Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Боян Ботйов: За Ботев идеята за свободата е основополагаща

Снимка: Ани Петрова

На 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, се срещаме с един от живите родственици на великия български революционер и публицист Христо Ботев.

Боян Ботйов e пряко свързан с калоферския род на даскал Ботьо Петков. Христо има трима братя - Стефан, Боян и Кирил, който също е участвал в четата на Христо Ботев, преминала в България през пролетта на 1876 година. Бил е заточеник, в последствие освободен по силата на Санстефанския мирен договор. 

През своя 87-годишен живот генерал-лейтенант Кирил Ботев участва в Сръбско-българската и Балканската войни, а за кратък период, през 1913-а е заместник-министър на войната. Домът на неговата майка Иванка Ботева и сина ѝ Кирил, се намира и до днес на ул. „Шипка“, в центъра на София. 

Именно на Кирил Ботев е правнук и Боян Ботйов - понастоящем председател на Общонародната фондация “Христо Ботйов”.

“Предполагам, че всеки българин осмисля този подвиг, защото това е саможертва на един велик българин, една историческа личност, заедно с неговите 209 другари-четници, които са посветили живота си за свободата на България и половината от тях са отдали живота си за това", казва Боян Ботйов. 

 Изобщо в цялото творчество на Ботев, идеята за свободата е основополагаща, допълва той 

Преди всичко за Боян Ботйов най-важното остава да продължим да четем произведенията на великия революционер, поет и публицист.
Чуйте повече в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зачестяват ухапванията от кърлежи в София

Тази година има много случаи на ухапвания от кърлежи в София, въпреки че зелените площи се обработват.  “Първата обработка за кърлежи навсякъде в София вече е извършена. В момента се довършват обработките срещу бълхи и комари и предстои още едно пръскане за кърлежи. Времето през последните месеци е много дъждовно и графикът постоянно се изменя, тъй..

публикувано на 08.07.20 в 09:45

Финансист: Очаква ни интересна есен

“Американският фондов пазар е една от най-добрите инвестиционни алтернативи от всичко, което ни предлага инвестиционния свят. Доста добре балансира риска и възвращаемостта”, казва финансистът Здравко Пиринлиев . По думите му, ако се търси по-висока възвръщаемост, може да се инвестира в технологичните компании. Акциите на тези компании регистрират..

публикувано на 07.07.20 в 17:56

Академията за мода ще присъди наградата „Изгряваща звезда 2020“

За първа година Академията за мода тази вечер ще присъди наградата „Изгряваща звезда 2020“ (“Rising Star Award”) на най-добрите български млади дизайнери. Студенти по мода и млади модни творци ще бъдат удостоени с приза по време на традиционното лятно събитие Summer Fashion. Церемонията по награждаването ще бъде предхождана от бляскав гала..

публикувано на 07.07.20 в 16:58

Блокчейн има светло бъдеще, може да промени целия финансов свят

Блокчейн системата е децентрализирана база данни с информация за трансакции. При тази технология всеки един участник в мрежата верифицира трансакциите на всеки друг, разясни в "Ритъмът на столицата" Петър Гаврилов - сертифициран експерт по криптовалути. Биткойн е създадена през 2009 г. от човек, който се крие зад псевдоним и няколко..

публикувано на 07.07.20 в 15:52

С 20 млн. лв. по-малко загуби ще приключи годината „Топлофикация - София“

С над 20 млн. лв. по-малко загуби ще приключи годината „Топлофикация - София“. Такива са прогнозните стойности, които дружеството предвижда в актуализирания си бизнес план за 2020 г. Актуализацията трябва да бъде утвърдена от Столичния общинския съвет на предстоящото заседание в четвъртък, когато се очаква да бъде одобрено и решението за теглене..

публикувано на 07.07.20 в 15:17
Малко са постъпленията в ЦГМ от продадени билети през последните месеци

От ЦГМ ще разчитат на 15 млн. лв. заем за разплащане на дългове

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) има намерение да тегли заем в размер на 15 млн.лв., с който да покрие задълженията си към транспортните оператори, заради възникналите последици от извънредното положение. Според директора Димитър Дилчев е нужно Столичният общински съвет (СОС) да одобри кандидатстването към Българската банка за развитие именно..

обновено на 07.07.20 в 14:31

Сатиричният театър с първа премиера след пандемията

Сатиричният театър кани тази вечер на първата си следпандемична премиера на сцената на "Комеди бар - Хепи Сатира" . Началото е в 20.30 ч., а спектакълът е “Ретросексуално” . Режисьор на постановката е Георги Михалков . “Във време на модерни вируси, ние залагаме на ретрото. В момента ретрото е обявено едва ли не за "извън закона". Ретросексуалното..

публикувано на 07.07.20 в 13:48