Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Код Строител

Инж. Иван Моллов: Строителството може да се развива и по време на криза

“Сред основните проблеми, с които строителните фирми се сблъскват са забавените плащания за извършени и приети работи, затруднения при придвижването на работниците, усложнения в процеса на работа, забавени доставки на материали и суровини и като цяло намаляването на обема на работа. Това казва инж. Иван Моллов - член на изпълнителното бюро и на УС на Камарата на строителите в България.

По думите му със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение се стига и практически до парализа на обществените поръчки.

“Ние настояваме, въпреки извънредното положение, администрацията да продължи да работи и да изпълнява своите задължения, така че да подкрепя, а не да пречи на строително-инвестиционния процес. Знаете, че заетите в сектора у нас са над 200 хил. души, недопустимо е тези хора да остават без работа и препитание", посочва Моллов.

“Относно загубите, все още е рано да ги уточним, тъй като строителството е инертен процес, но отчитаме сериозен спад. Като загубите, по груби изчисления, са от оборот са от порядъка на 180 млн. лв. на седмична база. Тук обаче има и друг съществен аспект на проблема - намаленият оборот за бранша води до преки загуби за държавата. Когато ние работим и произвеждаме строителна продукция, 20% от нашите приходи се връщат обратно в бюджета под формата на ДДС. Като добавим и осигуровките и данъците, стават около 40% от оборота ни, което под една или друга форма се връща обратно в държавната хазна, допълва Моллов.

По думите му само за миналата година строителната продукция е била за близо 18 млрд. лв или 14% от БВП на държавата. Това означава приход от над 3.6 млрд. лв. само от ДДС и показва размера на щетите, които ще понесе държавата от свиването на бранша в момента.

Според Моллов от съществено значение е също така и текстът от Закона за извънредното положение, според който до отмяна на извънредното положение, при забавено плащане на задължение, не се начисляват лихви за забавяне и неустойки, но само по отношение на длъжници по договори за кредит и други форми на финансиране, предоставени от банки и други финансови институции.

“За съжаление, част от възложителите решиха, че могат да спрат или да забавят безпричинно търговските плащания, което може да се окаже пагубно за цял структуроопределящ отрасъл, какъвто е строителството. С новата редакция в Закона за мерките и действията по време на извънредната ситуация, тази възможност е премахната”, посочи той.

Моллов е на мнение, че една такава ситуация трябва да се разглежда не само като съвкупност от мерки и ограничения, но и като възможност тези сфери и дейности от социално-икономическия живот, които могат да се развиват, да получат тласък и да променят баланса за сметка на тези, които обективно не могат да се извършват в тази обстановка. Такива дейности, които могат и трябва да се развиват, са инвестициите в инфраструктура, строителството, дигитализацията.     
Чуйте цялото интервю в звуковия файл
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Седмицата на ООН в България - “Заедно да градим нашето бъдеще”

От днес до 25 октомври ще има поредица от инициативи във връзка със Седмицата на ООН . Организатор на събитието е Дружеството на обединените нации в България. Тази година събитието минава под мотото “ Заедно да градим нашето бъдеще ”. “Инициативата е по случай 75 години от създаването на Организацията на обединените нации . На 24 октомври е приет..

публикувано на 21.10.20 в 18:16

Тревожни сценарии за образователното равнище на ромите

Съществуват няколко клишета по отношение на ромите, свързани с термините - роми, джипси, гюпти. Навсякъде в публичното пространство тези хора са представени под общ знаменател, това води до единна политика и не дава резултат, смята доц. д-р Георги Бърдаров - доктор по география на населението и селищата. Р омите, обаче, са различни групи и..

публикувано на 21.10.20 в 16:58

Невена Басарова: Децата се учат на етикет от примера на родителите

Това, което светът преживява през 2020 година налага пренаписване на правилата за поведение. Първото, което подлежи на ревизия е ръкуването, отбеляза студиото на Радио София Невена Басарова , специалист по по етикет. И обясни вариантите на поздрав, с които хем да сме обезопасени, хем да проличи, че нямаме нищо лично към събеседника при..

публикувано на 21.10.20 в 16:37

Как преодолял Covid-19 дарител на плазма може да спаси трима болни

Съществува доказано ефективен начин за лечение на Covid-19, който се прилага при пациенти в тежко и средно тежко състояние, но той работи само и единствено на принципа на солидарността. Става дума за преливането на кръвна плазма от пациенти, които вече са преболедували и са изградили антитела срещу вируса. Процедурата е изключително..

обновено на 21.10.20 в 15:52
Христо Петров, пенсионер

Разказ от "първи лица" от ядрото на кризата Covid

Изложба, озаглавена "Хора по време на карантина", показва историите на десет човека, намиращи се в ядрото на кризата COVID-19. Сред тях са медицинска сестра от отделение, в което са настанени хора с вируса, начален учител, пилот, загубил работата си. Мястото, на което е разположена изложбата, е оградата на 120-о основно училище "Г. С. Раковски". Тя..

публикувано на 21.10.20 в 15:51

Снежният леопард Никс дойде в София

Столичната зоологическа градина вече разполага с единствения на Балканите много рядък вид от семейство Котки – снежен леопард .  Мъжкият барс, както още наричат този вид, е пристигнал у нас от зоопарка в чешкия град Ихлава. Животното е младо, на възраст 2 години и 5 месеца и се казва Никс . Това е първият снежен леопард, който пристига у нас...

публикувано на 21.10.20 в 15:25

Симбиозата между поезия и музика е вечна

Музикално поетичен спектакъл из различни краища на България представят Павлина Йосева и Надежда Цанкова. С поезия, китара, кавал и тъпан сред природата те създават една симбиоза между музикалните ноти и словото. Спектакълът има две части - “За хубавото на лошото” и “Тъмното свети”. Стиховете по книгите на Павлина и песните на Надежда съчетават..

публикувано на 21.10.20 в 15:20