Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Дишай!“ - заекването като сила

| обновено на 25.05.20 в 15:56
Снимка: Личен архив

Ангел Захаринов е фотограф на известни личности у нас. Но той иска да бъде част от промяната в България по отношевие на стереотипите и предразсъдъците към хората със заекване. Затова и самият Ангел се е включил като посланик – лице и глас, в социалната инициатива „Дишай“ (breathe in.).

“Дишай - казваха ми десетките логопеди и специалисти. Нещо ме спираше обаче. Знаех какво е… Сякаш камък ми засядаше, когато се опитвах да кажа нещо“, казва фотографът, който от малък се бори с тази говорна особеност. Сега вече е на 20 г. и продължава битката с по-голямо желание от всякога.

„Сега вече дишам. И не просто дишам. Аз говоря. И то за важните неща.

Винаги съм имал желание да споделям това, което имам в себе си и което чувствам, защото да живееш със заекване е много голяма сила. Ти живееш с нещо, което не можеш да контролираш, но се учиш всеки ден.“

Любовта му към фотографията и работата с клиенти е една от причините Ангел да преодолее притеснението си от заекването.

Именно професионалните му занимания помагат той да стане по-смел, социален и отворен към света.

„Щастлив съм, че съм достигнал момента, в който съм ОК такъв, какъвто съм и мога да си заеквам на спокойствие. Някои си мислят, че който заеква е по-глупав. Със сигурност не е така. Искаме да призовем другите хора да изчакат малко, да бъдат търпеливи и да ни чуят, а след това да си съставят мнение.“

Последните проучвания сочат, че заекването е в резултат на неврологични нарушения при човека. Някои се раждат с него, а други го добиват вследствие на травма, коментира Цветана Димитрова от Сдружение за инициативи по заекването, един от партньорите в инициативата breathe in.

„Не се знае точна статистика за България, но в света заекващите деца са около една четвърт, а след тази възраст - между 1 и 3 процента.
У нас това са около 60-70 хиляди души.“

Терапиите са най-различни, като в най-ранна детска възраст се започва с логопед, допълва Цветана Димитрова. По този начин детето се научава как да управлява заекването и как да го приеме като част от живота си.

Чуйте разговорите с Ангел Захаринов и Цветана Димитрова.

Ако самият ти заекваш или имаш приятел, който се бори с това, посети zaekvane.org.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Американското изкуство представено в изложба

На 23.03.2023 г. от 18.30 часа в галерията на "Оборище" 5 се открива "American Art" - тематична изложба с творби от американската култура и изкуство, и експонати на изтъкнати български художници. Деница Гергова, директор на галерия "Vivacom Art Hall" разказа подробности за събитието пред Радио София. По думите й експозицията е свободна за..

публикувано на 23.03.23 в 15:01

Стартира поредното онлайн издание на "Ден на професиите - Кариерен път"

„Ден на професиите – Кариерен път“  е събитие, което се организира от 2016 година насам от „Rotaract" club България. Първоначално то е организирано само в Пловдив, но с днешна дата то е  национално онлайн събитие . Неговото поредно издание ще се проведе в 2 поредни уикенда. Ралица Белчева и Радослав Тонев са част от организационния екип..

публикувано на 23.03.23 в 14:49

"Врабчетата намаляват", алармират еколози

На 20.03.2023 г. за 7-а поредна година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира кампанията "Ние броим врабчетата", с финален етап на 22.04.2023г. През годините популациите на врабчета са намалели драстично, като те дори са изчезнали в някои европейски градове. Елица Иванова, експерт Комуникации към БДЗП разказа подробности за..

публикувано на 23.03.23 в 13:59
Проф. д-р Пламен Кинов - началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Светила в ортопедията и ендопротезирането пристигат у нас

Курс за ставно протезиране На 30-31 март в София започва най-значимото ортопедично събитие през пролетта - AO Recon  - Complex Total Hip and Knee Arthroplasty Cours. Организатор от българска страна е началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. д-р Пламен Кинов, който е поканил свои..

публикувано на 23.03.23 в 13:55

Дигитален наръчник помага на учениците да откриват и осъществяват цели и умения

Вече е достъпен нов дигитален наръчник, озаглавен „ Пътеводител на независимия тийнейджър“, в платформата за учители и педагогически специалисти – Prepodavame.bg, създадена от фондация „Заедно в час“. Автор на наръчника е Нели Цветкова, която е психолог, фамилен терапевт и консултант.  Тя е с професионален опит като училищен терапевт и с..

публикувано на 23.03.23 в 12:43

Представят книгата “Госпожо Архитект“, посветена на първите жени архитектки в България

Книга, посветена на първите жени-архитектки в България –  „Госпожо Архитект“ , ще представят на 29 март в София, от  Гьоте-институт и Фондация „Български архитектурен модернизъм" . През миналото лято те организираха на открито и изложба със същото заглавие, която представяше паралели между българския и германския контекст за първите жени в..

публикувано на 23.03.23 в 12:23

Започва ремонт на сградата на Националната художествена академия

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 23.03.23 в 10:08