Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Димитрина Бачева за професионалните срещи на акушерката с живота

Снимка: pixabay.com

Световният календар отрежда 12 май като ден на медицинските сестри - чества се официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. На тази дата е родена основателката на модерното сестринство Флоранс Найтингейл /1820 - 1910/, която прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. Тя ръководи група от медицински сестри, обучени от нея, която поема изцяло грижите за пациентите. Благодарение на установените от нея стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дизентерия войници, смъртността спада от 42% на 2,2%. Това постижение я превръща в национална героиня на Англия. 

Цялата 2020 година е определена от Световната здравна асамблея 2020 г. за Международна година на медицинската сестра и акушерката.Тези две професии играят жизненоважна роля, когато става дума за предоставяне на здравни услуги. Това са специалистите, които посвещават живота си на грижи за майките и децата, правят спасителните имунизации, дават съвети за здравето, помагат на възрастните хора. Световната здравна организация съобщава, че за да бъде постигната една от големите цели - до 2030 г. да има универсално здравно покритие - светът се нуждае от още 9 милиона сестри и акушерки, а те са на изчезване.

Нашият пример за милосърдието, което е ключовата дума в работата на специалистите по здравни грижи, е представяне на една дама, която вече 28 години е акушерка в столичната Втора САГБАЛ „Шейново“. Нейното име е Димитрина Бачева. От малка тя знае, че ще учи медицина, защото това са хората, които помагат на болни и създават нещо добро. В средния си образователен курс решава, че ще стане акушерка, защото това е професия, която дава радост на хората. Дипломира се пред 1993 година. В същата година започва работа в реанимацията на болница "Шейново". След най-тежкото отделение става старша акушерка на "Инвитро отделение", а след това работи в "Родилното отделение" на същото лечебно заведение. Опитът й през различния път в отделенията я обогатява.

"На всички места съм се чувствала удовлетворена". С годините се добива рутина в работата, но тя е рутина в начина на вършене на работа. В никакъв случай не се добива рутина в емоцията, защото всяка родилка и всяко бебе носят собствен емоционален заряд, който ние преживяваме с тях. В този смисъл с тази работа не се свиква, защото тя ни носи нещо различно всеки ден". Акушерката е важна, защото стои непрекъснато до нея и води раждането, а лекарят се намесва ако има необходимост. За това родилките трябва да правят и избор на акушерка.

Съвременните акушерки са подготвени жени, с много теоретични и практически знания. Те са изминали дълъг път в развитието си, който следва нивото на медицината. Разликата между бабите, които навремето са помагали на жените при раждане, и акушерките е много голяма. Доказателство за това е намалената смъртност при родилките", споделя акушерката.

На въпрос дали акушерската професия е за жени-лидери, Димитрина Бачева отговаря, че това е точен израз, защото като акушерка мислиш и вземаш решения самостоятелно. Качествата, които гради тази професия, са чувството на милосърдие, да помогнеш и да създадеш радост на друг човек. Тази професия учи да сме добри хора.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравка Цветарска: Заедно ще преминем по-леко през предизвикателствата на множествената склероза

Световният ден на множествената склероза – 30 май, тази година преминава под мотото „Свързване“ (connections), а целта на международната инициатива е да повиши информираността за заболяването и да бъдат премахнати ограниченията пред диагностицираните пациенти. Заради пандемията от коронавирус, тази година Фондация „Множествена склероза..

публикувано на 30.05.20 в 09:10
Черен лешояд, снимка: Зелени Балкани

Как да опазим изчезващия Черен лешояд в България

Eкологичното сдружение "Зелени Балкани" с тревога оповести, че черният лешояд Ултрон, на когото са възложени надежди, че ще допринесе за завръщането на защитения си вид в България, е бил намерен прострелян в района на Кърджалийско. Птицата е била екипирана със сателитен предавател, който е сигнализирал на природозащитниците за проблема. Тя се е върнала..

публикувано на 29.05.20 в 18:40

Банята в Банкя - архитектурно бижу в стила "Сецесион"

Наесен жителите и посетителите на Банкя ще могат да се радват на реставрирания балнеоложки център - едно архитектурно бижу в стила "Сецесион". Макар и паметник на културата, вече няколко десетилетия тя се рушеше. В края на 2017 година обаче започна проект за възстановяването и на стойност близо 8 млн. лв., като в момента тече финалният етап...

публикувано на 29.05.20 в 18:15
Йорданка Фандъкова

До две седмици представят план за изграждане на многоетажни паркинги в София

До две седмици специална работна група ще представи план за изграждане на паркинги с публично-частно партньорство, правилата и първите терени, които осигуриха някои от районните кметове в столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова , цитирана от БГНЕС. Фандъкова съобщи, че няколко районни кметове вече са осигурили терени, върху които да..

публикувано на 29.05.20 в 17:20

„Преоткрий София“ - нов прочит на основните забележителности в столицата

Две безплатни пешеходни обиколки организират от Free Sofia Tour този уикенд. Под мотото „Преоткрий София“ ще бъдат посетени някои емблематични сгради в столицата. Това разказва Томислав Рашков , зам.-председател на сдружение „365“. “Преоткрий София" е един проект, който наистина ще даде един хубав нов прочит на основните забележителности в нашия град..

публикувано на 29.05.20 в 16:27

Три месеца безплатно място за малка компания... Възможно е

Сред най-засегнатите от кризата с Covid-19 са малките компании и хората със свободни професии. През последните месеци се наложи някои от фирмите да освободят част от персонала си, а за фрийлансърите стана все по-трудно да се реализират в желаната сфера.  Пространството за работа, изкуство и събития КО-ОП стартира кампания, чиято цел е да помогне на..

публикувано на 29.05.20 в 16:05

На 1 юни актьори ще учат децата как се прави музика за представление

За децата е отделено специално внимание в програмата на Софийския театрален салон, организиран от Съюза на артистите в България.  “Как се създава музикална среда в куклен спектакъл” с ръководители - Мишо Шишков - син, и актьорите от Столичния куклен театър - Венцислава Асенова, Камен Асенов и Галина Савова и “Аз и моето тяло” с ръководител - актрисата..

публикувано на 29.05.20 в 15:18