Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валерия Матеева: Трябва да се взираме в кожата си всеки месец

За пореден, 15-и път Българско дерматологично дружество (БДД) в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология организира кампанията Евромеланома 2020, чиято цел е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможностите за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема.

Ракът на кожата е най-честият карцином, но е лечим, стига да бъде установен навреме. От всички туморни образувания най-рядък, но и най-опасен е малигненият меланом, който се среща при всички възрасти, дори  и при млади хора.

Първият съвет, който отправят специалистите, е свързан с редовното преглеждане на кожата и при забелязано новообразувание – да се потърси експертно мнение.

Другите видове кожен рак се обединяват под наименованието немеланомни. Сред тях са базоцелуларният и спиноцелуларният (плоскоклетъчният) карцином. Те също не бива да се подценяват.

Според д-р Валерия Матеева, координатор на Евромеланома 2020 за България, все повече хора се обръщат към дерматолог при промени по кожата си, и това е положителна тенденция, но още се срещат пациенти с късно открит кожен рак.

Специалистът препоръча заостряне на вниманието при поява на нова бенка, особено след 35-годишна възраст. При още по-късна възраст новата бенка задължително трябва да се прегледа и евентуално – отстранена.

Добре е да се следи за наличие на кожно петънце, за промени в размера, границите, цвета и релефа му.

Сред факторите, обуславящи появата на кожен рак, са генетиката, на второ място е нещо, което можем да контролираме – излагането на слънчева светлина (на ултравиолетово лъчение).

Не толкова времетраенето на излагане увеличава риска от развитие на малигнен меланом, колкото тежестта на изгаряне, което е допуснато, особено в ранна детска възраст (под 7 г.), подчертава д-р Матеева. Освен това, е хубаво да се избягва солариума, който може да увеличи риска до 6 пъти. Много е важен имунитетът ни за преодоляване и обезвреждане на раковите клетки.

През лятото непременно трябва да ползваме слънцезащитна козметика, най-добре – медицинска, от аптеката.

Пандемията от Covid-19 обърка обичайното провеждане на кампанията в цяла Европа.
Тя ще се проведе през следващите няколко месеца.

Резултатите от миналогодишната кампания със 1167 прегледани пациента от 210 дерматолога в България показват, че около 30% от пациентите са имали сериозно слънчево изгаряне в детска възраст, което е основен рисков фактор за развитие на рак на кожата. Установени са около 200 лезии, които изискват проследяване или лечение. Сред тях 53 случая на кожни карциноми и 15 случая със съмнение за злокачествен меланом. От началото на кампанията през 2005 г. до днес в страната са осъществени над 26 000 профилактични прегледа.

Подробности за Евромеланома 2020 и възможност за записване на час може да откриете на сайта на БДД или тук.



ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55