Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Код Строител

Инж. Иван Моллов: Строителството може да се развива и по време на криза

“Сред основните проблеми, с които строителните фирми се сблъскват са забавените плащания за извършени и приети работи, затруднения при придвижването на работниците, усложнения в процеса на работа, забавени доставки на материали и суровини и като цяло намаляването на обема на работа. Това казва инж. Иван Моллов - член на изпълнителното бюро и на УС на Камарата на строителите в България.

По думите му със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение се стига и практически до парализа на обществените поръчки.

“Ние настояваме, въпреки извънредното положение, администрацията да продължи да работи и да изпълнява своите задължения, така че да подкрепя, а не да пречи на строително-инвестиционния процес. Знаете, че заетите в сектора у нас са над 200 хил. души, недопустимо е тези хора да остават без работа и препитание", посочва Моллов.

“Относно загубите, все още е рано да ги уточним, тъй като строителството е инертен процес, но отчитаме сериозен спад. Като загубите, по груби изчисления, са от оборот са от порядъка на 180 млн. лв. на седмична база. Тук обаче има и друг съществен аспект на проблема - намаленият оборот за бранша води до преки загуби за държавата. Когато ние работим и произвеждаме строителна продукция, 20% от нашите приходи се връщат обратно в бюджета под формата на ДДС. Като добавим и осигуровките и данъците, стават около 40% от оборота ни, което под една или друга форма се връща обратно в държавната хазна, допълва Моллов.

По думите му само за миналата година строителната продукция е била за близо 18 млрд. лв или 14% от БВП на държавата. Това означава приход от над 3.6 млрд. лв. само от ДДС и показва размера на щетите, които ще понесе държавата от свиването на бранша в момента.

Според Моллов от съществено значение е също така и текстът от Закона за извънредното положение, според който до отмяна на извънредното положение, при забавено плащане на задължение, не се начисляват лихви за забавяне и неустойки, но само по отношение на длъжници по договори за кредит и други форми на финансиране, предоставени от банки и други финансови институции.

“За съжаление, част от възложителите решиха, че могат да спрат или да забавят безпричинно търговските плащания, което може да се окаже пагубно за цял структуроопределящ отрасъл, какъвто е строителството. С новата редакция в Закона за мерките и действията по време на извънредната ситуация, тази възможност е премахната”, посочи той.

Моллов е на мнение, че една такава ситуация трябва да се разглежда не само като съвкупност от мерки и ограничения, но и като възможност тези сфери и дейности от социално-икономическия живот, които могат да се развиват, да получат тласък и да променят баланса за сметка на тези, които обективно не могат да се извършват в тази обстановка. Такива дейности, които могат и трябва да се развиват, са инвестициите в инфраструктура, строителството, дигитализацията.     
Чуйте цялото интервю в звуковия файл
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дават стипендии на петима млади дигитални творци

Фондация‌ ‌„ДА‌ ЛАБ“‌ ‌обявява‌ ‌покана‌ ‌за‌ ‌‌проектни предложения‌,‌ ‌които да бъдат реализирани‌ ‌в‌ ‌рамките‌ ‌на‌ инициативата ‌‌„Стойност-Ценност‌ (e-valuation)“ в началото на следващата година.‌ Петима творци под 40 години ще бъдат селектирани и ще получат стипендии за реализация на проектите си в сферата на дигиталните изкуства, а..

публикувано на 04.12.20 в 18:09

Особеностите на "Черния петък" в САЩ и у нас

Търговският “Черен петък” вече е към своя край, въпреки че някои български сайтове удължиха сроковете за намаления с няколко седмици. Някои от уебсайтовете тази година осъществиха изключително големи продажби, а други не успяха да убедят потребителите в честността на своите намаления. Цвети Методиев, който от години осъществява успешни продажби в..

публикувано на 04.12.20 в 17:37
Деян Статулов

Кинопрепоръките на Деян Статулов

Тази вечер от 19 ч. се открива фестивалът на документалното и анимационното кино „Златен ритон“ . Трябваше да се проведе в Пловдив, но до 10 декември ще тече онлайн, припомни пред Радио София кинокритикът Деян Статулов. Той препоръча за гледане филма „Берлин да прескочиш стената“ на канадския документалист – сценарист и режисьор, Жан..

публикувано на 04.12.20 в 17:15
Д-р Александър Носиков

Д-р Александър Носиков: И след Covid-19 пациентът има нужда от преглед

„Дори и леко да са прекарали Covid-19, пациентите трябва да направят профилактичен преглед след това“ – съветва кардиологът д-р Александър Носиков . Днес той отговори на въпроси от пациенти на своеобразна онлайн консултация, организирана от Аджибадем Сити Клиник Младост , където работи. Има специфики при кръвните изследвания, отбелязва..

обновено на 04.12.20 в 16:47
Лъчезар Богданов

Новите ограничения засягат в малка степен производството и търговията

Свидетели сме на рязък спад в икономическата активност в цяла Европа, включително и в България - 27-28 процента в индустриалното производство, потреблението с около 20 на сто, износът на стоки и услуги - 20-25 процента. Той бе налице най-вече през април и май. Отварянето след първия локдаун донесе видимо възстановяване, с изключение на туризма и..

публикувано на 04.12.20 в 16:31
Д-р Гергана Николова

Д-р Гергана Николова: Към днешна дата системата за електронни направления вече работи

От тази седмица вече работи електронната системата за издаване на направление за PCR тестове. “Към днешна дата системата вече работи. Няма колега, който да не взел електронно направление. Ако има спънки, то те са на ниво фирми, които се занимават с медицински софтуер в нашите лекарски кабинети”, казва общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова ,..

публикувано на 04.12.20 в 15:55

Боян Рашев: Битовото отопление е причината за мръсния въздух в София

“Столичната община създаде някакъв механизъм за реакция, който се опитва да прилага, но тези неща с безплатните паркинги и зелените билетчета, по никакъв начин не могат да допринесат за решаване на проблема, дори и да уцелят деня. В момента големият източник на замърсяване на въздуха, в дните, когато въздухът е мръсен, е битовото отопление”, казва Боян..

публикувано на 04.12.20 в 15:04