Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР: С около 15% поевтинява топлинната енергия в София

| обновено на 04.06.20 в 16:21
Иван Иванов
Снимка: БГНЕС

Нова цена на топлинната енергия ще има от месец юли и тя ще бъде със средно 14% по-ниска за страната от цената за миналия отоплителен сезон. За столицата намалението ще бъде дори 15% Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов в отговор на информацията от вчера за увеличение с 22% на парното в София, което провокира негативна обществена реакция. Трябва да се разглежда разликата в средната цена за целия отоплителен сезон, вместо само предходните месеци, коментира доц. Иванов и нарече опит за всяване на смут информацията за по-високи цени.

При определянето на прогнозната годишната цена Комисията за енергийно и водно регулиране взима предвид два основни фактора - по-високото потребление на енергия за отопление на домовете през студените месеци и възстановяването на индустрията и бизнеса след кризата с коронавируса, което също ще доведе до по-голяма консумация на ресурса, а по-голямото търсене ще повиши цената му. Така председателят на КЕВР мотивира изчисленията за годишната прогнозна цена за следващия период.

Ежемесечно отчитане на реалното потребление на топлинна енергия ще стане възможно през 2027 година, когато според вече приети промени в нормативната уредба всички абонати ще са оборудвани с нови устройства позволяващи дистанционно отчитане. Към момента те са едва 6% или 30 хил домакинства от общо 400 хил абонати в София например. Останалите 94 са на прогнозен годишен отчет, заяви още доц. Иванов. 

До 2027 година обаче по график плавно ще се преминава към дистанционно отчитане на консумацията на топлинна енергия.  Според новата наредба промяна в цените на топлинната енергия ще има само при флуктуации с над 15% в цените на природния газ, а не при промяна от 5%, както досега. Това се прави за удобство на хората, за да има има по-голяма прогнозируемост на цените, ако има плавно поскъпване, обясни председателят на КЕВР.

По-рано днес премиерът Борисов коментира информацията за увеличение на цените на парното. Той заяви, че КЕВР "прави глупости", а мандатът им изтича и ще помисли за смяна. Доц. Иван Иванов напомни, че неговият мандат и мандатът на още четирима членове на комисията е изтекъл още на 2 април, но по закон те трябва да продължат дейността си докато народното събрание не гласува нов състав. "Очаквам след това изказване на г-н Борисов този процес да се ускори", допълни доц. Иванов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Комисията по отбрана обсъжда договора за първите 8 изтребители F-16

Очаква се тази седмица парламентът да одобри увеличението на военните заплати от догодина,  средно с 30%. Така военните ще вземат колкото и тези в МВР, стана ясно от дебатите на първо четене. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че законовото обвързване на нивата на най-ниското възнаграждение към средната работна заплата ще..

публикувано на 23.04.24 в 11:54

26-годишен е в тежко състояние след среднощната каскада на Околовръстното

26-годишен мъж е пострадал тежко при среднощната катастрофа на Околовръстното в София, за която БНР съобщи по-рано. Той е бил зад волана на катастрофиралия автомобил и е получил черепно-мозъчна травма, както и травма на крака.  Сигналът за инцидента е получен в 00:52 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в столицата.  10..

публикувано на 23.04.24 в 11:07

Тежко ПТП на Околовръстното – кола се заби в багер

Шофьор е тежко ранен при кошмарна катастрофа, станали призори на столичния Окововръстен път, преди изхода към бул. "България", съобщават очевидци на ПТП-то във Facebook групата "Катастрофи в София". По сведения на други водачи, станали свидетели на инцидента, колата е профучала с изключително висока скорост, твърдят че се е движила с 200 км/ч...

публикувано на 23.04.24 в 08:11

26-годишна жена е ранена с нож в жилището ѝ в София

26-годишна жена е била нападната с нож в жилището ѝ в София. Жената е обяснила пред пристигналите полицаи, че малко след 14 часа някой е позвънил на входната ѝ врата. Тя я отворила и видяла мъж с маска, който я намушкал с нож. Тепърва от МВР ще изясняват всички обстоятелства около случая, обясниха пред БНР от Столичната дирекция на вътрешните..

публикувано на 22.04.24 в 16:25

Премахват плочи с надписа от Паметника на Съветската армия

Областният управител на област София Вяра Тодева предприе действия по премахване на компрометираните облицовъчни плочи с надписа от Паметника на Съветската армия (ПСА). Действията по консервация на постамента на монумента в Княжеската градина са започнали предиобяд днес, съобщават от областната управа. На 9 април Върховният..

публикувано на 22.04.24 в 13:57