Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Министър Десислава Танева в спор с големите хранителни вериги

Министерството се опитва да накара веригите да продават 50% български плодове и зеленчуци

Снимка: Pixabay

Продължава напрежението между земеделския министър Десислава Танева и големите хранителни вериги, съобщава БГНЕС.

Ябълката на раздора е проект за постановление, изготвен от Министерство на земеделието, който задължава половината от търговската площ да бъде отделена единствено за българска продукция. Аргументът на управляващите е настоящата криза, като според тях мярката ще подкрепи българската икономика в условията на извънредно положение.

Освен това стоките трябва да бъдат закупувани директно от производителите в съответната област на всеки магазин или на разстояние до 200 километра от областния център. Постановлението предвижда още продуктите да бъдат продавани на промоционални цени единствено с разрешение на съответния производител. Търговците пък ще имат задължението да платят доставените стоки не по-късно от 14-дневен срок.

Проектът все още не е качен за обществено обсъждане. Срещу него обаче вече се надигна голямо недоволство от страна на големите търговски вериги у нас. От Сдружението на модерна търговия, където повечето от тях членуват, разпространиха становище, в което се посочва, че подобна мярка би довела единствено до дефицит на някои стоки и значително повишаване на цените. Големите вериги прогнозират също, че така ще пострадат онези производители, които са на повече от 200 километра от София, защото в столицата е концентрирано огромна част от потреблението на храни.

От сдружението имат и някои юридически аргументи – според тях предложението нарушава принципа на свободно движение на стоки, ограничава конкуренцията, а по същество представлява нерегламентирана държавна помощ.

Огромна част от производителите очаквано подкрепиха мярката.

От Българската асоциация „Биопродукти“ смятат, че „в този критичен момент за страната момент“ е важно „държавата и българските потребители да окажат натиск“ на веригите супермаркети, за да могат хората да имат достъп до пресни, вкусни и здравословни храни.

„Това не е натиск върху пазарните механизми, а натиск в посока на проява на солидарност, в посока съхраняване на и спасяване на поминъка на българските производители на селскостопанска продукция“, категорични са биопроизводителите.

От своя страна търговците пък предлагат компромисно решение – на паркингите на търговските вериги да бъдат обособени фермерски пазари, пълни със стоката единствено на български производители.Окончателното решение все още не е взето, а въпросът предстои да бъде обсъден на поредица от разговори между представители на големите вериги и министрите на земеделието и на икономиката Десислава Танева и Емил Караниколов.

Целта е да се намери работещ вариант, удовлетворяващ всички страни. По всички личи обаче, че министър Танева няма да се откаже от намерението си, защото, според нея, мярката в никакъв случай не нарушава каналите на доставка, а единствено показва намерението за обществено отговорна политика.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зам.-кметът Дончо Барбалов прави връзка с е-страницата на общината чрез QR код, отпечатан в данъчното съобщение

Все повече софиянци плащат данъците си

Удълженият срок за първата вноска за такса смет, както и за 5% отстъпка при плащане в пълен размер на данък сгради и МПС изтича на 30 юни, напомнят от Столичната община. Независимо дали дължимото се плаща наведнъж или на части, от дирекция "Общински приходи" призовават средствата да се плащат онлайн. Данъци и такси могат да се внесат и във всеки от 23-те..

публикувано на 04.06.20 в 16:39
Иван Иванов

КЕВР: С около 15% поевтинява топлинната енергия в София

Нова цена на топлинната енергия ще има от месец юли и тя ще бъде със средно 14% по-ниска за страната от цената за миналия отоплителен сезон. За столицата намалението ще бъде дори 15% Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране  доц. Иван Иванов в отговор на информацията от вчера за увеличение с 22% на парното в София,..

обновено на 04.06.20 в 16:21

Отлагат за 15 юли 40-дневния ремонт на топлопровода в София

Ремонтът на топлопровода, заради който „Топлофикация София“ планира спиране на топлата вода в 4 столични квартала, ще бъде отложен с 1 месец. Вместо от 15 юни, дейностите и режимът ще започнат от 15 юли и ще продължат не два месеца, а 40 дни . За това са се разбрали граждани и студенти на среща с ръководството на „Топлофикация София“,..

публикувано на 04.06.20 в 15:17

"Споделени игри" за втора поредна година тази събота на Витоша

Планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специални нужди и техните проблеми в съвременното общество. Това ще  покажат за втора поредна година „Споделените игри“. „София – европейска столица на спорта", Национална спортна академия „Васил Левски“ и Природен парк Витоша организират в събота спортната проява..

публикувано на 04.06.20 в 10:54

Спецакция на полицията в Ябланица

Специализирана операция на прокуратурата и полицията срещу битовата престъпност стартира тази сутрин в района на Ябланица, съобщи БГНЕС.  Проверяват се автомобили и криминално проявени лица.  Около 11.00 часа в града се очаква да бъдат главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

публикувано на 04.06.20 в 10:13

Над 400 проверени строежа в столицата през май

Екипи на Столичния инспекторат са извършили общо 412 броя проверки на строителни обекти през май. За този период са съставени 92 акта за установени нарушения. Направени са съвместни проверки между служители от отдел „Пътна полиция“ при СДВР и Столичен инспекторат за замърсени товарни провозни средства и липса на чергило. Контролът по замърсяване от..

публикувано на 04.06.20 в 09:25

"Безопасно лято" започва с проверки на слънчеви очила

Инспектори от Главна дирекция "Надзор на пазара" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започватсезонна кампания за проверки на предлагани на пазара стоки под мотото "Безопасно лято - 2020", съобщиха от Агенцията. Кампанията ще продължи три месеца. Обект на инспекциите ще бъдат продукти, често използвани от потребителите през летния..

публикувано на 04.06.20 в 09:00