Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Доц. Любомир Киров, НСОПЛБ: Споразумяхме се фармацевтите да не променят терапията

Медицинският съвет ще дава потвърдена експертизна информация, подчерта доц. Любомир Киров, председател на НСОПЛБ

Доц. Любомир Киров
Снимка: БГНЕС

Фармацевтите няма да получат право да коригират назначената от лекар терапия. За това се споразумяха представители на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) и на Българския фармацевтичен съюз на среща, проведена днес следобед. Медиците възразиха в писмена позиция до Българския лекарски съюз, НЗОК и Министерството на здравеопазването срещу възможността фармацевтите да заместват изписаните от лекар медикаменти с генерични. Сдружението от пациентски организации "Заедно с теб" също се обяви против тази възможност.

Това предложение се прави не за пръв път, припомни доц. Любомир Киров председател на НСОПЛБ:
„Мога да се съдадат предпоставки за недобри практики.“

Фармацевтите имат задължението така да планират доставките си, че да имат и тези медикаменти, които се отпускат с намаление чрез здравната каса на хронично болните. Извънредната ситуация не е основание да се въведе тази възможност, обясни доц. Киров.

Доц. Любомир Киров е и член на новосформирания Медицински съвет към правителството, който ще подпомага държавата в справяне с разпространението на Covid-19.

Съветът не е създаден, за да се противотостовя на оперативния щаб. Както е казал народът две глави миислят повече от една, обясни доц. Киров.
"Идеята е да формулираме указания използвайки световния опит и на научна основа. От Съвета ще излизаме само с обсъдена и потвърдена информация."
Повече информация от доц. Любомир Киров очаквайте в "Часът на здравето" тази неделя след 8 ч. по Радио София.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Проф. Асена Стоименова, БФС: Ние сме за балансирана правна уредба за генерично заместване

Българският фармацевтичен съюз (БФС) под никаква форма не е постигал разбирателство с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) за отказ от генеричното заместване. Това заяви в ефира на Радио София председателят на..

публикувано на 26.03.20 в 14:34