Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова поредица на Радио София

Как Ботев става войвода на четата, която идва в България с парахода „Радецки”

„Аз съм български войвода, момци ми са тез, ний летиме за свобода, кръв да леем днес!“
Снимка: Жоро Александров

Националният музей „Параход Радецки” в Козлодуй трябваше до открие своята обновена и допълнена експозиция на 13 април т.г.

Имайки предвид извънредната ситуация в страната, това очевидна ще се отложи във времето.

В няколко епизода в Радио София ще разкажем за моменти от сформирането на Ботевата чета и как параходът „Радецки” става не само част от българската история, но и символ.

Как се стига до избирането на Христо Ботев за войвода на четата в Румъния, която ще подпомогне въстаниците във Врачански окръг!

Пред Катя Василева разказва историкът от Националния исторически музей Михаил Симов:

Походът на Ботевата чета е част от Априлското въстание - най-значимия организиран опит на българския народ за освобождение от османска власт. Според решенията на апостолите в Гюргевския революционен комитет е трябвало да се приложи т.нар. смесена тактика – въстаническите действия в страната да бъдат подпомогнати с въоръжени чети отвън.

Самият Христо Ботев е бил привърженик на тази тактика.
В началото на април 1876 г. Никола Обретенов и Георги Апостолов от Врачанския революционен комитет заминават за Румъния за подготовката на такава чета, с която да се подпомогнат въстаническите действия във Врачански окръг. Там те заварват вече подготвящи се българи именно за такава чета.

Първоначално се планира неин войвода да бъде опитният Филип Тотю. Но той разчитал да се включи в доброволчески чети от Сърбия. Затова Обретенов и Апостолов се обръщат към Ботев, който по това време пребивава в Букурещ.

Така Ботев дава съгласието да оглави тази чета и да стане войвода.

Очаквайте продължение.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дом на културата "Красно село" с интересна онлайн програма

Дом на културата в район Красно село е изключително активен и дори през месеците, когато достъпът до развлекателни събития е силно ограничен, организаторите на събитията там намират начин да достигнат до своята публика. “В този екстраординарен период, в който се оказа, че затваряме врати и не можем да приютим нашата публика, решихме, че можем да..

публикувано на 22.01.21 в 19:26
 Даниел Киряков

Даниел Киряков: Амбициозната програма на Байдън засяга много страни

Церемонията по встъпване в длъжност на новия американски президент Джо Байдън беше изключително стегната, уважена от трима живи президенти на място, а Джими Картър бе изпратил своите поздравления. Не можем да подминем тоалетите на съпругата на Байдън и вицепрезидента Камала Харис, както и емоционалното изпълнения на американския химн от Лейди Гага,..

публикувано на 22.01.21 в 17:35
Антония Енева

Инаугурацията на баба Данче

Здравейте уважаеми слушатели. За цвят и мерудия ще се разходим между редовете, рекламите и сериозните новини от изминалите дни. Още в самото начало обявявам, че баба Данче е жива е здрава за радост на многобройните си фенове. Дори ми изпрати SMS, с който ме призова на консултации в нейната щаб квартира-гарсониера. Спешавам се аз, изкачвам два етажа..

публикувано на 22.01.21 в 16:46
Харисън Форд в екшъна „Еър Форс 1“

Да си спомним някои филмови американски президенти

В седмицата, в която Белият дом смени своя стопанин, кинокритикът Деян Статулов предлага няколко филмови заглавия, в които сюжетът е замислен с американския президент (като роля, не конкретен). Като държавния глава на САЩ можем да си припомним образите, изградени от актьори като чаровника в какъв ли не киножанр Харисън Форд в екшъна „Еър..

публикувано на 22.01.21 в 16:30

Младен Петков: Обединението на нацията е голямо предизвикателство пред Джо Байдън

Още с встъпването си в длъжност новият американски президент Джо Байдън подписа поредица от укази, свързани с имиграцията, климатичните промени, здравеопазването, а така също предприе нови мерки за справянето с Covid-19.  Президентът призова американците да носят маски през следващите 100 дни и създаде специално крило към Националния съвет за..

публикувано на 22.01.21 в 16:01

Бебетата получават антитела срещу Covid-19 от майките си през плацентата и кърмата

“Действително заболяването Covid-19 в началото страсира всички, но много бързо се организираха структурите - Covid-отделението в нашата болница, интензивното отделение, изолационните стаи, така че да се създаде сигурност при деца, които са болни или се раждат деца, които се раждат от майки, които са болни, казва началникът на клиниката по..

публикувано на 22.01.21 в 15:14

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са ефективни, с добър профил на безопасност. Това се отнася както за RNK, така и за векторно базираните..

публикувано на 22.01.21 в 15:08