Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Веселина Раева

Нужно е силно желание, за да боравим добре с гласа си

Сборникът с научни доклади от конференцията "Гласът - средство за въздействие", посветена на 70-годишнината от основаването на Катедра "Сценична реч", вече е факт. Този сборник поставя много въпроси като занижена ли е говорната ни култура, проблемите на звуковата среда в публичните комуникации, мястото на словото в професиите, деформации на изказа в политическото говорене и др. 

42 изследвания ще подпомагат работата на експертите по сценична реч и публичното говорене, на педагозите в различните вокални дисциплини, както и на професионалните PR в образованието, културата, бизнеса и публичните институции.

"Комуникацията е в особено изпитание сега, тя ще осъществява предимно дигитално и гласът се явява единственото средство за въздействие. Трябва да говорим за това, колкото се може по-често, и да обръщаме внимание на критичните моменти в нашата комуникация, които изискват възпитаване на говорни качества и говорни умения, коментира пред Радио София проф. Веселина Раева от катедра "Сценична реч" на Националната академия за театрално и филмово изкуство.

Всеки може да се научи да борави добре с гласа си, но основната предпоставка е силното желание и осъзнаването на отговорността за правилното изразяване. Гласът и начинът, по който говорим, въздейства директно на подсъзнанието с пъти повече, отколкото съдържанието, което предаваме, категорична е проф. Раева.

Още за сборника и значението на гласа в дигиталните комуникации можете да чуете в интервюто на Катя Василева с проф. Веселина Раева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диана Костова от Дирекция

Подкастите на БНР ще продължат да радват, вълнуват и предизвикват

Главният редактор на дирекция "Дигитални програми“ на Българското национално радио Диана Костова разказа за подкастите на БНР , които може да гледаме, слушаме и преживяваме в дигитална среда. За наличните и набрали значителен интерес от аудиторията, сред които „Патрулът“, „"Туристът“, "Тестът на Флора“, “Гласовете на Радиото“ както и за тези,..

публикувано на 01.08.24 в 18:30
Джейсън Майлс

Джейсън Майлс с Лисабонския си квартет - в първата вечер на Банско джаз фест

След броени часове на 3 август ще се открие 27-ото издание на "Банско джаз фест" . В продължение на 8 фестивални вечери - до 10 август, на сцената ще се изявяват музиканти от 18 държави. Едно от най-големите имена в програмата на фестивала тази година, е Джейсън Майлс . Той е продуцент, кийбордист, композитор, аранжор, носител на няколко..

публикувано на 01.08.24 в 18:10
Радина Велчева и кметът Владимир Александров

В Етрополе общински фонд "Ин витро" ще помага на двойки с проблеми

Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров и Радина Велчева, основател на Фондация "Искам бебе" подписаха меморандум за сътрудничество с фокус демографското развитие и подкрепа на жителите с репродуктивни проблеми. Сътрудничеството с Община Етрополе е важна стъпка към разширяване на дейността на фондацията и достигане до повече..

публикувано на 01.08.24 в 16:45
Доц. Мариана Тодорова

Защо да учим езици, когато разполагаме с технологични преводачи

Технологиите, Гугъл алгоритмите и изкуственият интелект най-много трансформираха медиите . Социалните мрежи в много отношения изместиха като тежест традиционните медии, но невинаги за добро. Те станаха много гостоприемни за фалшиви новини. Те са лесен инструмент и в предизборни кампании. За съжаление младите се информират предимно от там...

публикувано на 01.08.24 в 15:57
Светлана Жекова

Общините могат да се възползват от 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени

Българските общини могат да се възползват от над 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени до 2030 г.. Ще се приемат проектни предложения, които се отнасят до различни сектори на икономиката – транспорт, енергетика, жилищна и пътна инфраструктура, социална и техническа помощ. Финансова подкрепа ще получат проектите, които са базирани на..

публикувано на 01.08.24 в 15:14

Нови забележителни разкопки в крепостта "Кокалянски Урвич" откриха археолозите

Забележителни находки бяха открити в крепостта “Кокалянски Урвич“, известна още като “последната крепост на Шишмановци“, "желязната крепост на Средец“, която ни връща в последните години на Втората българска държава, времена на славни царе, героични битки и подвизи. Археолозите Виолина Кирякова и д-р Филип Петрунов от Националния..

публикувано на 01.08.24 в 14:55

Добрин Иванов, АИКБ: Малките предприятия да бъдат освободени от ненужна свръхрегулация

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за промени в Закона за счетоводството, чрез които да бъде намалена административната и финансова тежест за микро и малките предприятия у нас. По принцип, законовите промени се налагат във връзка с хармонизиране на българското законодателство с европейското и конкретно заради..

публикувано на 01.08.24 в 14:48