Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проектът "Един ден в професията" вече е отворен за всички ученици в страната

Проектът "Един ден в професията", който среща ученици с фирми и помага за техния кариерен избор, вече е отворен за всички ученици от България.

До началото на извънредното положение в страната, проектът се провеждаше в реална професионална среда в градовете София, Пловдив, Варна и Бургас. Учениците пробваха какво е да си радиоводещ, говорейки по микрофон, участваха в изготвянето на реален архитектурен проект, прекараха часове в рекламна агенция, в адвокатска кантора и много други.

В наложилите се онлайн обстоятелства, децата вече имат възможност за повече въпроси на представители на различни бизнеси. Предстоят срещи с писател и журналист, интериорен дизайнер, експерти по право, нестопанско право и социално предприемачество, както и професионалисти в областта на човешките ресурси. Децата се запознават с предизвикателствата и трудностите на професиите, с определени специфики на дадена работна сфера, с бъдещето на професиите и възможностите им за адаптиране в различни условия.

Онлайн срещите се случват под формата на дискусия, така че бъдещите студенти да получат отговори на въпросите, които ги вълнуват при избора на специалност за професионалното им развитие.

“Веднага след въвеждането на извънредното положение в страната за кратко замразихме физическите посещения, с цел опазване на здравето на учениците, както и на партньорите ни. След това проектът премина в онлайн вариант, което създаде дори по-хубав ефект, защото ако физическите посещения бяха концентрирани в четирите града, в които имаме офиси - София, Пловдив, Варна и Бургас, то онлайн проектът  вече е отворен за ученици от цяла България”, казва Ива Колева - експертът, отговарящ за проекта.

Още за това кой и как може да вземе участие в „Един ден в професията“ чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пластика, литература и 3D съчетани в мултимедийна книга

"Чудният нов свят" е интересно мултимедийно произведение, в което са забъркани скулптор, писател, както и аниматор. Подробности пред Радио София разказа Радостина Николова от издателство "Мармот". Тя сподели, че това е по-различна книга от обичайните, с които децата са се сблъсквали, защото в нея има QR кодове за добавена реалност. Те..

публикувано на 26.01.23 в 20:36

Триъгълната кула на Сердика с 3D изображения

Регионалният исторически музей - София цели да осъвремени Триъгълната кула на Сердика. По проекта ще работят екип от специалисти съвместно с лаборатория "Виртуална и разширена реалност", която е част от Сдружението за научноизследователска и развойна дейност към София Тех Парк. Процесът по проекта е започнал през есента на 2022 г., а сега се..

публикувано на 26.01.23 в 20:05
Минерален извор в с. Царевци

Съдбата на минералните бани беше обсъдена на кръгла маса

България е на второ място в Европа след Исландия по наличието на минерални извори. В Народното събрание беше организирана Кръгла маса на тема минерални води, на която присъстваха голяма част от специалистите, които имат отношение по въпроса. Търсен беше отговор как старите бани в България да бъдат възстановени и как да бъдат управлявани. Любо..

публикувано на 26.01.23 в 19:28
Виолета Иванова

850 лв. да бъде минималната работна заплата

Анализ изготвен от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ показва наблюдението на потребителските цени и заплатата за издръжка за четвъртото тримесечие на 2022 година. Подробности пред Радио София разказа Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ). "Нашето изследване се подчинява..

публикувано на 26.01.23 в 18:23

Живеем ли по-добре от нашите родители?

Живеем ли по-добре от нашите родители? А как ще живеят децата ни? Проучване на Галъп сочи какво е удовлетворението от стандарта на живот на хората в света, Европа и България. Подробности пред Радио София разказа Яница Петкова, от Агенция "Галъп интернешънъл". По думите й настоящето е това, което определя нашето отношение и оценка за..

публикувано на 26.01.23 в 17:39
Пингвините са доказани любители на шахмата

Сприятелете децата с Гордън и Тапира

Истории за двама приятели - пингвин (Гордън) и тапир, разказва немският писател Себастиан Мешенмозер в книжка за най-малките, но с която ще се разведрят и възрастните, които ще им я четат. За улеснение на децата авторът собственоръчно е нарисувал и илюстрациите. Себастиан Мешенмозер ( ►)    е роден през 1980 г. във Франкфурт,..

публикувано на 26.01.23 в 14:50
Виктор Лилов

Пътят на България под сенките на войната и зависимостите

Българска общност за либерална демокрация (БОЛД) и Съветът за външна политика „Украинска призма“ (Киев) организираха и проведоха онлайн дискусия  (на 24 януари) като второ събитие от поредицата „Българските пътища в сянката на войната“ , в която анализираме влиянието на войната върху България. „Дискусията беше фокусирана по-скоро върху..

публикувано на 26.01.23 в 12:37