Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Остава ли място за емоция в електронното общуване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Благодарение на видеоразговорите и конферентните връзки, учениците продължиха да „ходят“ на училище по време на изолация, а възрастните запазиха работата си. За това сме много благодарни на технологиите и всички онлайн пространства, които ни предоставиха възможността да продължим живота си постарому. Това, за което не се замисляме, е защо на края на виртуалния работен или учебен ден умората е по-голяма от обикновено. 

Проучване на Европейския институт по управление на бизнеса показва, че воденето на видеоразговор изисква много повече съсредоточаване за да разчетем невербалните сигнали от монитора. Според проучването, едно от основните неща, заради което се чувстваме изтощени на края на деня е липсата на ритъм, който съществува по време на общуването лице в лице. Губенето на връзка и проблемите с техниката водят до нелогично дълги паузи, а те променят темпото на разговора. 

За особеностите на общуването онлайн, липсата на "преливащата енергия от човек на човек" говори театралниятрежисьор и преподавател по ораторско майсторство в Американския университет в България Недялко Делчев.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания цели намаляването на хартиените реклами

Една година "Стоп на рекламата" в София. Проектът се осъществява заедно с Българската ритейл асоциация (БРА) и Сдружението за модерна търговия (СМТ). Те представиха резултатите от кампанията си, която допринесе за успешната комуникация с големите търговски вериги, разпространяващи хартиена реклама през пощенските кутии на гражданите. Според..

публикувано на 01.06.23 в 17:51
Мария Казасова с малките певци  Сивина Велева, Рада Атанасова, Боян Киров

Децата - рамо до рамо, песните - една до друга в албум

През 70-те и 80-те години на ХХ век Мария Казасова записва детски песни за предавания на БНТ от автори като Борис Карадимчев, Стефан Димитров, Георги Костов, Георги Струмски, Асен Разцветников. Десетки години по-късно тя осъществява идеята си те да бъдат отново изпети и събрани в албум. Той вече е факт и носи името от заглавието на една от..

публикувано на 01.06.23 в 17:44
Таня Бондаренко, Арина Митева, Татяна Савова, Мария Плачкова

Светлината на съпричастието, която побеждава войнстващия мрак

"Дори и в това време на война хората в Украйна си поставят цели, правят планове. Те се опитват да сторят възможните и невъзможните неща, за да оцелеят, за да се поддържат, за да си помагат. И да има образование – това е много важно". Вълнуващите думи на журналистката от БНТ Мария Плачкова са туптящото сърце на интересен разговор в "Късното..

публикувано на 01.06.23 в 17:41
Сцена от мюзикъла

"Таласъмчета" стават феи в мюзикъл по Шарл Перо, излизат на сцена в Ню Йорк

Много от талантите на хората не само са скрити, но могат и завинаги да останат такива. Има обаче и такива способности, които се проявяват още от детска възраст. В детската вокално-театрална формация „Таласъмче“ талантите са вече открити и участват в сценичните проекти. Едно от доказателствата е мюзикълът „Трите феи и спящата..

публикувано на 01.06.23 в 16:50

Книга в подкрепа на жертвите на домашно насилие

Национална кампания "До теб сме" на жените мотористи представя книгата "Лицата на неродените пеперуди". Събитието ще се проведе днес, 1 юни 2023 година и е във връзка с жертвите на домашно насилие. Подробности по темата разказа Мария Маринова. По думите й дейността на сдружението е започнала преди три години със заснемането на няколко клипа,..

публикувано на 01.06.23 в 16:37

Предвиждат се нови правила за карането на тротинетки в градски условия

Движението на електрически тротинетки в София рязко да се ограничи, като то ще е забранено в паркове, площади, пешеходни зони и тротоари. Новите мерки се предлагат от общински съветници от ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София". С повече разяснения по темата в предаването "Ритъмът на столицата" се включи Георги Георгиев, председател на Столичния..

публикувано на 01.06.23 в 16:36

Пътят към Еврозоната

Страната ни няма време за губене по пътя за Еврозоната. Около това мнение се обединиха участниците в дискусионния форум "Еврозоната и бизнесът - предимства и предизвикателства", организиран от Съюза за стопанска инициатива (ССИ). Повече по темата и заключенията от дискусията разказа Красимир Симонски, член на УС на Съюза за стопанска инициатива...

публикувано на 01.06.23 в 15:35