Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите Homo Sapiens в Европа са обитавали пещерата Бачо Киро

Още в края на XIX век археолозите проучват пещерата Бачо Киро

| обновено на 20.05.20 в 14:43
Снимка: Валери Леков

Останки от първите Homo Sapiens (разумен човек) в Европа бяха открити в пещерата Бачо Киро край Дряново. 
Дряновският регион представлява интерес за международната общност от археолози и палеонтолози повече от столетие насам. Още в края на XIX век археологът Степан Юренич споменава в докладите си пещерата Бачо Киро.

Няколко десетилетия по-късно проучвания там провежда и Дороти Гарот - една от дамите, пионери в археологията и ръководител на катедра в Кеймбриджкия университет. Изследванията провежда съвместно с известния палеонтолог Рафаил Попов, директор на тогавашния български Археологически институт.

Първите по-съвременни разкопки на мястото са с участието на доц. Николай Сираков, който по това време е студент по археология - същият, който в момента в ръководител на българския екип в международното проучване на пещерата край Дряново.

Благодарение на усилията на този екип учени и чрез най-съвременните методи за ДНК анализ, вече няма никакво съмнение – първите хомо сапиенс в Европа са обитавали тъкмо тези територии и то 7 хилядолетия по-рано отколкото се смяташе досега според останки, намерени в Италия и Великобритания.

Чуйте повече в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мястото на България в единния европейски пазар

Институт за пазарна икономика (ИПИ) публикува специален доклад , който разглежда в дълбочина участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на основната група страни от Централна и Източна Европа. ИПИ изследва степента на икономическа интеграция на..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. "400-метровото трасе значително ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен" засяга тема свързана с ЛГБТ общността и вече е отличен с няколко фестивални награди, но все още не..

публикувано на 18.04.24 в 15:03
Първоначално дори актьори от Народния театър са отказвали да се резилят, снимайки се във филми

"Кино екстремисти" - филмов поклон към пионерите на българското кино

"Кино екстремисти" е документален филм за българските кино пионери, за онези, които проправят „трънливия път“ на българския филм. Всеки от тях има изключително интересна съдба. В този разказ авторите застъпват донякъде биографиите им, но най-вече разкриват тяхната неуморна работа и несломимо желание да правят кино, трудностите, вълнението.....

публикувано на 18.04.24 в 14:55

До 30 април изпращайте детски литературни творби за конкурса на БНР

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио (БНР) до края на април продължава да приема творби, написани от деца, за 41-вото издание на  авторитетния конкурс "Искри" . "Около 3 месеца вече събираме приказки, гатанки, стихотворения, дори есета , написани от деца – отбеляза пред БНР-Радио София Ани Маринова от програмата..

публикувано на 18.04.24 в 14:31

Познатият и непознат Иван Хаджийски в новата книга на Лазар Лазаров "Едно знаме повече"

Излезе ново документално издание, посветено на известния български публицист и социален психолог Иван Хаджийски. "Едно знаме повече" на Лазар Лазаров е документален портрет за живота на бащата на нашата социология. Румен Леонидов е автор на предговора към книгата. Пред Радио София той сподели, че се е получило неочаквано четиво. „Когато..

публикувано на 18.04.24 в 13:42

60 дни Sofia Summer Fest с много театър, кино и книги

Тази година "Sofia Summer Fest" ще се проведе от 18 юли до 18 септември с акцент върху театралната сцена и филмите. Алекси Калев и Ради Георгиев, организатори на фестивала бяха наши гости, за да разкажат повече подробности около това очаквано събитие. "Водени от точно този импулс, свързан с работата ни, която носи добра асоциация с..

публикувано на 18.04.24 в 12:31