Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Росен Икономов: Множествената склероза е болест на младата възраст

Множествената склероза е едно от най-честите неврологични заболявания, което засяга все по-млади хора. За симптомите, терапията и поведението на пациентите в условия на пандемия потърсихме д-р Росен Икономов, специалист по нервни болести и отоневрология, с дългогодишен опит в лечението на заболяването: 

„Множествената склероза е заболяване на младата възраст, обикновено започва между 20 и 40 години, като може да започне и по-рано, понякога и по-късно. Но най-често засяга младите хора. Важно е да се открие навреме, защото нелекуваната множествена склероза води рано или късно до инвалидизация на пациентите. Съвременната неврология разполага с достатъчно нови методи на лечение, така че да не се стига до инвалидизация при един млад човек“.

Д-р Икономов обясни, че засега няма дефинитивно лечение на заболяването, но вече има достатъчно медикаменти, т. нар. модифицираща хода на заболяването терапия, която позволява болните да не получават нови пристъпи, тяхното състояние да бъде стабилизирано и да не се стига до инвалидизация в бъдеще.

Заболяването може да атакува всяка част на Централната нервна система и може да започне с какъвто и да е симптом от различни нейни части, посочи специалистът:

„Едни от честите начални прояви на заболяването са проблемите със зрението – тогава, когато човек започне да не вижда добре и очният лекар не може да коригира зрението с очила. Това е алармиращ симптом, че е възможно да е засегнат зрителният нерв. Друг симптом може да бъде двойното виждане. Това в неврологията е алармиращ симптом, който изисква уточняване на неговата причина“

Неврологът обясни, че друг симптом е замаяността – усещане на нестабилност, като при опиянение. В този случай отоневролог трябва да прецени дали става дума за заболяване на вестибуларния апарат или за множествена склероза. Друг симптом на заболяването е изтръпване на крайниците и лесна уморяемост.

При изтръпване на крайниците отново е необходимо изясняване на причината. При множествена склероза е възможно да има проблеми с уринирането и сексуални смущения. Специалистът предупреди, че често тези симптоми се неглижират от хората, но младите хора, според него, са достатъчно информирани и често посещават лекар, ако имат оплаквания. Ако диагностиката се забави, заболяването може да прогресира.

Д-р Икономов посочи, че за развитието на заболяването има и генетични фактори – определят го като заболяване на бялата раса и на развитите общества. Но до момента определена наследственост не е категорично установена – това, че родителят е болен не означава, че детето му също ще има множествена склероза.

Съвременнaта модифицираща терапия има за цел да спре автоимунния процес, който унищожава обвивките на нервите. Ефективни медикаменти има от около 25 години, съвременните вече са на таблетки.

Пациентите трябва стриктно да спазват противоепидемичните мерки, за да избегнат риска от зараза с коронавирус, посочи неврологът.

Още за възможностите за диагностика и терапия на пациентите – чуйте в разговора с д-р Росен Икономов!


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчиха над 1100 акта на пешеходци за неправилно пресичане

При последната акция на МВР в страната са издадени над 1570 фиша за нарушения на пешеходци. Това съобщи инспектор Мария Ботева от “Пътна полиция” при ГД "Национална полиция", цитирана от БТА. За пресичане на нерегламентирани места са съставени над 1100 акта, а за пресичане на червен светофар - над 50 наказателни документа. “Пътна полиция” е съставила..

обновено на 03.07.20 в 18:32
Радиопредавателната антена в село Вакарел

Ще запазят ли радиопредавателната антена във Вакарел

Радио антената в с. Вакарел, част от едноименната радиопредавателна станция (РПС), заема девето място в класацията за най-високите сгради и съоръжения в България. Разположена е на 900 метра надморска височина, тежи 130 тона и достига 215 метра. Ромбоидната предавателна антена, популярна и с произвището си “Шилото” или “Иглата”, е построена през 1937 г...

обновено на 03.07.20 в 18:12

Светльо & The Legends и група "Контрол" се завръщат на сцената с 3-часов пънк концерт

Светльо & The Legends и група "Контрол" се завръщат на сцената с 3-часов пънк концерт на открито. По време на събитието ще се спазват всички противоепидемични мерки. “Щастливи сме, че успяхме, след шест месечно прекъсване, отново да имаме концерт пред публика. Очаквайте най-големите хитове на “Хиподил”, “Контрол”, Светльо & The Legends, кавъри..

публикувано на 03.07.20 в 17:25

Битката между доброто и злото се завръща на книжния пазар с „Дневен патрул“ на Сергей Лукяненко

Битката между доброто и злото отново се завръща на българския книжен пазар с книгата „Дневен патрул“ на Сергей Лукяненко . Фикционалната история успява да предизвика читателите да се замислят за истинския живот по много начини, казва Антон Биров от влога „С книги под завивките“. „Характерно за този писател, което читателите, които са се..

публикувано на 03.07.20 в 17:05
Планът вече е ясен, чакат се артистите и зрителите

Кино, театър, концерти и шоу в Летния фестивал до музея "Земята и хората"

Летният фестивал на София - Sofia Summer Fest , започва на 15 юли в Южен парк 2 , до музея "Земята и хората", съобщиха организаторите. Всичко на територията на събитието ще се случва съобразно мерките, правилата и ограниченията наложени от Covid-19. Откриването е със спектакъла "Баща ми се казва Мария" с режисьор Асен Блатечки и участието на..

публикувано на 03.07.20 в 16:32
Може пак да е между дърветата, ама друго си е в тоалетна...

Добре виж къде ще правиш "пиш"

Лято е и въпреки препоръчителната изолация и дистанция, хората излизат за разходки в града, някои дори си отварят бира сред зеленината на парковете или в заведението с улични маси. Нормално е, както се казва „човешко е“ да ти се прииска да свършиш някои малки или големи неща, за които трябва да посетиш тоалетна. А темата за наличието и..

публикувано на 03.07.20 в 16:12

Как да се храним здравословно по време на лятната си почивка

Лятото вече е тук и за много хора, въпреки страховете от Covid-19, идеята за море не е отпаднала. Много важно е да се знае, че това е респираторен вирус, който се предава по въздушно-капков път и няма как да се заразим чрез храната. Това, за което обаче трябва да се внимава, е храната да бъде прясна, чиста, да бъдат спазени всички хигиенни условия, за..

публикувано на 03.07.20 в 14:56