Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Творци искат подкрепящи мерки за артисти от независимия културен сектор

| обновено на 01.04.20 в 15:49
Снимка: fineacts.co

Изявени творци от различни сфери на изкуството подеха инициатива в подкрепа на независимия културен сектор.

Нещатните артисти се сред най-засегнатите в икономическо отношение заради епидемията от Covid-19 и мерките за социална изолация в името на безопасността на населението.

В културата работят близо 100 хиляди души, от които 2/3 работят на свободна практика.

За петък, 3 април, е насрочена поредна среща на министъра на културата Боил Банов, на която да се предложат конкретни програми и методи за финансиране в областта на визуалните и изпълнителските изкуства в свободния и частния сектор – художници, музиканти, театрали, режисьори, актьори, писатели.

Сред творците, подкрепящи колегите си от независимия културен сектор, са и Георги Господинов, Теодора Духовникова, Стефан Командарев.

Стефан КомандаревЧуйте ги в звуковия файл.

Режисьорът Стефан Командарев даде конкретни добри примери от различни страни, в които се вземат специални мерки по отношение на културата. И отбеляза:

„И това ще мине... Но гръбнакът на една нация, това, което споява хората и ги превръща от индивиди в общество – това е културата и духовността.“

Във видеообръщение маестро Йордан Камджалов също подкрепи независимите творци, а неговата едноименна фондация ще подкрепи семейства със значителни финансови затруднения, поради невъзможност да практикуват професиите си в условията на извънредно положение.

Предимство имат хора със свободни професии в областта на културата имащи деца, както и семейства на деца, занимаващи се с изкуство, в неравностойно положение.

"Българската култура винаги е била в извънредна ситуация, но сега нещата наистина са екстремни. Не става въпрос за луксозни проекти, а за оцеляване."
Пред Катя Василева маестро Камджалов изрази недоверие в институциите и убеденост, че истинската помощ ще дойде от хората.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деан Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39