Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Нараства броят на юноши с лошо психично здраве

Снимка: medicalnews.bg, Архив

Нов доклад от международно проучване за поведението и здравето при деца в училищна възраст (HBSC), публикувано днес от Регионалния офис на СЗО за Европа за здравето и социалното поведение на учениците на възраст 11, 13 и 15 години, показва, че психичното благополучие на подрастващите намалява в много страни между 2014 и 2018 г.

Все повече юноши съобщават за проблеми с психичното здраве, разкрива Докладът на СЗО. Той обобщава данни за физическото здраве, социалните отношения и психичното благополучие на 227 441 ученици на възраст 11, 13 и 15 години от 45 държави.

“Това, че нарастващият брой момчета и момичета в целия Европейски регион съобщават за лошо психично здраве - чувство на слабост, нервност или раздразнителност - е проблем за всички нас “, казва д-р Ханс Анри П. Клюге, регионален директор на СЗО за Европа. “Как ние реагираме на този нарастващ проблем, ще отеква за поколенията. Инвестирането в младите хора, например, като им се осигури лесен достъп до услугите за психично здраве, подходящи за техните нужди, ще доведе до троен дивидент: ще донесе здравни, социални и икономически ползи на днешните юноши, утрешните възрастни и бъдещите поколения“, добавя той.

Психичното благополучие намалява с нарастването на възрастта на децата, като особено момичетата са повече изложени на риск от лоши последствия за психичното благополучие в сравнение с момчетата.

Един от всеки четири юноши съобщава, че се чувства нервен, раздразнителен или има проблеми със заспиването поне веднъж седмично.

Докладът показва значителни различия в психичното благополучие в различните страни. Това показва, че културните, политическите и икономическите фактори могат да играят роля за насърчаване на доброто психично благополучие.

Проучването изследва нарастващото използване на цифрови технологии в съответствие с променящия се статус на психичното благополучие сред младежите според региона. Ясно е, че технологиите могат да имат позитивни ползи, но също така те могат да увеличат уязвимостите и да създадат нови заплахи, като кибертормоз, който непропорционално засяга предимно момичетата.

Докладът представя данните от проучването на HBSC в страни от Европейския регион и Канада, което се провежда на всеки четири години.

Повече от 1 на 10 юноши съобщават, че са били подложени на киберторомоз най-малко един път през последните два месеца.

„Тревожно е да разберем, че подрастващите ни казват, че не всичко е наред с психичното им благополучие и трябва да приемем това послание сериозно, тъй като доброто психично здраве е съществена част от здравето през юношеството“, казва д.р Джо Инчли, международен координатор на HBSC, от Университета в Глазгоу.

Други ключови констатации от това последно проучване включват следното: Рисковото сексуално поведение остава обезпокоително: 1 на 4 юноши, които правят секс, правят незащитен секс. На 15 години 1 на 4 момчета (24%) и 1 на 7 момичета (14%) съобщават, че са имали полов акт.

Пиенето и тютюнопушенето продължават да намаляват сред подрастващите, но броят на употребяващите алкохол и тютюн остава висок сред 15-годишните, като алкохолът е найчесто използваното вещество. Един от пет 15-годишни (20%) са били пияни два пъти или повече през живота си, а почти 1 на 7 (15%) са били пияни през последните 30 дни.

По-малко от 1 на 5 юноши отговарят на препоръките на СЗО за физическа активност - нивата са намалели в около една трета от държавите от 2014 г. насам, особено при момчетата. Участието остава особено ниско за момичета и по-големите юноши.

Повечето юноши не успяват да изпълнят настоящите хранителни препоръки, подкопавайки своята способност за здравословно развитие. Около 2-ма от 3-ма юноши не приемат достатъчно храни, богати на хранителни вещества, като 1 от 4-ма ядат сладкиши и 1 от 6-ма консумират подсладени напитки всеки ден. Нивата на наднормено тегло и затлъстяване са се повишили след 2014 г. и сега засягат 1 от 5-ма младежи, с по-високи нива са момчетата и по-малките юноши; 1 от 4 юноши възприемат себе си като твърде дебели, особено момичетата.

Следващото проучване, което ще представи данни от 2021/2022 г. ще отрази влиянието на пандемията от Covid-19 върху живота на младите хора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ сезират АДФИ и Сметната палата за финансирането на детски градини в столичния район "Изгрев"

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметната палата във връзка с финансирането за оборудване и обзавеждане на детски градини в столичния район "Изгрев". Според Ваня Тагарева, зам.-председател на Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ-СДС, смущаващи са три становища във връзка с..

публикувано на 26.07.24 в 17:23

Мобилна станция на СО не отчита превишени концентрации на замърсители от пожара

Шест екипа на „Аварийна помощ и превенция“ (АПП) към Столичната община са работили на терен в координация с Пожарната и са съдействали за евакуацията на хора, които живеят в близост с територията на пожара в склада за фойерверки между Елин Пелин и гара Елин Пелин, съобщават от Столичната община. Пожарът в складовете за пиротехника е следен през..

публикувано на 26.07.24 в 14:20

Одеяла, храна и вода предоставиха от БЧК на засегнатите от взрива в Елин Пелин

Одеяла, храна и вода предоставиха от Българския червен кръст (БЧК) на засегнатото население и на евакуираните жители на Елин Пелин, съобщава БТА. От бедствения резерв на организацията бяха..

публикувано на 26.07.24 в 13:59

Столичните общински съветници и днес решават съдбата на IV градска болница

Общинските съветници в София ще решават днес каква да бъде съдбата на Четвърта градска болница. Местният парламент ще заседава отново, след като в четвъртък съветниците не успяха да разгледат всички точки от дневния ред. Въпреки че идеята за сливане на Четвърта и Втора градска болница първоначално се подкрепя от ръководството на Столичната община,..

публикувано на 26.07.24 в 09:59

Един е загинал след взривовете в склада за фойерверки, в "Пирогов" се борят за живота на 20-годишна

Единият от пострадалите при взривовете в склада за фойерверки край Елин Пелин е починал. Това съобщи на брифинг вътрешният министър Калин Стоянов. Това е 49-годишният мъж, който получи трета степен на изгаряния. Тежко остава състоянието на 20-годишната му дъщеря, която е настанена в "Пирогов". Има данни, че в..

публикувано на 26.07.24 в 08:01
Складът с фойерверки се запали в късния следобед на 25.7.2024  Снимки: БГНЕС

Взривовете до гара Елин Пелин продължават след неспокойната нощ

Неспокойно премина нощта за жителите на Елин Пелин.  Със сигурност около 150 души от гарата не са прекарали нощта по домовете си, защото са заявили, че ще бъдат преместени при роднини.  Продължават взривовете в района, където снощи избухнаха складове на фирма за пиротехника. Двама души бяха настанени в "Пирогов" с много тежки изгаряния,..

публикувано на 26.07.24 в 07:40
Дръжте лятото и кормилото в свои ръце

Температурите - sans changement (без изменение, от фр.)

Днес още от сутринта облачността над източната половина от страната ще започне да се разкъсва и намалява, но след обяд отново ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Северозападният вятър отново ще се усили и ще бъде умерен до силен. Максималните температури ще бъда между 27° и 32°, в София - около 27°..

публикувано на 26.07.24 в 07:20