Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризмът ще се промени след Covid-19

Джамията "Шейх Зайед" в Абу Даби е най-големият мюсюлмански храм в Обединените арабски емирства
Снимка: БГНЕС
“Туризмът ще се опитва да се върне на предишните си нива. През 2008 г. успя да се върне изключително бързо, но сега това няма да стане толкова бързо. Ще имаме малко по-различен, преструктуриран вид туризъм, който ще наблюдаваме следващите до пет години”.

Това казва Катя Янкова. Тя е завършила специалност туризъм бакалавърска и магистърска степен в България, след което прави още една магистратура в Монреал, Канада, както и докторат по темите, свързани с урбанизацията и градското планиране. Преподава в университети в Канада, Великобритания, а в момента в Абу Даби.

Туризмът е част от глобализацията. Тя е продукт на неолибералния модел. Последният тип глобализация започна от 1990 г., но исторически преди това сме виждали и други глобализации. Тази последната обхваща целия свят и има три основни стожера - свободно движение на хора, стоки и пари.

В превод може да се каже, че това е секторът на финансите, секторът на горивата и добив на енергийни източници и секторът на туризма и всякакъв вид пътувания. Тези сектори бяха ударени най-тежко (от Covid-19). Такъв срив сме виждали в туризма преди това с други пандемии, но те останаха по-локализирани, обяснява Катя Янкова.

В Абу Даби в момента мерките, свързани с Covid-19, са много по тежки отколкото тези в Европа. Има вечерен час, сирени. Заради високите температури може да се излиза само вечерно време, магазините са затворени, с изключение на хранителните. Всички джамии са затворени още от март, въпреки че в момента тече месец рамадан. “Аз преподавам от вкъщи от 9 март”, посочва тя.

Според нея ще има едно пренасочване към вътрешния туризъм, което не е лошо, а по нейната оценка е добър вариант, защото ще има по-балансиран туризъм върху територията на страната. Приморската зона през последните 60-70 години са били най-развити икономически и заради туризма и сега ще има един отлив и обръщане навътре към страната.

"Аз го наричам преминаване от синьо към зелено и от голямо към малко, т.е. от морето ще се обърне погледът навътре към планините, селата, всички дейности, свързани със земята - аграрен туризъм, минерални води. Всичко, свързано със здравето", допълва тя. 

Чуйте повече в разговора на Лили Големинова с Катя Янкова в звуковия файл.Катя Янкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С Юлия Владимирова

Визуална поезия

10 издание на Синелибри - с Юлия Владимирова: "Винаги книгата създава по-широк хоризонт, но гледането на филм по книга може да ни впечатли - "Зорба гъркът" с танца на Антъни Куин. И "модната вечер" със "Закуска в Тифани" по случай 100-годишнината на Труман Капоти. Както и прожекцията на "Ребека" на Хичкок по случай неговата 125-а годишнина. Добавям и..

публикувано на 05.10.24 в 11:51
Балканската диета есен

Балканската диета

Сезонната храна и Балканската диета с д-р Райна Стоянова: "Тя е много близка до Средиземноморската, която за поредна година е обявена за диета на годината. Няма вредна храна, има вредни количества. Най-важен е балансът и да се редуцират до минимум вредните навици." Още за съставките на Балканската диета и особеностите при прилагането ѝ - в звуковия..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Действията на всеки от нас имат значение

Годишни награди за биоразнообразие и Природа фест - Радостина Ценова от Фондация "Биоразнообразие" с подробностите: "Стартът на Феста е в 10:30. Продължава до 17:30, от 18 са Наградите. Успяхме за втора поредна година. Предвидили сме много забавления. Идеята е екологичните организации да се представят с характерните им дейности. Действията на всеки..

публикувано на 05.10.24 в 10:26

Създателки и съзидателки

Мария Алкалай за тура, посветен на жените в София, който Сдружение "Възможности без граници" предвижда тази неделя: "Колко паметника има в града, посветени на жени? Нито един, а има жени със сериозен принос в науката, образованието, но за тях не се говори. Отделяме време и внимание на историите на значими жени, които са променили жени. Няма да издам..

публикувано на 05.10.24 в 10:45

Защо в ПГ „Велизар Пеев“ в Своге обучават ученици и от Столичната община?

Професионалната гимназия „Велизар Пеев“ в Своге е най-голямата в Софийска област. Това е иновативно училище с най-съвременното оборудване за различните професионални направления, в които обучава ученици дори от столицата. "Привличаме млади хора с материалната база, която имаме в момента, и - разбира се – с базата, която доразвиваме, с Центъра за..

публикувано на 04.10.24 в 17:45

В София може да се направи най-смислената инвестиция в имот

Макар в България да са нужни 199 месечни заплати за закупуване на дом с размер от 100 кв. м., ние сме с най-голям брой жилища на 1000 души от населението сред страните в Европейския съюз. Този парадокс специалистите от сферата на имотите обясняват с народопсихологията ни – българите не обичат да живеят под наем и предпочитат да има..

публикувано на 04.10.24 в 16:49
Елина Дашина

Елина Дашина записа много различен вариант на песента си "Идваш в съня ми"

В предаването “Добър вечер, София“ певицата Елина Дашина представи новата си песен "Don`t Let It Go" . “Музиката създадохме заедно с Павлин Бъчваров – един от емблематичните пианисти на група PIF,  който е мой състудент. С него направихме един различен от първоначалния аранжимент, който беше предимно в джаз стилистика. Влязохме в студио..

публикувано на 04.10.24 в 16:35