Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Жители на 4 квартала са решени на протест срещу спиране на топлата вода

Снимка: Топлофикация София

Живеещите в кварталите „Студентски град“, „Витоша“, „Малинова долина“ и „Дървеница“ не изключват да преминат и към протестни действия, заради спирането на топлата им вода за два месеца.

В момента върви онлайн петиция, в която са се подписали над 2000 души, недоволни от решението, което „Топлофикация София“ обяви в края на миналата седмица. Гражданите са притеснени най-вече от опасността  за разпространение на зарази, още повече в условията на епидемията от коронавирус. Те негодуват и срещу късното публикуване на официалната информация, което ще затрудни преминаването към друг източник на топлоподаване.

Живеещата в „Студентски град“ Даниела Стефанова, както и нейните съкварталци, а и всички засегнати, са притеснени как ще се справят в условията на епидемична обстановка без топла вода:

„Защо трябва да се връщаме в началото на миналия век?! Неслучайно от Националния оперативен щаб подчертават, че високата хигиена е фактор за предотвратяване на заразата.“

Даниела Стефанова е изпратила писма с изразеното несъгласие от спирането на топлата вода заради планираните реконструкции към Столичната община, Столичния общински съвет, националния омбудсман и Комисията за защита на потребителите.

Становища към отговорните институции са изпратени и от Националното представителство на студентските съвети (НПСС)в България.

„40 хиляди студенти живеят в този квартал, а гражданите са над 100 000. Сесиите са удължени. Ако трябва ще се обърнем към премиера! Досега профилактиките са били са по 10-ина дни“, заяви председателят на НПСС Даниел Парушев.

Един от аргументите на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ Александър Александров за започване на плановия ремонт е усвояването на средствата от Европейската банка за възстановяване и развитие до края на годината. Той посочи също, че за последните 3 г. над 40 аварии са възникнали по магистралния тръбопровод, захранващ четирите столични квартала.

И макар предвиждащите се реконструкции да засягат само 2 шахти по него, топлоподаването по него трябва да се спре изцяло, тъй като начинът на захранване на „ТЕЦ Изток“, откъдето той идва, е на лъчев принцип и не може да се работи локално, както в останалите топлорайони.

Зам.-председателят на СОС и председател на комисията по инженерна инфраструктура в Съвета Прошко Прошков призова директора на „Топлофикация София“ да информира по-рано засегнатите граждани от едно такова решение за ремонт, за да могат да преминат към алтернативни източници на топлоподаване. Но ако някои от жителите на „Студентски град“, „Витоша“, „Малинова долина“ и „Дървеница“, могат да си купят бойлери, то за студентите, а и за други граждани, този вариант е невъзможен. Ето защо засегнатите от реконструкциите в тези квартали не изключват и преминаване на недоволството в протест.

Чуйте звуковия файл за подробности.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Съкращават срока за ремонт на топлопровода в столицата от 60 на 40 дни

„Топлофикация София“ ще съкрати с 20 дни ремонта на магистралния топлопровод, заради който ще останат без топла вода 4 столични квартала през това лято , съобщиха от дружеството. Реконструкцията предвиждаше цялостно прекъсване на топлоподаването за..

публикувано на 02.06.20 в 15:40

Два горещи месеца без топла вода за четири столични квартала

Заради реконструкции по мрежата се налага цялостно спиране на топлоподаването в кв. „Дървеница”, „Студентски град”, „Витоша” и „Малинова долина” от 15.06.2020 г. до 15.08.2020 г. предупреждават от "Топлофикация - София". Без подаване на топла вода в..

публикувано на 02.06.20 в 14:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Филмът „Медена земя“
получи голямата и специалната награда на журито, както и признание за операторско майсторство в Сънданс

Филм от Северна Македония с 2 номинации за "Оскар" - в кината

Сред трите премиерни филма, които влизат в кината от днес, кинокритикът Деян Статулов отличи най-напред „Медена земя“. През миналата година лентата на режисьорите Тамара Котевска и Любомир Стефанов (Северна Македония, 2019) беше с две номинации..

публикувано на 26.02.21 в 19:46

4 кратки български филма можем да гледаме в кино "Влайкова" тази събота

Четири български късометражни филма предлагат от платформата Кинематограф.бг и най-старото, действащо кино в София в проекта "Късо кино в кино Влайкова" на 27 февруари (събота) от 18 часа . Филмите са свързани с истории, които се случват с..

обновено на 26.02.21 в 19:03

В 1. СУ "Пенчо Славейков" са готови всеки ден да носят розови фланелки

Ден на розовата фланелка се провежда цяла седмица в българските учебни заведения Синхронен час, посветен на Деня за борба с насилието в училище проведоха младши посланиците на Европейския парламент от 1. СУ "Пенчо Славейков", които..

обновено на 26.02.21 в 17:56

Сценичен дебют за "Бесове" - последният спектакъл на проф. Снежина Танковска

На 23 и 24 февруари от 19.30 ч. на камерната Сцена 47, последният клас на проф. Снежина Танковска  направи сценичния си дебют в „ Бесове “ от Албер Камю и по романа на Фьодор Достоевски. Тази първа среща с публиката е от изключителна важност за студентите..

публикувано на 26.02.21 в 17:46
Не всички, работещи в заведения, се радват, че ще могат да поставят табела „Отворено“

Защо ресторантьори не се радват, че отварят заведенията

Отварянето на ресторантите „под режим“ не е добър подход . Решението на здравните институции и властта като цяло е съпроводено със спиране на плащанията към бранша. Но отварянето на заведенията не е 100%, а с условия – за отстояния между..

публикувано на 26.02.21 в 16:32

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на СФФ

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на Международния форум за късометражно кино In The Palace , който се провежда онлайн между 27 февруари и 6 март и в рамките на 25-тото издание на София Филм Фест. Българската публика ще види..

публикувано на 26.02.21 в 15:48

Продуцентът на Студио Гибли участва в конференция на СУ за японския път на успеха

Катедра „Японистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще представи успешния път на Страната на изгряващото слънце за популяризиране на нейната традиционна и съвременна култура по света...

публикувано на 26.02.21 в 15:07