Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шофьори на таксита: Няма да се примирим да не бъдем обезщетени

Снимка: BTA

Таксиметрови шофьори внесоха в Министерския съвет протестна нота с искания към правителството и очакват бърз писмен отговор какво от тях е възможно да бъде реализирано и кое и защо - не. Това съобщи пред Радио София Иванчо Йотов от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи.

"До вчера обсъждаха свободните професии. Ние сме дискриминирани. За нас никой не се грижи. Обсъждат се закони, а нас въобще не ни споменават. Ние сме около 100 000 семейства. А ние сме сред първите, които се срещат с болни хора", коментира Йотов.

По думите му днес протестиращите са били около 400.

Протестът е бил социален, той като заради извънредните мерки броят на пациентите и оборотите са спаднали драстично.

"Институциите за нас са важни. Няма да оставим положението шофьорите в таксиметровия бранш да не бъдем обезщетени."

Сред исканията на водачите на жълти автомобили са: държавна помощ в размер на 1000 лева, замразяване на лизингите, намаляване наполовина на таксата за използването на системата, през която получават адреси и да получават съдействие от полицията при проблеми, създавани от клиенти.

Шофьорите искат още такситата да имат право да се движат в бус лентите, както и да се осигури зона за сигурност в автомобилите, както е по света.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Таксиметрови шофьори протестират в центъра на София

Таксиметрови шофьори излязоха на протест и окупираха пространството около храм-паметник "Александър Невски" в столичния център. Пространството пред храма буквално пожълтя, паркираните коли са от различни таксиметрови компании, предаде БГНЕС. Шофьорите се..

публикувано на 07.04.20 в 12:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Главен комисар Иван Георгиев

От СДВР обявиха по-строги мерки за дербито в събота

Мерките за предстоящия утре мач между Левски и ЦСКА София ще бъдат много по-стриктни от тези на предходната среща на 7 април, каза на брифинг главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор „Масови мероприятия“ при Столична дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 26.04.24 в 13:14

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София"

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София". Това е най-новият проект на Програмата и L'Europeo. Тя е представена до 27.04.2024 г. в Галерия nOva art space, а от 09.07.2024 г. до 23.07.2024 г. ще бъде изложена в Галерия на открито в..

публикувано на 26.04.24 в 12:49

Какво е да си шампион с поезия

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 26.04.24 в 12:12
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от..

публикувано на 26.04.24 в 10:56

Новите тротоари в район "Студентски" - най-предпочитаното място за паркиране

Стажант-репортерът на Радио София Димитър Георгиев попита гражданите на Район "Студентски", в частност от кв. "Дървеница" какво е тяхното мнение за текущите ремонти на тротоарите, има ли недостиг на паркоместа и къде паркират автомобилите. А ето какво..

публикувано на 26.04.24 в 10:11
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с..

публикувано на 26.04.24 в 09:34

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми...

публикувано на 26.04.24 в 07:15