Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Любомир Киров, НСОПЛБ: Споразумяхме се фармацевтите да не променят терапията

Медицинският съвет ще дава потвърдена експертизна информация, подчерта доц. Любомир Киров, председател на НСОПЛБ

Доц. Любомир Киров
Снимка: БГНЕС

Фармацевтите няма да получат право да коригират назначената от лекар терапия. За това се споразумяха представители на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) и на Българския фармацевтичен съюз на среща, проведена днес следобед. Медиците възразиха в писмена позиция до Българския лекарски съюз, НЗОК и Министерството на здравеопазването срещу възможността фармацевтите да заместват изписаните от лекар медикаменти с генерични. Сдружението от пациентски организации "Заедно с теб" също се обяви против тази възможност.

Това предложение се прави не за пръв път, припомни доц. Любомир Киров председател на НСОПЛБ:
„Мога да се съдадат предпоставки за недобри практики.“

Фармацевтите имат задължението така да планират доставките си, че да имат и тези медикаменти, които се отпускат с намаление чрез здравната каса на хронично болните. Извънредната ситуация не е основание да се въведе тази възможност, обясни доц. Киров.

Доц. Любомир Киров е и член на новосформирания Медицински съвет към правителството, който ще подпомага държавата в справяне с разпространението на Covid-19.

Съветът не е създаден, за да се противотостовя на оперативния щаб. Както е казал народът две глави миислят повече от една, обясни доц. Киров.
"Идеята е да формулираме указания използвайки световния опит и на научна основа. От Съвета ще излизаме само с обсъдена и потвърдена информация."
Повече информация от доц. Любомир Киров очаквайте в "Часът на здравето" тази неделя след 8 ч. по Радио София.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Проф. Асена Стоименова, БФС: Ние сме за балансирана правна уредба за генерично заместване

Българският фармацевтичен съюз (БФС) под никаква форма не е постигал разбирателство с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) за отказ от генеричното заместване. Това заяви в ефира на Радио София председателят на..

публикувано на 26.03.20 в 14:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

НМФ набира средства за следващото издание на Националната младежка академия

Националният младежки форум стартира кампания за събиране на средства за провеждане на следващото издание на Националната младежка академия. Академията е подходяща всеки млад човек, който иска да развие знания и умения, каза пред Радио София..

публикувано на 31.07.24 в 19:06

5 медала за българските ученици от Международната олимпиада по физика в Иран

5 медала спечелиха най-добрите български ученици по физика на 54-тата Международна олимпиада в Иран, която се проведе от 21 до 29 юли 2024 г. Те завоюваха 1 сребърен и 4 бронзови медала, сред най-добрите 198 ученици от 46 държави. Сребърният медал..

публикувано на 31.07.24 в 17:25

Социалните придобивки като възможност за привличане на кадри

Ваучерите за храна са едни от най-популярните социални придобивки, които компаниите предлагат. Има предложение от 1 януари 2025 г. максималният им размер да бъде увеличен на 300 лева, каза пред Радио София Георги Първанов - експерт по човешки..

публикувано на 31.07.24 в 15:21
Александър Караколев и Кристина Верославова

Световноизвестният институт "Лий Страсбърг" обучава в България

Хора, които са се посветили на благородната актьорска професия, имаха възможност да се обучават във второто издание на 2-седмичния уъркшоп на Института по актьорско майсторство "Лий Страсбърг" . Курсът се проведе в София между 15 и 28 юли, а..

публикувано на 31.07.24 в 14:50
Снимката е илюстративна

НС забрани продажбата на "вейпове" на лица под 18 години

Единодушно НС одобри на първо четене забрана за употреба, продажба и предлагане на хора под 18 години на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, както и на безникотинови изделия Това са така наречените вейпове. Като първа стъпка към по-мащабно..

публикувано на 31.07.24 в 14:06

Ева Кулева: В една връзка химия без съвместимост е рецепта за страдания

"Дванадесет стъпки към успешна връзка" е коучинг програма  насочена към хора, които търсят подходящия партньор в живота, или вече имат такъв, с когото желаят да укрепят своите взаимоотношения.  Автор на това полезно ръководство, е добре познатата..

публикувано на 31.07.24 в 12:55

Пътешествениците влизат в киното

Традиционният и обичан фестивал "Кино за пътешественици" ще се проведе от 1 до 18 август в 2 столични кина, съобщи пред БНР-Радио София Здравко Григоров , един от организаторите и артистичен директор. В програмата на 11-ото издание са..

публикувано на 31.07.24 в 11:59