Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Анета Попиванова: Майчината кърма осигурява най-сериозната защита спрямо респираторни инфекции

В условията на пандемия е нужно разумно отношение без паника и страх. Ако майката е носител на коронавирус, трябва да продължава да изцежда кърма за бебето при спазване на всички противоепидемични мерки

Д-р Анета Попиванова
Снимка: Архив
Грижата за най-малките - новородените и кърмачетата, е предизвикателство за много от родителите в условия на пандемия от коронавирус. За съвети и препоръки към тях потърсихме д-р Анета Попиванова, педиатър-неонатолог, началник на Физиологичното отделение в Клиниката по неонатология на Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" и председател на Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“. С нея разговаряме за значението на кърменето, за поведението на майката в случай на инфекция с коронавирус, за ролята на различните хранителни добавки, значението на ваксинацията, както и за цялостната грижа за бебето в дома по време на извънредната ситуация в страната. Предизвикателствата пред всички са от най-различен характер и са много остро поставени, посочи специалистът:

"Това, което е важно за родителите в този момент е максимално да запазят спокойствие и да се опитат да бъдат максимално разумни в своите действия - да спазват препоръките, които ни се дават ежедневно, но и да имат предвид, че информацията, която се споделя е основана на медицински доказателства и трябва да бъде прецизирана, особено за децата, които са изложени на сериозен риск. По отношение на новородените бих казала, поне към момента, тъй като медицинската информация се натрупва непрекъснато и се споделя в международната медицинска общност, това, което знаем е, че този вирус не засяга новородените, не засяга плода, не преминава през плацентата и не преминава през кърмата. Тоест, грижите за новородените деца остават същите, но трябва да имаме много сериозна грижа по отношение на майките и има международни препоръки, тогава когато жените са носители на вируса, но без да имат клинични прояви, когато са заболели в лека форма и когато са заболели по-тежко".


Майчината кърма осигурява най-стабилната, сериозна и добра защита спрямо респираторните инфекции в ранната детска възраст - до тогава, докато бебето се кърми. Затова при всички случаи майката трябва да опита да осигури на детето кърма, а когато не е в състояние, да се създадат такива условия, че тя да изцежда кърма и я дава на нейното бебе. Това са препоръките, по които всички международни авторитети са единни. Това са и препоръките към родилките или към жените, на които предстои да раждат, посочи специалистът. В условията на епидемия от коронавирус, поведението на майката и контактът й с новороденото се определя в зависимост от нейното състояние:

"Ако майката е носител на вируса, трябва да спазва всички противоепидемични мерки - да мие ръцете и гърдите със сапун и вода преди и след кърмене и да носи маска по време на кърменето.  Добре би било някой друг да се грижи за бебето, така че тя да може да почива и да може да преодолее инфекцията по-леко. Същите са препоръките и тогава, когато развива инфекция в лека форма. Тогава, когато тя не се чувства добре и има висока температура, трябва да бъде изолирана от своето дете, но да продължи да изцежда кърмата, като това трябва да става с маска и стерилизирана помпа, като изцеденото мляко трябва да се дава от някой друг на бебето.

Децата могат да се заразят след раждането

Може да ги заразят хора, които са носители на вируса или са в процес на развиваща се клиника.

"Колкото по-малко хора контактуват с това бебе, толкова по-добре. Не е сега времето да се посещават новородените или бебетата на няколко месеца по домовете. Въпросът е на разумно отношение, без паника и страх".

Специалистът посочи, че не е добре при висока температура майките-кърмачки да приемат някои антипиретици (съдържащи метамизол или ацетилсалицилова киселина, бел.ред.). Преценката за лечението трябва да бъде на специалист, в никакъв случай не трябва да се прибягва до самолечение, предупреди д-р Попиванова. При недостиг на кърма приемът на медикаменти за стимулиране на синтеза й е краен подход.

"Първо трябва да се изясни дали действително кърмата е недостатъчна, да се прецени как наддава бебето, колко суче и какво може да се направи по естествен начин да се повиши количеството на кърмата. Най-естественият начин е като се увеличат броят на кърменията и броят на изцежданията. Празната гърда прозивежда мляко, а при пълна гърда производството на мляко намалява".


Размяната на кърма  не е препоръчителна

Макар и коронавирусът да не преминава през нея, има други вируси, които притежават тази способност, предупреди специалистът. Д-р Попиванова посочи, че след края на първия месец на бебето то трябва да се извежда навън - първо трябва да постои в помещение с отворен прозорец, след това и на терасата, като  времето трябва да се увеличава постепенно. Това е част от общия процес на закаляване на детето и не бива да се изпуска, дори и семейството да си стои вкъщи.

Хранителните добавки са нож с две остриета и всяка от тях може да нанесе и вреда, когато се приема в неподходящо количество или период от време. Не бива да считаме имуностимулаторите за панацея, по-добре е майките да разчитат на храни, които ще им осигурят необходимите вещества. Специалистът посочи, че бразилският орех например има много голямо количество селен и може да се приемат по 1-2 ореха на ден.

С имунната система не бива да си играем

Не бива да я тласкаме в посока, за която предполагаме, че е добра, без да знаем какво ще се случи, предупреди д-р Попиванова. Тя препоръчва кърмачките да приемат витамини, предназначени за кърмачки. По отношение на приема на витамин  D също има определени индикации - какъв е бил витамин D статусът на жената преди раждането, защото витаминът се натрупва в тялото на жената в края на бременността и преминава след това в кърмата в малки количества. Затова е добре кърмачетата да приемат витамин D след 3-тата седмица от раждането, но количеството зависи от храненето му и конкретния случай. То трябва да се определя от неговия лекар, посочи педиатърът.

По отношение на противотуберкулозната ваксина (БЦЖ) специалистът посочи, че според международните експерти в страните, в които имунизационният календар я включва в първите дни след раждането и след това има реимунизации в детството, се наблюдава по-малка честота на инфекциите с коронавирус. Все още обаче е рано да се правят изводи, необходимо е данните да се обобщят след края на пандемията, смята д-р Попиванова. По думите й, това е един допълнителен аргумент срещу въздържанието на родителите да ваксинират бебетата в родилния дом.


Още от съветите за храненето на новородените, за поведението на майките при недостиг на кърма, за превенцията от зараза и за необходимостта от ваксинация - чуйте в интервюто с д-р Анета Попиванова!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен" засяга тема свързана с ЛГБТ общността и вече е отличен с няколко фестивални награди, но все още не..

публикувано на 18.04.24 в 15:03
Първоначално дори актьори от Народния театър са отказвали да се резилят, снимайки се във филми

"Кино екстремисти" - филмов поклон към пионерите на българското кино

"Кино екстремисти" е документален филм за българските кино пионери, за онези, които проправят „трънливия път“ на българския филм. Всеки от тях има изключително интересна съдба. В този разказ авторите застъпват донякъде биографиите им, но най-вече разкриват тяхната неуморна работа и несломимо желание да правят кино, трудностите, вълнението.....

публикувано на 18.04.24 в 14:55

До 30 април изпращайте детски литературни творби за конкурса на БНР

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио (БНР) до края на април продължава да приема творби, написани от деца, за 41-вото издание на  авторитетния конкурс "Искри" . "Около 3 месеца вече събираме приказки, гатанки, стихотворения, дори есета , написани от деца – отбеляза пред БНР-Радио София Ани Маринова от програмата..

публикувано на 18.04.24 в 14:31

Познатият и непознат Иван Хаджийски в новата книга на Лазар Лазаров "Едно знаме повече"

Излезе ново документално издание, посветено на известния български публицист и социален психолог Иван Хаджийски. "Едно знаме повече" на Лазар Лазаров е документален портрет за живота на бащата на нашата социология. Румен Леонидов е автор на предговора към книгата. Пред Радио София той сподели, че се е получило неочаквано четиво. „Когато..

публикувано на 18.04.24 в 13:42

60 дни Sofia Summer Fest с много театър, кино и книги

Тази година "Sofia Summer Fest" ще се проведе от 18 юли до 18 септември с акцент върху театралната сцена и филмите. Алекси Калев и Ради Георгиев, организатори на фестивала бяха наши гости, за да разкажат повече подробности около това очаквано събитие. "Водени от точно този импулс, свързан с работата ни, която носи добра асоциация с..

публикувано на 18.04.24 в 12:31
Снимки: Архив на Румяна Цветкова

Керамичните лица на Румяна Цветкова са повече от 60

Керамичните произведения на Румяна Цветкова, обединени под названието "Всички мои лица", предизвиква интерес и седмици след края на самостоятелна ѝ изложба. В нея са представени 61 лица и състояния, които често пъти изненадват с трактовката. Пред БНР-Радио София художничката призна, че се вдъхновението ѝ винаги идва от хората – техните..

публикувано на 18.04.24 в 11:59

Нова версия на "Приказка" на P.I.F. събира едни от най-популярните гласове на българската музика

На 25 април, P.I.F. ще представят новата версия на песента  „Приказка“. Това е едно от първите парчета на групата, каза пред Радио София Иван Велков от P.I.F. "Приказка" я записахме в студио пред 26 години и сега Марто – нашият барабанист като ми се обади и ми казва, че има едно студио, което е голямо и можем да се съберем всички и се оказа..

публикувано на 18.04.24 в 11:51