Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Код Строител

Валентин Николов: Ситуацията в строителния бранш е доста сериозна и трудна

Основният проблем е в придвижването

Снимка: ksb.bg
Ситуацията в строителния бранш е доста сериозна и трудна, въпреки че няма забрана и може да се работи, казва Валентин Николов - изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

"Основният проблем е в придвижването, защото строителните работници обикновено не живеят там, където работят. На второ място са доставките, тези от чужбина са на практика блокирани, а тези в страната са също трудни. На трето място е администрацията, която през последните една две-седмици направо блокира. Има много противоречиви сигнали особено от провинцията и се надяваме нещата да се променят скоро".

От Камарата на строителите са обнародвали обръщение към властта и обществото, в което изразяват желанието си секторът да продължи да работи. В същото време са набелязани специфични мерки за работа в условията на пандемията. Хората от бранша, които са над 65 години и които са в рисковата група, са поставени в доброволна изолация.    

Освен това в големите фирми има обособяване на групи от хора, създаване на колективи, които нямат физически контакт помежду си - работници, доставчици, технически ръководители, така ако се случи заразяване в някаква група от един обект, то другите да могат да продължат спокойно да работят.
"Особено в този момент е важно да бъдем трансмисията между фирмите и местната и централната власт за поставяне на проблемите и намиране на бързи решения", казва още Николов.

Основните искания на Камарата на строителите са: “На първо място ние искаме да получим парите, които сме заработили, за работата, която е приета, пуснати са фактури и документи. Към държавата претенцията ни е около 145 млн. лв. Имаме уверения на властта, че тези пари ще бъдат изплатени. И около 60 млн. лв. са парите, които дължат общините, заяви Николов.

Според него мерките, особено в тази сложна ситуация, не са достатъчни. В същото време прави и впечатление, че всяко правителство действа според възможностите си. “Възможностите на нашата страна са доста ограничени и трябва да се удължи срокът, в който икономиката ни и обществото ни може да се справи с тази пандемия. Най-важното сега е мерките да бъдат гъвкави, да се съобразят с бързо променящите се условия и да се правят навременни корекции”, допълни той.

Чуйте целия разговор на Анелия Торошанова с Валентин Николов в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дават стипендии на петима млади дигитални творци

Фондация‌ ‌„ДА‌ ЛАБ“‌ ‌обявява‌ ‌покана‌ ‌за‌ ‌‌проектни предложения‌,‌ ‌които да бъдат реализирани‌ ‌в‌ ‌рамките‌ ‌на‌ инициативата ‌‌„Стойност-Ценност‌ (e-valuation)“ в началото на следващата година.‌ Петима творци под 40 години ще бъдат селектирани и ще получат стипендии за реализация на проектите си в сферата на дигиталните изкуства, а..

публикувано на 04.12.20 в 18:09

Особеностите на "Черния петък" в САЩ и у нас

Търговският “Черен петък” вече е към своя край, въпреки че някои български сайтове удължиха сроковете за намаления с няколко седмици. Някои от уебсайтовете тази година осъществиха изключително големи продажби, а други не успяха да убедят потребителите в честността на своите намаления. Цвети Методиев, който от години осъществява успешни продажби в..

публикувано на 04.12.20 в 17:37
Деян Статулов

Кинопрепоръките на Деян Статулов

Тази вечер от 19 ч. се открива фестивалът на документалното и анимационното кино „Златен ритон“ . Трябваше да се проведе в Пловдив, но до 10 декември ще тече онлайн, припомни пред Радио София кинокритикът Деян Статулов. Той препоръча за гледане филма „Берлин да прескочиш стената“ на канадския документалист – сценарист и режисьор, Жан..

публикувано на 04.12.20 в 17:15
Д-р Александър Носиков

Д-р Александър Носиков: И след Covid-19 пациентът има нужда от преглед

„Дори и леко да са прекарали Covid-19, пациентите трябва да направят профилактичен преглед след това“ – съветва кардиологът д-р Александър Носиков . Днес той отговори на въпроси от пациенти на своеобразна онлайн консултация, организирана от Аджибадем Сити Клиник Младост , където работи. Има специфики при кръвните изследвания, отбелязва..

обновено на 04.12.20 в 16:47
Лъчезар Богданов

Новите ограничения засягат в малка степен производството и търговията

Свидетели сме на рязък спад в икономическата активност в цяла Европа, включително и в България - 27-28 процента в индустриалното производство, потреблението с около 20 на сто, износът на стоки и услуги - 20-25 процента. Той бе налице най-вече през април и май. Отварянето след първия локдаун донесе видимо възстановяване, с изключение на туризма и..

публикувано на 04.12.20 в 16:31
Д-р Гергана Николова

Д-р Гергана Николова: Към днешна дата системата за електронни направления вече работи

От тази седмица вече работи електронната системата за издаване на направление за PCR тестове. “Към днешна дата системата вече работи. Няма колега, който да не взел електронно направление. Ако има спънки, то те са на ниво фирми, които се занимават с медицински софтуер в нашите лекарски кабинети”, казва общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова ,..

публикувано на 04.12.20 в 15:55

Боян Рашев: Битовото отопление е причината за мръсния въздух в София

“Столичната община създаде някакъв механизъм за реакция, който се опитва да прилага, но тези неща с безплатните паркинги и зелените билетчета, по никакъв начин не могат да допринесат за решаване на проблема, дори и да уцелят деня. В момента големият източник на замърсяване на въздуха, в дните, когато въздухът е мръсен, е битовото отопление”, казва Боян..

публикувано на 04.12.20 в 15:04