Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Трайчо Трайков: Дигитализацията винаги е заемала особено важно място

Снимка: БГНЕС
Преди няколко дни официално стартира мобилно приложение за информиране на гражданите на столичния район “Средец”. Апликацията, освен актуални новини, дава възможност за предложения и дискусии по важни за района проблеми.

Вече функциониращата апликация е част от общ процес по дигитализация на административните дейности в Столичната община. “Ситуацията, покрай вирусната инфекция изведнъж показа пред хората колко много неизползвани възможности има, когато се налага, а и когато не се налага пак се оказва, че предоставя повече удобства. В приоритетите ни дигитализацията винаги е имала особено важно място ”, коментира Тайков. 

В приложението има предварителна информация,известия, заповеди, предстоящи събития, последните новини, свързани с района и епидемиологичната обстановка. Информацията ще се натрупа, съдържанието ще става все по-богато.

“Това е една още по-непосредствена връзка с жителите на района и тези, които се интересуват от това, което се случва в него, защото ще получават директно като известия всяка новина, която публикуваме, анкети, допитвания, известия за предстоящи обществени обсъждания”, коментира Трайчо Трайков - кмет на район “Средец”.

Според него, приложението не струва нищо на общината, защото е изработено с усилията на доброволци.
В районната община се получават и множество сигнали, които са разнообразни, но не са през приложението, а през централизирана система, за да се осигури проследимост и отчетност на сигналите.

“Повечето сигнали са свързани с инфраструктура, чистота. Основно неща, които са направили недобро впечатление на хората, затова и сигнализират”, каза Трайков.

Какво каза още районният кмет в разговора с Боян Бочев - чуйте в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Танцувално, подходящо за ремикси

Преслава Пейчева представя новата си песен " Така добре ": "Не съм спирала да пиша и за себе си, но по време на пандемията не смеех да правя планове. Не си слагам времеви рамки. Щастлива съм, че парчето се харесва. Много съм доволна, че и Ясен Велчев, и Борче Бояджиев се довериха на моя вкус, довършиха го сами и съм голяма късметлийка. Клубен хаус,..

публикувано на 26.06.22 в 11:21
С Краси и Нео

Музиката ти дава друга фантазия

Краси Куртев от "Акага" и Нео Куртев с премиера на песента "Как искам" на групата "Юпитер 7" и за това какво е "Акага академия" и какви проекти ще има из цяла България: "По време на пандемията започнахме да работим с млади музиканти от Музикалното училище. Но такива хора има из цялата страна. Това е пилотният ни проект, да покажем какво може да се..

публикувано на 26.06.22 в 10:43

Общността около читалището

Божидар Емануилов - член на настоятелството на читалище "Алеко Константинов 1897" - кв. Оборище за акцията, която правят, за да си изградят кът на открито в двора на читалището: "Искаме да изградим малък подиум от палети и зона за работилници. Големият ни двор е в центъра на София, на ул. "Оборище" 73. Събитията ни ще са през седмицата. В момента ни..

публикувано на 26.06.22 в 10:20

Да създаваш доверие

Асоциацията на специалистите по комуникация в общините проведе поредното си общо събрание през седмицата. Председателят ѝ Диана Димитрова разказва за дейността и спецификата на общуването на общинско ниво: "В момента сме около 30 човека. Всеки, който иска да влезе в тази вряща супа е добре дошъл. Празнувахме 22-та си година. Даваме алтернатива,..

публикувано на 26.06.22 в 09:58

Музеите - отворени пространства за общуване

Гл. ас. д-р Иглика Мишкова от ИЕФЕМ-БАН представя проекта „Занаятите: Между музея и съвременността“ - съществуващи и днес традиционни български занаяти и информира за инициативите през лятната ваканция в Образователния център към Националния етнографски музей. Екатерина Минкова, режисьор, говори за поредицата от пет кратки образователни филма за..

публикувано на 25.06.22 в 16:00
Тодор Бурмов

Адресите на любовта - Тодор Бурмов

На 7 октомври 1861 г. е сключен най-старият брачен договор в България, който днес се съхранява в Народната библиотека. Става дума за свещения съюз между Тодор Бурмов и Марионка Първова. Младоженецът по-късно става първият български премиер, а Марионка – първата премиерша на княжеска България. Брачният договор на семейство Бурмови се споменава..

публикувано на 25.06.22 в 14:00

Всички сме геймъри, независимо с какво се занимаваме

School Esports League – тече втори сезон на първата българска училищна е-спорт лига и финалите, които предстоят на 25 и 26 юни.  През последните 2 години сме свидетели на нова инициатива в българските училища – занимание по интереси „Гейминг концепции“. Състои се от 2 части – учебна програма с фокус социално-емоционално учене и междуучилищна лига по..

публикувано на 25.06.22 в 11:40