Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Яна Данаилова: Допълнителни 4-5 кг не са фатални и лесно могат да бъдат свалени

Снимка: pixabay.com

Заседналият начин на живот, намалената физическа активност и близостта ни до хладилника, могат да доведат до покачване на телесното тегло по време на карантината.

Оказва се обаче, че допълнителни 4 или 5 килограма не са фатални за правилното функциониране на регулаторните процеси в нашето тяло и лесно могат да бъдат свалени веднага щом започнем да се движим по-активно.

“Човешкото тяло е съвършен саморегулаторен организъм и както повечето физиологични процеси, така и теглото ни в голяма степен подлежи на автономна саморегулация. Както се раждаме с различен цвят на очите, с различна височина, различна телесна конструкция, така и генетично някои от нас са генетично предопределени да имат по-високо тегло”, казва нутриционистът Яна Данаилова.

По думите ѝ сред множеството фактори, от които зависи телесното тегло, най-отговорна е генетиката, но също и епигенетични фактори като храненето на майката по време на бременността, както и храненето през първите години от детството.

Как организмът ни се влияе от променения ритъм на ежедневието ни и има ли начини за лесно възстановяване след прекалена употреба на храна обяснява нутриционистът Яна Данаилова в звуковия файл.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири изборни секции са открити в посолството на България в Берлин

Изборният ден в Берлин започна навреме, съобщи за Радио София Катя Костова от германската столица. „Секционните избирателни комисии, които са на територията на посолството са 4 на брой и отвориха точно в 7.00 часа, с перфектна организация. Хората, които идват са на малки групички. Прави ни впечатление, че избирателната активност е..

публикувано на 02.10.22 в 12:01
Наталия Тодорова

Готвенето помага при злояди деца

Наталия Тодорова е създател на популярния блог Little Chef . Тя не е професионален готвач, финансист е, но показва как можем да включваме децата в готвенето у дома и как неусетно се учат ма различни умения – готварски, но и да комбинират, да изчисляват съставките, да знаят кое е здравословно: "Блогът е продължение на моето хоби, кулинарията...

публикувано на 02.10.22 в 11:59

8% е избирателната активност в община Самоков към 11.00 часа

Около 2500 души от община Самоков са гласували до този момент, което е около 8% избирателна активност, каза за Радио София Ангелина Вангелова – секретар на общината. „Направих съпоставка с изборите от миналата година и тя показва, че избирателната активност е такава, каквато и на предните два избора – между 8 и 9%. Като организация..

публикувано на 02.10.22 в 11:31

Трябва да се познаваме по-добре

Момчил Миланов за книгата си "Лято в Бурландия", българското предложение за европейските читатели в инициативата "Readers of Europe": "Инициативата се случва за трета година. Предложенията са към библиотеката на Съвета. Авторите са млади, дебютиращи, с първи книги, излезли в последните 5 години. Разгледах книгите от държави в нашия район, усещам..

публикувано на 02.10.22 в 11:31
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Избирателната активност е близка до тази на последните предсрочни избори

Избирателната активност към 9.00 часа е била  3,6% , съобщи пред Радио София Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан" . „Спрямо данните от ЦИК от последните предсрочни избори е била тогава около 4%. Тенденциите каква ще е избирателната активност ще се разбере на по-късен етап в днешния ден. Избирателната активност е най-интересното нещо..

публикувано на 02.10.22 в 11:16

Служебният премиер Гълъб Донев гласува в 60-о ОУ “Св. св. Кирил и Методий“

Служебният премиер Гълъб Донев гласува в 60-о ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Бенковски“, съобщи репортер на Радио София. „Той дойде със своята майка и коментира, че е гласувал за силно и стабилно бъдеще на България . Той каза още, че на всички важни решения в живота си, които прави, майка му присъства с него. Той добави, че..

публикувано на 02.10.22 в 10:57
35 училище „Добри Войников“ в София

В столичното 35-о училище “Добри Войников“ изборният ден протича нормално

В началото на изборния ден, избирателните секции в столичното 35-о средно езиково училище “Добри Войников“ в район "Лозенец" са пълни, съобщи репортер на Радио София. „Идват най-вече семейства с деца и възрастни хора. Виждам, че все повече хора идват към училището. Тук няма никакви проблеми, любезни са хората, които помагат за..

публикувано на 02.10.22 в 09:53