Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Детските кухни отварят отново

Дончо Барбалов: Качеството на детската храна ще е както преди кризата

| обновено на 18.05.20 в 15:15

Детските кухни възобновяват работата си от днес със заповед на столичния кмет Йорданка ФандъковаВсички помещения, в които се приготвя храната, вече са дезинфекцирани според изискванията на Здравната инспекция и Агенцията за безопасност на храните.

На всички служители на детските кухни са направени тестове за Covid-19. Храната ще бъде раздавана в 75 пункта в София. Ще важат купоните, заверени за 16 март.

Зам.-кметът на Столичната община по направленията “Финанси” и Здравеопазване” Дончо Барбалов каза пред Радио София, че като първи ден се очаква по-малък интерес, но се надява през следващите дни хората да се убедят, че условията са безопасни, а храната е със същото добро качество, както е била и преди.

В комплексите, в които се приготвя храната, са поставени инструкции как да се вкарват хранителните продукти и какви мерки да се спазват при приготвянето, за да се елеминира рискът за каквото и да е заболяване. Служителите разполагат с предпазни средства и дезинфектанти, всяка сутрин се проверява здравния им статус, създадена е организация да няма струпване на хора. Дончо Барбалов коментира и ситуацията в общинските болници в София, като отбеляза, че през последните месеци сме станали свидетели на сериозен отлив на пациенти, но подчерта, че е крайно време хората да преодолеят своите страхове и да търсят лечение, когато имат нужда от такова. Той увери, че всички общински болници са оборудвани с всички необходими предпазни средства и дезинфектанти, като маски и защитни облекла се доставят непрекъснато.

В четири многопрофилни общински болници в София има открити отделения, където могат да се лекуват болни от Covid-19.

“В момента имаме 15 болни, които са на лечение в три от общинските болници. В една болница нямаме в момента пациенти, но имаме готово отделение”, коментира зам.-кметът. Става дума за Първа, Втора и Четвърта и Пета градски болници, като в Първа градска има 4 болни, Втора градска - 8 болни, а в Пета градска болница има трима болни.

Не е на дневен ред идеята Втора градска болница да бъде превръщана в специализирана болница за Covid-19”, обясни Барбалов. Във Втора градска болница все още работи отделение, което е обособено за тази цел и вече 45 пациенти са минали от там. На дневен ред в момента е това, че болниците са отворени и когато хората имат необходимост от здравна грижа не трябва да се отлага търсенето на медицинска помощ.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Намаляват наполовина капацитета на заведенията

Считано от довечера 00.00 ч. посещенията в дискотеки и нощни клубове и заведения за развлечение на закрито и открито се допускат при заетост на местата на не повече от 2 кв. м. от общата търговска площ на обекта. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след среща с асоциациите на заведенията, съобщава БГНЕС. “По този начин намаляваме..

публикувано на 22.10.20 в 19:20

Инж. Илиян Терзиев: Covid-19 постави браншовете пред предизвикателства, но строителството не спря

2020-та e необикновена година. Кризата с Covid-19 постави всички браншове пред сериозни предизвикателства. Строителството обаче не спря. “Въпреки извънредните мерки, реализацията на обектите продължи, не изостанахме с изпълнението на европейските проекти, хиляди хора запазиха своята работа, а качеството на живот на стотици хиляди българи се подобри”,..

публикувано на 22.10.20 в 18:51
Богомил Николов

Богомил Николов: Хората с пари ги пилеят повече в свръхконсумация

Промените в потребителските навици и приоритети през последните месеци са видими, но те са по принуда. В същото време в периода на епидемията и паника у някои, намират се търговци, които предлагат удивителни продукти – например антивирусен душ. Това посочи Богомил Николов, председател на асоциацията „Активни потребители” при гостуването..

публикувано на 22.10.20 в 16:59

София е все по-отворена за естетическите възможности на днешния ден

Има гости, които са си точно за Радио София. Такава е Мила. Мила от “Солунска” 16 - така се нарича нейният блог, който има десетки хиляди последователи. Мила, която е част от сценарния екип на актуалния сериал “Братя”. Майка на един чуден тийнейджър (за да визуализирате - това е Иван Юруков като малък в "Дъвка за балончета"). И още много неща. Първата..

публикувано на 22.10.20 в 16:56

16 творби на Иван Бунин в юбилеен сборник

На днешния 22 октомври се навършват 150 години от рождението на Иван Бунин - първият руски носител на Нобелова награда за литература. Издателство "Лист" отбелязва годишнината с юбилеен сборник с негови произведения. Томът „Слънчев удар”, който излиза днес, включва 16 от най-добрите творби на великия писател, сред които повестите „Село”, „Суходол” и..

публикувано на 22.10.20 в 16:27
Посланикът на Русия Анатолий Макаров на откриването на форума

Наука и техника показват в Международния фестивал “От винта”

Откриха второто издание на Международен фестивал за научно-техническо творчество за деца и младежи “От винта”. Домакин на събитието е Руският културно-информационен център. Входът за фестивалът е свободен за всички желаещи да го посетят. Наука, техника, творчество се срещат във второто издание на Международния фестивал за научно-техническо творчество..

публикувано на 22.10.20 в 15:32

Разходка из София ни води в живота на известни българки от миналото

Тази вечер, от 18:00 часа, можете да се включите в интересна обиколка из центъра на София, която ще бъде съпътствана от исторически разкази и любопитни истории за велики българки по царско време и преди Освобождението. Разходката през исторически места в столицата ще ги свърже с интересните истории на имена като Елисавета Карамихайлова, Екатерина..

публикувано на 22.10.20 в 14:07