Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любопитни Великденски обичаи от цял свят

Снимка: Pixabay
Този Великден е малко по-различен от обикновено. Повечето от нас го празнуваха в по-тесен кръг, заради социалната дистанция, която трябва да спазваме, но това не ни пречи да изкараме добре и следващите дни от Светлата седмица. Дори може да започнем нова традиция – като тази да следим пътешествието на Великденския заек чрез Easter Bunny тракърите в интернет, който е планирал да посети и България.

На първия ден на Великден или през Светлата седмица, по цял свят има най-различни и любопитни обичаи.

В съседна Гърция, на остров Корфу, на първия ден от Великден, хората хвърлят керамични изделия от балконите си. Това символизира посрещането на пролетта и новата реколта, която ще бъде събирана в нови делви. Обичаят има венециански или езически произход и се спазва, за късмет през цялата година.

Във Франция, на Велики понеделник се приготвя гигантски омлет, който се сервира на главния площад на градовете. За приготвянето му се използват 4500 яйца. Според легенда тази традиция идва още от Наполеон, когато той и армията му пътували през южните части на Франция, те винаги ядели омлети във всеки град, през който минели. Владетелят толкова много обичал омлетите, че нареждал на жителите на града да съберат всички яйца, които имат и с тях да направят омлет за него и войниците му.

Освен за ядене, яйцата намират друго приложение в историята на САЩ. Над 130 години на моравата пред Белият дом във Вашингтон се провежда "Easter Egg Roll". За да участваш ти трябва цветно твърдо сварено яйце и голяма лъжица, която служи за да го търкаляш. Най-бързият печели, стига яйцето да остане здраво.

В Полша пък се заливат с вода с кофи, водни пистолети и всякакви подръчни средства. Корените на тази традиция се проследява до кръщението на полския княз Мешко на Велики понеделник. Усмивките са подсигурени, а предизвикателството е да останеш сух.

Призрачно настроение носи празникът във Финландия. Децата в тази скандинавска страна излизат по улиците за молитва с шалове около главите си, носейки метли, саксии с растения и върбови клонки. В някои части на Западна Финландия, хората палят огньове, защото вярват, че пламъците ще ги предпазят от вещици, които летят из страната на метли между Разпети петък и Великден.

Любопитен ритуал за празника се изпълнява във Филипините. По традиция родителите там обръщат децата си с главата надолу, защото вярват, че това помага малчуганите да растат по-бързо. Въпреки че не са християни, най-малките добре се забавляват на този ден.

В Германия Великден е голямо приключение за цялото семейство. Сутрин те се събират на закуска, а след това идва забавната част. Великденският заек, с помощта на  родителите, скрива кошница с лакомства, а децата ровят из цялата къща, за да я намерят. Една чудесна идея, с която може да допълним традиционните български обичай за тазгодишния празник вкъщи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евгени Димитров - фотожурналист, автор на

Фотожурналистът Евгени Димитров: Имаме недостиг на визуални спомени, въпреки че плуваме в тях

В  изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" е уловен духът на софийските улици през 90-те, разнолик, пъстър и пълен с надежди. Експозицията представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период.  Много неща се случват за първи път пред току-що излезлите от строгата дисциплина на режима хора...

публикувано на 15.07.24 в 12:54

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29

Пореден ден с опасни горещини, с температура в София около 37°

И днес  остава слънчево, след обяд - горещо. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София - около 37°. В планините ще бъде слънчево и топло. След обяд над Странджа, Сакар и източната..

публикувано на 15.07.24 в 07:35
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00