцуваме отново!

След месеците на изолация хората постепенно се завръщат към своя ритъм на живот. Облекчаването на мерките с нетърпения се чакаше и от хората, на които танцът е в кръвта им. Заповедта на здравния министър, с която отпаднаха част от мерките, въведени заради Covid-19, позволи да се възобновят занятията по танцово, творческо и музикално изкуство...

публикувано на 28.05.20 в 15:29

Артисти две седмици ще се вдъхновяват безплатно от природата в с. Лещен

Галерия Little Bird и платформата за изкуство ART and Culture Today предлагат двуседмична безплатна творческа резиденция в невероятно красивото село Лещен. Единственото условие е да сте на възраст до 30 години и да творите в сферата на визуалните изкуства. Това лято организаторите са предвидили 3 творчески сесии по 2 седмици в китното селце, като..

публикувано на 28.05.20 в 14:53
Кристиан Кръстев

Платеното паркиране ще завзема все по-голяма част от София

„Зелена“ зона за платено паркиране ще бъде обособена в квартал „Иван Вазов“ , а в центъра на града „синята“ зона ще бъде разширена до „Евлоги Георгиев“ и ще навлезе в района на „Оборище“. Такава готовност заявява зам.-кметът по транспорта на Столичната община Кристиан Кръстев . По този начин ще се облекчат жителите на съответните..

публикувано на 28.05.20 в 13:43
Две от платната на Елисавета Консулова-Вазова

Много букети в изложбата „Натюрморти” превръщат „Лоранъ” в цветна градина

Нови натюрморти показва галерия „Лоранъ” в едноименната си изложба, която е първата след неочакваното принудително прекъсване и може да бъде разгледана  виртуално. Платната са разнообразни, живопис и са повече, отколкото обикновено могат да се видят в изложбената зала, отбеляза пред Радио София изкуствоведката Мариана Аврамова ...

публикувано на 28.05.20 в 12:55

"Страх. Доналд Тръмп в Белия дом" - за важните решения на Америка

"Страх. Доналд Тръмп в Белия дом". Преди известно време тази книга на изтъкнатия американски журналист Боб Удуърд предизвиква бурна реакция от страна на американския президент, до такава степен, че той поиска Конгресът да промени законите за клевета. Сега българският читател има възможност сам да открие причините да това с новото издание от..

публикувано на 28.05.20 в 12:37