Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Столичният инспекторат не е спирал проверките на строежи

Снимка: БГНЕС

Строителството е един от секторите, които не бяха засегнати от извънредното положение. В много столични райони то продължава на пълни обороти. Но с въведените мерки за ограничаване на преките контакти, някои от фирмите си позволяват да извършат и нарушения, смятайки, че контролните органи са преустановили дейността си. 

Столичният инспекторат не е престанал да извършва проверките си по строителните площадки и да следи за това дали фирмите на замърсяват около обекта или при напускането му. Служителите на Инспектората продължават да посещават работните площадки, екипирани с предпазни средства. Контролът се извършва и чрез физически оглед с автомобил, съгласно техническите спецификации и чрез GPS система от мобилно устройство. Сигнали подават много граждани през Оперативния център на Столичния инспекторат, който работи денонощно и през всички дни от седмицата.

Сред най-честите нарушения е липсата на устройство за измиване на машините, а напускайки строителния обект, съответно те замърсяват прилежащите територии като улици и тротоари. Инж. Николай Кючуков, началник на отдел "Контрол на замърсяването от строителството" в Столичния инспекторат, посочи пред Радио София, че живеещите в централните райони са по-дисциплинирани при изхвърлянето на строителни отпадъци за разлика от тези в по-крайните квартали. Много често тези, които живеят в пограничните райони, в които има и контейнери за зелени отпадъци, поставят строителния боклук именно там, което освен, че е забранено, сериозно затруднява и сметоизвозващите фирми. 

Инж. Кючуков припомни, че генерираните зелени отпадъци се поставят до кофите за битово замърсяване, разбира се, ако са в порядъка на 2-3 чувала и е добре гражданите да се информират за графиците за извозване на боклука, за да ги поставят непосредствено преди минаване на камионите, за да не се създава впечатление за натрупване на голямо количество боклук. Оказва се, че и фирмите по озеленяване също нарушават правилата, отбеляза инж. Николай Кючуков:

"Имахме случаи в кв. "Бояна" и кв."Драгалевци" на недоброжелателни фирми, които почистват дворове, косят треви и секат клони, събират голямо количество отпадъци и вместо да ги извозят за своя сметка, те ги оставяха пред контейнерите за зелени отпадъци, за което ние им съставихме акт. "

А тъй като се увеличи и онлайн търговията по време на извънредното положение, Столичният инспекторат призовава гражданите да привеждат в по-малък обем кашоните от своите покупки, тъй като на много места кофите за битови отпадъци се задръстват, а не липсват и големи кутии до съдовете за разделно събиране, тъй като хората отново не желаят да ги разкъсат на по-малки парчета и да ги сложат вътре в кофите.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламена Гиргинова и Михаил Михайлов

Кралицата на нощта

Ако след Великденските празници се чудим какво да правим с останалите козунаци и яйца, оперната певица, DJ Пламена Гиргинова се изявява като „козуначен инфлуенсър“ и споделя своите лесни трикове след големия празник.  От професионалния опит на Пламена до кухнята с козунаците. Хаус-парчета с лайв, защо не? И още: от старите козунаци стават страхотни..

публикувано на 08.05.21 в 11:46
Част от учениците в Смолянската езикова гимназия, които в свободното си време като хоби изработват ръчно везани картички за празниците.

Развивайте потенциала на детето като личност

Кои хобита и извънкласни занимания са подходящи при различните етапи на развитие или при проблеми с емоционалния свят на детето – Камелия тодорова от Академия за емоционална интелигентност:  „Избирайте не само хобито, но и училището, заедно с детето си“ – съветва псохоложката и добавя:  „да познава себе си, да играе в екип – нека детето се..

публикувано на 08.05.21 в 10:42
ТУЕС фест 2021

ТУЕС фест - вярваш ли в идеите си, давай напред!

Среща с победителите от двудневното онлайн изложението на ученически проекти от Техническото училище към Техническия университет - София - ТУЕС фест. По време на събитието бяха представени 69 проекта на общо 130 ученици, които се бориха за отличието най-добър проект в три категории - софтуер, компютърни мрежи и роботика. 5-6 месеца отнема..

публикувано на 08.05.21 в 10:11
Стела Джамбазова

Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

Преди 193 години, на този ден е роден големият човеколюбец Жан-Анри Дюнан - идеолог и създател на международното червенокръстко движение. Как преминава един ден под знака на помощта, ще научим от Стела Джамбазова, председател на  Българския младежки червен кръст (БМЧК): "Да отделя един час на ден не е нещо голямо за мен, а за другите може да е много..

публикувано на 08.05.21 в 09:38
Веселин Веселинов-Еко

На 13-ти май започва 8-то издание на Music Elevator

На 13-ти май започва 8-мото издание на Music Elevator, когато емблематичните ZONE - C и LA MIGRA се качват в една вечер на сцената на Sofia Live Club с музика на световно ниво. Започват точно в 19.30 ч. и гарантират, че всяка минута от програмата ще си заслужава. ZONE-C - групата, създадена в сърцето на София и събрала на едно място култови джазмени, е..

публикувано на 07.05.21 в 18:12

Може да има размествания, но не и в предпочитанията за определена партия

След станалите резултати от парламентарните избори за много хора бяха очаквани предсрочните избори, които са обявени за 11 юли 2021 г.. “След изборите всички очи бяха насочени към “Има такъв народ” и действията на лидера ѝ Слави Трифонов. В момента, в който се разбра, че тази партия ще реши да върне мандата, още тогава стана ясно, че се върви към..

публикувано на 07.05.21 в 17:14

Емилия Генова: Всеки цвят, всеки спомен трябва да бъде изразен

В своята вдъхновяваща рубрика “Хубава работа” Олга Василевска ни среща с Емилия Генова, млад и креативен дизайнер, който е в началото на своята кариера.  Тя мечтае да прави дрехи още от четиригодишна. Завършва университет по изкуство в Италия. Обучението там не дава достатъчно простор и свобода на мечтите й, поради което Емилия се чувства..

публикувано на 07.05.21 в 15:27