Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 СУ „Пенчо П. Славейков” – устремени по пътя към щастието

Снимка: 1sousofia.org
1 СУ „Пенчо П. Славейков” начерта „Карта на надеждата за Европа“. Проектът е осъществен в отговор на предизвикателството на Регионалното управление на образованието София-град.

В края на месец април беше стартирана изключително интересна инициатива, която сама по себе си вдъхва надежда и оптимизъм. Преподаватели и ученици от училището се осмелиха да погледнат Европа през розовите очила на надеждата.

„Светът се променя, но в него има място за щастие и оптимизъм. Можем да погледнем към кризата с надежда. Има възможности да се справим по-бързо с нея“, споделят участниците в проекта.

Ръководител на изследователския екип е Емилия Георгиева - старши учител по география и икономика, която беше подкрепена от Валерия Димова, също учител по география и икономика и зам.-директор гимназиален етап в училището.

"Заедно с група ученици от Първо училище поехме георгафската част от този наш проект "Карта на надеждата" като проучихме световните доклади за щастието на ООН. Позовахме се на този доклад, който има четири критерия, по които са подредени страните. Съпоставихме го с други проучвания, анкети и установихме, че Финландия води европейската класация и то три години подред - 2018, 2019, 2020 г. и оттам нататък започнахме проучванията", обяснява Емилия Георгиева.   

За да разберат повече за основанията за оптимизъм в различните европейски страни и как можем да вземем пример от тях, учениците от XII А клас поканиха своя учител по испански език Доротея Винклер да разкаже повече за Испания и корените на оптимизма там. 

От своя страна учениците от XI Б и В клас се довериха на Геновева Маркова – старши учител по философски дисциплини и английски език, за да помогне с анализа на Великобритания.

“Дистанционното обучение ни постави пред много и различни предизвикателства. Уравнението на образованието определено беше с много неизвестни”, казва Геновева Маркова.

Главният учител по биология и здравно образование Цецка Вълкова пък направи анализ на биохимичните процеси, които протичат в човешкия организъм, когато изпитва щастие. Заниманията на екипите завършиха с изключително зареждаща презентация и високи оценки.

„Кризата ще отмине и Европа трябва да бъде по-силна и единна след нея. Всеки трябва да се поучи от успехите и грешките на другите, защото в посланието „Единство в многообразието” се преоткрива и здравото зрънце на надеждата. То може да се търси в традициите и националния характер на всяка една държава и да бъде път към надеждата за един по-добър, здрав и мирен свят“, споделят още от училището.

Повече за щастието чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново дъжд, със значителни количества на места в Западна България

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни, съобщиха от НИХМ. Вечерта валежите ще отслабват и спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, главно в Лудогорието ще е временно силен. Максималните температури ще са между 12° и 17°, в София..

публикувано на 23.04.24 в 07:35
Ротацията във властта не се осъществи, но някои предричат нова сглобка.

"Форум", 22.04.24: Ще има ли второ издание на сглобката?

Тази предпразнична седмица (преди кратка предизборна ваканция) форматът на предаването ще бъде малко по-нестандартен за "Форум". Познатите от предишни коментари  доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации, и журналистът Иво Божков ( ►) този път се спират на следните явления и процеси от последните дни и седмици:..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва проверки, непосредствено преди празничните дни. С акцент по темата е разговорът с Богомил..

публикувано на 22.04.24 в 18:55

Д-р Веселин Василев: Космосът е с потенциал за всички професии и двигател за развитие на новости

Симбиозата между бизнеса и технологичния сектор ще обсъдят водещи мениджъри и експерти, авторитет, предприемачи и инвеститори на форума  Technovation 2024 , който ще се проведе в София на 23 април . Сред въпросите, които ще бъдат дискутирани , са: Как технологиите подпомагат иновационния потенциал на компаниите?; Кои решения..

публикувано на 22.04.24 в 18:48

Половин милион агнета ще обогатят празничната трапеза на българина

Спрямо миналата година поскъпване на агнешкото месо няма да и не трябва да има. Цените варират в това дали агнето се закупува от фермата или от магазинната мрежа. Това отбеляза пред БНР-Радио София съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев . "Ако от фермата цените се движат около 10 лв. на..

публикувано на 22.04.24 в 16:20

Трио Clavexperience представи България на JazzAhead 2024

Jazz Ahead е най-мащабното световно изложение за джаз, което се провежда всяка година в гр. Бремен, в продължение на много години. Отскоро в събитието вече има и българско участие във фестивалната програма. За да стане възможно да дойде и нашият момент, ние сме направили много, но има едни процеси, които са извън нас, те трябваше да се..

публикувано на 22.04.24 в 16:02

На по-малко от 8 електромобила се пада по 1 зарядна станция, ако не броим хибридите

За последните 6 месеца зарядните станции за електромобили в България са се увеличили с 410 и сега общият им брой е 1760 (до март). Броят на електромобилите е 13 466, хибридните автомобили са 51 910 . Това се обяснява както с повишените нужди, така и с европейска директива, която се очаква скоро да се превърне в регламент. Цялата..

публикувано на 22.04.24 в 15:16