Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Личните маршрути на Здравко Петров се преплитат с историческите на София

Снимка: Личен архив

Урбанист по професия и по призвание, Здравко Петров е личност, отдадена на вярата в културното наследство на България. Символ на силното му убеждение се явява проекта “Исторически маршрути”.

С него роденият във Варна градски експерт се стреми да напомни на софиянци за културното наследство на града в неговото разнообразие, но и единство.

Богатото съчетание на отделни археологически структури, представителни обществени сгради, домове на видни хора, паметници, площади и градини, разположени по големи булеварди или обаятелни малки софийски улици.

Парадоксално е, но сам признава: по-привързан е към квартала („Гео Милев“), отколкото към града. Вижда и не е безразличен към характерните за големите градове проблеми и подчертава, че е необходимо да омиротворяваме инвестиционния натиск към средата, да държим на баланса между нуждите от ново строителство и зелените зони.

"Най-важният участник в опазването на културното наследство е самото общество."

За всичко това, за личните си маршрути, пристрастието си към старите сгради, за любовта към столицата Здравко Петров разказва в портретното предаване на Радио София. Чуйте го.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кално състезание събира 3000 бегачи в Перник

Зрелищно събитие събира 3000 участници в Перник . Миньорският град за първи път става домакин това лято на спортното състезание LEGION RUN, което е най-бързо разрастващата се спортна дисциплина. То ще се проведе на мотополигон "Мошино" на 2 юли 2022 г., като за желаещите да премерят сили няма възрастови ограничения. LEGION RUN представлява..

публикувано на 30.06.22 в 20:14

Бюрокрация спъва използването на ВЕИ от домакинствата

Днес, 30.06 2022 г. се проведе онлайн дискусия на тема "Трябва ли да се промени Закона за енергията от възобновяеми източници и Закона за енергетиката, така че домакинствата да станат производители на енергия, която внасят в мрежата"? Какви са бариерите пред българските домакинства да станат "prosumer" на енергия от ВЕИ. Какво е "Net..

публикувано на 30.06.22 в 19:19

Кампания алармира за опасностите в интернет

"Най-цветните може да са най-тъмни" е инициатива на Национален център за безопасен интернет. Кампанията е посветена на децата и идеята, че в онлайн пространството всеки може да бъде анонимен и да застраши безопасността на друг потребител. По темата пред Радио София говори Доника Боримечкова от Асоциация "Родители". По думите й, началото..

публикувано на 30.06.22 в 17:56

Фотографии разкриват живота на бездомниците

Фотографът на Сатиричен театър "Алеко Константинов" Антон Даскалов направи своя самостоятелна изложба, озаглавена "Живот на ръба" . Експозицията е част от 13-ти Европейски месец на фотографията 2022. Тя може да бъде разгледана до 11 юли 2022 г. в Ателие "Пластелин" и е свързана с голямата любов на Антон Даскалов към театъра. Авторът..

публикувано на 30.06.22 в 16:57

Михаил Михайлов представя „Перфидни илюзии“

Михаил Михайлов и неговата книга „Перфидни илюзии“ спечели литературната награда „Орфей“ в конкуренция с над 100 други автори. Отличието е учредено от журналиста Стоил Рошкев и се връчва за неиздавани досега романи. Журито, което избра победителя беше в състав проф. Симеон Янев, Стоил Рошкев, Румен Леонидов и Нора Стоичкова. Романът..

публикувано на 30.06.22 в 16:17

Как компаниите използват нашите данни

Нищо лично, просто данни? Или как да пазаруваме безопасно онлайн. По темата "Лоялни потребители срещу лоялни марки (брандове)" пред Радио София говориха Александър Гагов, управляващ директор на медийна агенция "Connected" и Николай Бойков, изпълнителен директор на "All channels". "Живеем в свят, в който наистина всичко около нас се..

публикувано на 30.06.22 в 16:02

Прясното сирене предотвратява натрупване на мазнини в черния дроб

Сиренето предотвратява натрупването на мазнини в клетките на черния дроб , твърди диетологът д-р Нурия Дижанова, пише списание „Уорлд Плъс“.  Според нея аминокиселината метионин , която се намира в този продукт, освобождава черния дроб от излишните мазнини. „Домашното, особено младото сирене, има една от най-добрите комбинации от..

публикувано на 30.06.22 в 15:52