Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

След отворено писмо към управляващите и медиите

Родители протестират пред общината за повече места в детските градини

Протест, чиято кауза е за всички деца да има място в общински детски градини и ясли, организираха пред сградата на Столичната община граждани, родители и членове на фейсбук групата “Граждански протест против липсата на общински детски ясли и градини”.

„Проблемът съществува от десетилетия и причините са ясни – идват да живеят хора от други места, строят се нови жилищни сгради и квартали, но не и общински детски заведения към тях. Затова и на много места яслите и детските градини са много натоварени“, обясни пред Радио София Айра Антонова, една от майките, които организират протеста.

Припомняме, че наскоро в репортаж за радио София, от столичната община заявиха, че групите в детските градини и яслите са намалени по искане на родителски организации.

„По този начин проблемът с неприетите деца се задълбочава с над 3000“, коментира майката.

В отворено писмо до управляващите органи и медиите протестиращите очертаха своите искания. Част от тях са: пряка финансова подкрепа, под формата на ваучер за алтернативно детско заведение за  некласираните деца, както и ударно строителство на ясли и детски градини.

„Искаме повече места за децата, независимо как“, допълва Айра Антонова.

Протестиращите не се асоциират с никоя политическа партия и не искат оставки.

Междувременно детските градини и ясли отвориха врати, спазвайки определените мерки против разпространението на Covid-19.Групите съвсем не са пълни, споделя директорката на столична детска градина, дори има група само от две деца, допълни тя.

Чуйте още в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Финансист: Очаква ни интересна есен

“Американският фондов пазар е една от най-добрите инвестиционни алтернативи от всичко, което ни предлага инвестиционния свят. Доста добре балансира риска и възвращаемостта”, казва финансистът Здравко Пиринлиев . По думите му, ако се търси по-висока възвръщаемост, може да се инвестира в технологичните компании. Акциите на тези компании регистрират..

публикувано на 07.07.20 в 17:56

Академията за мода ще присъди наградата „Изгряваща звезда 2020“

За първа година Академията за мода тази вечер ще присъди наградата „Изгряваща звезда 2020“ (“Rising Star Award”) на най-добрите български млади дизайнери. Студенти по мода и млади модни творци ще бъдат удостоени с приза по време на традиционното лятно събитие Summer Fashion. Церемонията по награждаването ще бъде предхождана от бляскав гала..

публикувано на 07.07.20 в 16:58

Блокчейн има светло бъдеще, може да промени целия финансов свят

Блокчейн системата е децентрализирана база данни с информация за трансакции. При тази технология всеки един участник в мрежата верифицира трансакциите на всеки друг, разясни в "Ритъмът на столицата" Петър Гаврилов - сертифициран експерт по криптовалути. Биткойн е създадена през 2009 г. от човек, който се крие зад псевдоним и няколко..

публикувано на 07.07.20 в 15:52

С 20 млн. лв. по-малко загуби ще приключи годината „Топлофикация - София“

С над 20 млн. лв. по-малко загуби ще приключи годината „Топлофикация - София“. Такива са прогнозните стойности, които дружеството предвижда в актуализирания си бизнес план за 2020 г. Актуализацията трябва да бъде утвърдена от Столичния общинския съвет на предстоящото заседание в четвъртък, когато се очаква да бъде одобрено и решението за теглене..

публикувано на 07.07.20 в 15:17
Малко са постъпленията в ЦГМ от продадени билети през последните месеци

От ЦГМ ще разчитат на 15 млн. лв. заем за разплащане на дългове

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) има намерение да тегли заем в размер на 15 млн.лв., с който да покрие задълженията си към транспортните оператори, заради възникналите последици от извънредното положение. Според директора Димитър Дилчев е нужно Столичният общински съвет (СОС) да одобри кандидатстването към Българската банка за развитие именно..

обновено на 07.07.20 в 14:31

Сатиричният театър с първа премиера след пандемията

Сатиричният театър кани тази вечер на първата си следпандемична премиера на сцената на "Комеди бар - Хепи Сатира" . Началото е в 20.30 ч., а спектакълът е “Ретросексуално” . Режисьор на постановката е Георги Михалков . “Във време на модерни вируси, ние залагаме на ретрото. В момента ретрото е обявено едва ли не за "извън закона". Ретросексуалното..

публикувано на 07.07.20 в 13:48

Отново екопротест в защита на НАТУРА 2000

В София ще се проведе екопротест срещу промените в Закона за биоразнообразието. Организатор е неправителствената организация “За да остане природа в България”. Протестът ще започне в 18.30 ч. пред Съдебната палата в София и ще бъде подкрепен от протести в още седем населени места в страната. Това ще бъде вторият протест, като причината за него са..

публикувано на 07.07.20 в 11:45