Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Деня на Българската конституция и професионален празник на юристите в България

Адв. Ралица Негенцова: Всеки български гражданин трябва да усеща 16 април като празник

Извънредното положение не се обявява самоцелно, трябва да опазим най-висшата ценност - правото на живот

| обновено на 16.04.20 в 16:22
Снимка: БГНЕС

„Мечтая да дойде времето, в което този ден да бъде празник на всеки един български гражданин, той да го усеща като такъв“ – това сподели специално за Радио София адвокат Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет.

Търновската конституция създава конституционната рамка на развитие на следосвобожденска България и се базира на най-модерните принципи на демокрацията и либерализма. Основната ѝ цел е била хората да получат свободата сами да решават собствените си проблеми. Затова 16 април е ден, в който са положени основите на българската държавност – неслучайно наричат Търновската конституция „Евангелие на свободата“, отбеляза Негенцова.

„Правото е там, където винаги е било – разбира се, на страната на гражданите, а гарант сме тъкмо ние – адвокатите“, допълни председателят на Висшия адвокатски съвет във връзка с извънредното положение.

Предизвикателства срещат и адвокатите: „За съжаление, и сред нашите адвокати има колеги, които са в незавидно положение. Ние сме притиснати между драмата на наши колеги и отговорността на адвокатурата пред цялото общество и ежедневно търсим рационални решения, за да можем да направим и добрия баланс“.

В извънредната ситуация адв. Ралица Негенцова отбеляза, че всяка криза е и възможност – да се вгледаме както в себе си, така и в обществото.
„Извънредното положение не е и не може да бъде индулгенция за самоцелно погазване на права. Ние като юристи и като общество сме длъжни правилно да подредим своите приоритети, защото най-висшата ценност е правото на живот – именно него ние трябва да опазим.

Бих искала да пожелая на всички юристи и на всички граждани здраве, успехи, мъдрост и прозорливост, защото правото ще пребъде, ще пребъде и българската държава!“

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Химна на Европа до Дунавско хоро

На живо с диригента на Софийския духов оркестър, Юли Дамянов за концерта им на открито с програма за Деня на Европа . В 70-та си годишнина, Оркестърът ще се представи и своите специални гости и дуети. Връщат ли се концертите на открито, къде и кога - в разговора му с Лили Големинова:

публикувано на 09.05.21 в 11:42

Евро-визиите

В съзнанието на много поколения има само една Евровизия - тази, в която след промените преди 30 години, и България участва. Повече за инициативата на Нидерландското радио и телевизия Евровизия Топ 50 от идейния ѝ създател Стийн Руйлс: И ако за едни, конкурсът Евровизия отваря вратите към комерсиалния успех, множество други европейски млади..

публикувано на 09.05.21 в 10:54

Адресите на любовта – Димчо Дебелянов

Коя е музата на "Аз искам да те помня все така" и защо тя разбива илюзиите му за чиста любов?. Как обаче Дебелянов забравя обидата? Защо друга негова любов е застреляна от баща си на бул. „Патриарх Евтимий“? Сонетът, който ѝ посвещава е акростих върху бланка от данъчна декларация.  "Помниш ли, помниш ли тихия двор" също е посветен на тази светица...

обновено на 08.05.21 в 19:53

70 години Авиобаза "Граф Игнатиево"

Божидар Янев за историята на авиобаза Граф Игнатиево с бригаден генерал Николай Русев, командир на базата:

публикувано на 08.05.21 в 16:20
Домът на Сирак Скитник

Журналистите в "Лозенец"

Кои наследници на Каблешковия род живеят в Лозенец и защо днес мястото е празно. Основателите на квартала са журналистите, включително основателя на Радиото, Сирак Скитник.  Коя е Джамбазовата къща, как околните къщи се съобразяват със стила на най-представителната сграда в квартала и коя е софийската църква, даваща основата на този стил. До колко..

публикувано на 08.05.21 в 15:20
Пламена Гиргинова и Михаил Михайлов

Кралицата на нощта

Ако след Великденските празници се чудим какво да правим с останалите козунаци и яйца, оперната певица, DJ Пламена Гиргинова се изявява като „козуначен инфлуенсър“ и споделя своите лесни трикове след големия празник.  От професионалния опит на Пламена до кухнята с козунаците. Хаус-парчета с лайв, защо не? И още: от старите козунаци стават страхотни..

публикувано на 08.05.21 в 11:46
Част от учениците в Смолянската езикова гимназия, които в свободното си време като хоби изработват ръчно везани картички за празниците.

Развивайте потенциала на детето като личност

Кои хобита и извънкласни занимания са подходящи при различните етапи на развитие или при проблеми с емоционалния свят на детето – Камелия Тодорова от Академия за емоционална интелигентност: „Избирайте не само хобито, но и училището, заедно с детето си“ – съветва псохоложката и добавя:  „да познава себе си, да играе в екип – нека детето..

публикувано на 08.05.21 в 10:42