Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интернет платформа помага като свързва хората в нужда с доброволци

Снимка: интернет

В последните седмици сигналите за домашно насилие в условия на извънредно положение са се увеличили три пъти, алармираха неправителствени организации. На националната гореща линия за деца през март са били подадени 80 сигнала за случаи на побой над единия родител от другия.

Във връзка с рязкото увеличаване на случаите на домашно насилие през последния месец вече има възможност за подаване на сигнал за домашно насилие през смартфон в платформата pomogni.net. Приложението е напълно безплатно и е реализирано от IT доброволци.

Платформата свързва хора. В условията на пандемията свързва такива, които имат нужда от помощ и такива, които са готови да я окажат, обясни пред Радио София и пред Яна Спиридонова един от основателите на pomogni.net. Ивайло Мирчев.

След регистрация човек може да заяви например хранителни продукти, а най-близкият до адреса доброволец да ги купи и достави.

Сайтът дава възможност да се помогне и при случаи на домашно насилие. Тогава с един своеобразен паник бутон се прави връзка с тел. 112 и се дават данни за локацията на инцидента.

Платформата вече работи успешно на територията на цялата страна. Регистрирани са около 1500 доброволци, които са достатъчни за областните и по-малките градове.

Работата им е безвъзмездна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Кирил Топалов представя новата си книга "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване – всичко е буквално едно към едно. За съжаление, много от тези неща звучат и художествено, и иронично, и..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Явор Въжаров-Або, гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е британски физик, направил науката достъпна и вълнуваща за милиони хора по целия свят. Той е..

публикувано на 28.03.24 в 14:16

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето . Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение „Велоеволюция“ обясни, че събитието е едно от най-вълнуващите за градската велосипедна общност. Той..

публикувано на 28.03.24 в 14:06

Синдикат "Защита" протестират в София

От националния синдикат "Защита" протестират в центъра на София. Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лв. за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Това каза председателят на синдиката Красимир Митов. "Да изпълнят обещанията към..

публикувано на 28.03.24 в 13:05

Спортната академия отваря врати за свои потенциални възпитаници

Националната спортна академия отваря вратите си на 29 март 2024 г. (петък) за ученици и кандидат-студенти. От 11:00 ч. в Аула А1 в сградата на Ректората (ул. „Акад. Стефан Младенов“ 21, кв. "Студентски град") те ще имат възможността да научат как става кандидатстването, както и за специалностите, по които Академията предлага обучение. Ще..

публикувано на 28.03.24 в 10:45

Михаил Нинов: За да сме щастливи, трябва да ни е хубаво не само вкъщи

Огромен градински шах, "Не се сърди човече" и тенис маси за свободно ползване, джаги и… кучемат могат да се видят в район "Триадица" Идеята и заслугата е на Михаил Нинов, който живее в кв. "Иван Вазов". "Започнахме без голям план, със засаждане на цветя, с малки неща. После направихме люлка… За да живеем щастливи, трябва да ни е..

публикувано на 28.03.24 в 09:56

В район "Триадица" има още тротоари за ремонт, нужни са паркинги

Трябва да се направят паркинги и да се довършат започнатите ремонти на тротоарите. През почивните дни много хора идват с колите си до Южния парк и паркират или на булеварда, или в близките вътрешноквартални улици. Това отбеляза пред БНР-Радио София Йоан Колев, който живее в кв. "Стрелбище", район "Триадица". Той отбеляза, че голяма..

публикувано на 28.03.24 в 09:09