Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Виртуални разходки в храмовете за Великден - у нас и по целия свят

Снимка: https://www.cathedral.bg/

Извънредните мерки против разпространението на ковид 19 задължават хората да останат по домовете си на един от най-светлите християнски празници. Посещението на църква на Великден е традиция, която спазват повечето българи. Тази година това не е препоръчително, но има редица възможности за виртуално посещение на християнски храмове у нас и по света.

Миналата неделя католическият свят посрещна Възкресение Христово. Великденската служба на папата беше излъчена на живо от празния площад "Свети Петър" в Рим, на който иначе се събират хиляди, за да се поздравят.

Google Earth предлага чудесна гледка от високо на базиликата "Свети Петър", както и на Ватикана. Кликвайки върху синьото хартиено самолетче, човек може буквално да прелети над тях. Ако пък искате да надникнете в музеите на Ватикана, то в сайта си museivaticani.va те предлагат 7 виртуални тура на най-известните забележителности, включително Сикстинската капела и стаите на Рафаело. За фон можете да слушате изпълненията на личния хор на папата, който има свой канал в Spotify.

От комфорта на дивана си можете да излезете и извън Европа и да посетите светите земи в Йерусалим. Разходка из Гетсиманската градина, в която, според Бибилията, Исус Христос се е молил за последно преди да бъде заловен. Там има маслинови дръвчета на възраст повече от 2000 години. След това можете да минете по Via Dolorosа - пътят, по който Спасителят е носил кръста си към Голгота, и да видите отблизо църквата “Възкресение Христово”, която се счита за мястото на Божи гроб.

Още по-дълбоко в историята и гледките на Йерусалим можете да се потопите чрез VR преживяването на интернет адрес holycityvr.com, което има награда Люмиер за най-добро образователно VR преживяване и награда от фестивала Байрон Бей за най-добро интерактино VR преживяване.

В София също можете да гледате директното предаване на службата за Великден от храм-паметник Александър Невски, но и да посетите патриаршеската катедрала виртуално и да гледате филм за историята и построяването й, на сайта Cathedral.bg. Кратки филмчета, за три от най-известните храмове в столицата, са заснети от "Камен Во студио" в поредицата "5 минути София".

Камен Воденичаров разказа пред Радио София за историята на представените столични храмове във видеоклиповете. Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Академия привлича творци с нови за България специалности

Специалности, които често търсим в чужбина, вече ще се предлагат и у нас от Нова творческа академия (НТА) . Първите занятия започват от края на февруари, началото на март, съобщи пред Радио София Мартина Стефанова – културен мениджър, куратор и критик, съосновател на арт фондация „ДОМА“, която е инициатор на редица проекти (като..

публикувано на 20.01.21 в 18:49

Платформата "Книговище" ще обучава журналисти за създаването на сериозна журналистика като съдържание за деца

Платформата Книговище търси журналисти, които биха искали да допринесат за изграждането на медийно и граждански грамотни млади българи, като създават журналистически материали по важни теми на съвременния свят за деца в най-ранна училищна възраст.  Сред авторите на идеята е и съоснователят на "Книговище" - Десислава Гаврилова. "В Европа и в света..

публикувано на 20.01.21 в 17:30

Кристина Крънчева и Катя Василева в новата рубрика "2, 5, 7" на Радио София

Наистина, все чакаме – да завършим проект, за да си вземем почивка, да намалим стреса, за да обърнем внимание на любимите си хора, да приключим с важните неща, за да се заемем с отлаганите маловажни. Сега чакаме да отмине пандемията, за да пътуваме отново. И обикновено все чакаме това, което може да ни направи щастливи.

публикувано на 20.01.21 в 16:45
Иван Гурков

Иван Гурков: Модерният маркетинг е в разбирането на потребителите

Бизнес средата е много различна днес, защото всички бизнеси се рекламират. В този смисъл не може някой да направи това, което правят и неговите конкуренти, и това да го отличи. Отмина времето на рекламните хвалби, защото този подход вече не носи дивиденти, заяви пред Радио София Иван Гурков , специалист по маркетингови комуникации. Голямата..

публикувано на 20.01.21 в 16:27

Драгия Драгиев: Пандемията ни научи да действаме бързо и да бъдем гъвкави

Затварянето на много магазини в периода на извънредното положение създаде сериозни предизвикателства пред бизнеса, но в тази ситуация се открояват и тези, които взимат бързи и правилни решения. “Бизнесът ни е фокусиран върху дрехи и стоки за дома. Имаме различен асортимент. Започнахме през 2019 г. в Пловдив, а вече имаме над 65 магазина в цялата..

публикувано на 20.01.21 в 15:38
Арх. Александър Чернодрински

Точното бизнес решение може да е съдбоносно за компанията

Как кризата се оказва нова възможност – именно за това е пример ИКИС СЛ. Българската инженерингова и производствена компания, работеща в сферата на осветлението и металните изделия, има изключително успешен бизнес до началото на пандемията. Когато тя настъпва обаче фирмата не само, че не затваря, а запазва си всичките служители, използва..

публикувано на 20.01.21 в 15:27

Маските могат да предизвикат акне, а ръкавиците дерматит

Маските могат да създадат сериозни проблеми по кожата на лицето и за да се предотврати това е необходимо да се спазват някои правила, съветва дерматологът д-р Самер Шокър . “Забелязваме все повече кожни инфекции, най-вече акне в зоната на маската, където се носи по-дълго. Затова трябва да се обърне внимание, защото много хора използват еднократни..

публикувано на 20.01.21 в 14:43