Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Милена Боева: Гледам да извличам положителната страна от дадена ситуация

За децата със специални нужди е важно да не се прекъсва рехабилитацията

Милена Боева e родител на дете с детска церебрална парализа, хидроцефалия и ретинопатия, чиято мечта e повече деца, като сина ѝ Явор, да имат своето място за грижа и развитие. Тази мечта вече е на път да се сбъдне напълно, като също разчита да доброто сърце на българина да помага.

Милена Боева е председател на сдружение “За Децата-2017“, които изграждат Комплекс за рехабилитация, интеграция и професионална работа с деца и младежи с проблеми в Божурище.

“Винаги гледам да извличам положителната страна от дадена ситуация. Ситуацията сега за Явор е по трудна за него, защото той е малко по-хиперактивен и е свикнал да излиза, да пътува, самото пътуване с кола много го зарежда. Иначе се справяме, защото учителите от училището на Явор ни изпращат всеки ден различни материали за обучение вкъщи.

За съжаление не може да ходи на процедури. Той посещава плуване, психолог, логопед. Това нещо вече два месеца е абсолютно невъзможно и на него му липсва. А за тези деца самата рехабилитация, независимо дали е медицинска или немедицинска, е от изключително значение и трябва да е непрекъсната, за да има  ефект”, обясни майката на Явор Милена Боева.

Тя обясни още, че специалистите им дават насоки за работа вкъщи, но за тези деца е важен социалният контакт, защото като ходи на футбол и плуване, Явор се среща и с други деца, и това го обогатява. 

Ако сте съпричастни към работата на Комплекс за рехабилитация, интеграция и професионална работа с деца и младежи с проблеми в Божурище и искате да помогнете, може да го направите тук

За това как се справят родителите на деца със специални потребности - чуйте в разговора на Катя Василева с Милена Боева в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След раждането ставаме по-зрели

Работа и майчинство – възможно ли е? Това е темата в рубриката „Ние родителите“ с Диана Костова и Биляна Котева от Едно наум. В разговора още участват Лили Георгиева, консултант по кариерно развитие и личен брандинг и Ивета Рангелова, бизнес коуч и съосновател на Работна група. Как се съчетават две огромни вселени - работата и майчинството?..

публикувано на 24.10.21 в 09:00

Екипът на Движенческа лаборатория "Ход" в полза на онези, които обичат движението

Цвета Дойчева от Движенческа лаборатория „Ход“, гостува в ефира на Радио София , за да ни разкаже за своята Движенческа лаборатория, Пространството, както самата тя го нарича, където твори, импровизира и се чувства удовлетворена.  Тя е актриса, режисьор, хореограф. Занимава се със съвременен танц. Има свой екип, с който прави различни неща...

публикувано на 23.10.21 в 20:46

Да видиш и да "виждаш"

С финансова подкрепа на НФК, по проект „Училище за Зрение“ е изградена „Интерактивна куклена сцена – екран за сенки“, която представлява информационна система и за хибридна (присъствено-дистанционна) творческа колаборация (форуми , обучение и спектакли) между зрящи и незрящи актьори, и аудитория, в смесено „реално-виртуално“ пространство. Тази..

публикувано на 23.10.21 в 15:00

Адресите на любовта - Богдан Филов

Богдан Филов и Евдокия Петева се венчават в Боянската църква Апартаментът им на ул. „Кракра“ 26 е узурпиран от сестрата на Лиляна Димитрова – Победа „Не, това е невъзможно! Не може един световноизвестен учен да бъде обвиняван и ликвидиран от собствения си народ!“, изкрещява на 1 февруари 1945 г. Евдокия Петева-Филова, когато научава, че..

публикувано на 23.10.21 в 14:00

Да чуеш книга

Как аудиокнигите помагат на психическото ни здраве – интервю с Ана Клисарска и Момчил Степанов от Storytel, аудиобиблиотеката, която вече има над 200 000 заглавия както на английски, така и на български език.  Аудиосъдържанието има силно развитие в последните години и все повече изследвания доказват положителните аспекти за психическото здраве,..

публикувано на 23.10.21 в 10:40

Но защо и кой е измислил Хелоуин ?

Защо си слагаме маски за Хелоуин и какви са костюмите, които децата са си подготвили за най-страшния празник от годината? Поредната ни анкета с децата от 29 ДГ „Слънце“ в столичния квартал Изток  "Ще купуваме вампирски костюми и бои за устата. (Боян) Ще бъда принцеса. Ще си взема вълшебна пръчка и корона. (Злати) Остри зъби и ще режа с мама..

публикувано на 23.10.21 в 10:30

А ти колко различни социални маски имаш?

Психологът Камелия Тодорова от Академия за емоционална интелигентност обяснява, че когато сме с маска, ние не изразяваме, а понякога и не осъзнаваме това, което искаме и от което се нуждаем. Често използваме маската в трудна за нас ситуация, като реакциите ни не отговарят на емоционалното ни състояние. „Най-често в практиката ми маските са:..

публикувано на 23.10.21 в 10:00