Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

Снимка: www.pravoslavieto.com

На 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена. 

Празникът е в памет на император Константин и неговата майка Елена. През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Тези паметни събития се смятат за най-важните в историята на християнската църква и затова императорът и майка му са канонизирани за светци.

Царуването на император Константин е едно от най-важните в историята, понеже при него християнската вяра, тъй дълго преследвана, станала господстваща в обширната му империя.

Според народните вярвания на днешния ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка.

Това е денят на игрите по огън - нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа.

Имен ден празнуват Константин, Елена, Костадин, Костадинка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ocho latin festival" се завръща у нас с второ издание

Сърцето на столицата тази събота (28 септември) отново ще запулсира в горещите ритми на Латинска Америка с Ocho Latin Festival . Фестивалът е насочен изцяло към музиката на Латинска Америка и нейните поджанрове. Целта му е да се популяризира латиноамериканската култура в България чрез музика и танци, пресъздавайки карнавалната..

публикувано на 27.09.24 в 13:05

Стартира новата кампания на "Тийноватор"

На 19 октомври стартира „Тийноватор“ 7. Желаещите да станат ментори могат да кандидатстват до 30 септември, а учениците, които искат да станат част от седмото издание на кампанията могат да подадат заявка за участие до 10 октомври. Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в 10. или 11. клас. Срещите..

публикувано на 27.09.24 в 12:32

Провокация с Николай Колев и три филма за старостта

Сдружение "Стайна температура" и ХОД движенческа лаборатория представят поредица от срещи "Тяло и кино" с Николай Колев.  Той  е журналист, продуцент, философ, културолог, преподавател и притежател на най-голямата колекция на стендови модели от Северноафриканския фронт на Втората световна война у нас. На 29 септември от 19 ч. предстои петата..

публикувано на 27.09.24 в 11:40
Free Sofia tour

Туристите в София се завръщат към нивата от 2019 г.

На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. Все по-често в София могат да бъдат забелязани големи групи туристи. Тенденцията върви към завръщане на нивата от 2019 г., каза пред Радио София един от основателите на Free Sofia Tour Томислав Рашков. „2019 г. успяхме да посрещнем рекорден брой туристи в столицата ни. След това имаше не..

публикувано на 27.09.24 в 10:49

Предстои подмяна на настилката между трамвайните линии на бул. "Янко Сакъзов"

Пет фирми са избрани за поддръжката на тротоарите в „Оборище“. Администрацията е разделила района на пет подрайона, каза пред Радио София Милена Алексиева - и.д. кмет на район „Оборище“ и обясни защо. „Виждаме, че е доста успешна тази система на поддръжка на тротоарите, защото все повече от тях имат годен вид за нормалното им ползване...

публикувано на 27.09.24 в 09:48

Започна предизборната кампания

В полунощ на днешния 27 септември започна официалната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. 19 партии, 9 коалиции и няколко независими кандидати за депутати се включват в официалната предизборна кампания. Правилата за провеждането ѝ остават без промяна. Основните са, че тя се води на български..

публикувано на 27.09.24 в 07:53

Късно лято в края на септември, с температура в София около 29°

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток, съобщиха от НИМХ.Температурите още малко ще се повишат и преобладаващите максимални ще бъдат между 28° и 33°, в София - около 29°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде..

публикувано на 27.09.24 в 07:35